1 nisan şaka günü
Kültür/Rehber

1 Nisan Şaka Günü Tarihi

1 Nisan Şaka Günü, resmi olmayan bir tatil olmasına rağmen dünya çapında oldukça popülerdir. Bu günde şakalar yaparız cömertçe güleriz. 1 Nisan, ortamı neşeli hale getirmek hatta küs olduğunuz insanlarla barışmak için bile iyi bir gündür. Peki neden 1 Nisan’da birbirimize şaka yapıyoruz? Nereden geldi bu gelenek?

1 Nisan Şaka Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

1 Nisan’ın neden şaka günü olduğu tam olarak bilinmiyor ancak bu konuyla ilgili farklı teoriler var. Bunlardan biri 16. Yüzyıl Fransa’sına dayanıyor.

Fransa, Kral IX. Charles’ın aldığı kararla 1582 yılında Jülyen takviminden Gregoryen takvimine geçti. Bu değişiklikten önce Yeni Yıl, Mart ayının sonundan Nisan ayına denk gelen bahar ekinoksunda kutlanıyordu. Ancak yeni takvimin ardından yeni yılın başlangıcı 1 Ocak ayına taşındı.

Halk, günü değişen yılbaşı kutlamalarına alışamadı. Birçok kişi ya yeni tarihi kabul etmeyi reddetti ya da değişiklikten habersiz kaldı. Yeni takvimi takip edenler (yani yılbaşını 1 Ocak’ta kutlayanlar) Mart ayının son haftasında veya 1 Nisan’da yeni yılı kutlayanlar ile dalga geçtiler. Bu durum uzun süre devam etti ve bir gelenek haline geldi. Dolayısıyla 1 Nisan’da yeni yılı kutlayanlar ile dalga geçildiği için 1 Nisan şaka günü doğdu.

1 Nisan’da yılbaşı kutlayanların artık yeni bir adı vardı: Nisan Aptalları… Bu bakımdan April Fools olarak bu gün ortaya çıkmış oldu.

1 Nisan’ı Neden Kutluyoruz? Diğer Teoriler

Yukarıdaki yılbaşı takvimi değişikliği en güçlü teoridir. Ancak bunun dışında daha farklı teoriler var.

  • Bazı tarihçilere göre 1 Nisan Şaka Günü, Hilaria festivali ile ortaya çıktı. Antik Roma’da düzenlenen bu festivalde insanlar kılık değiştirip birbirlerini kandırmaya çalışıyorlardı. Şakaların yapıldığı bu festivalin anlamı Latince neşeli idi. Festivalin Mısır tanrıları İsis ve Osiris’ten esinlenildiği tahmin edilmektedir.
  • Bir başka teori ise 14. Yüzyıl’da yaşayan İngiliz yazar ve şair Geoffrey Chaucer’ın yazdığı Canterbury Masalları’na (The Nun’s Priest’s Tale) dayanıyor. Chaucer, bu eserinde hikayeleri komik ve eğlenceli bir tarzda kaleme alıyor. Hikayesinde bir kandırma olayını anlatan yazar, Mart başladığından sonra 32 gün geçmişti şeklinde bir cümleye yer veriyor. Bu ifade, 1 Nisan’ın yazılı kayıtlara geçtiği ilk eser olarak biliniyor. Dolayısıyla kandırmaca hikayelerinin yer aldığı bu masalları bazı tarihçiler 1 Nisan Şaka günü doğuşu olarak yorumluyor.
  • Bir başka teoriye göre 1 Nisan, doğanın uyanışı ve insanların kış uykusundan çıkışıyla ilişkilidir. Bu dönemde insanlar, neşeli ve şenlikli bir ruh haline girerler ve şaka yapmak gibi eğlenceli aktivitelere yönelirler. Bu da 1 Nisan’ın doğuşuyla ilgili olabilir.

Son Teori: Ünlü Bürokratın Kızı

Esas Roma takvimindeki ilk ay Mart ayıydı. Ocak ve Şubat ayları sonradan eklenmişti. Daha sonra astronomi bilimi gelişti ve bir yıl içinde 365,25 gün olduğu anlaşıldı. Peki bu çeyrek gün (artık gün) nasıl değerlendirilecekti? Takvimler Mart ayından başladığı için bu artık günü 31 Mart’a eklediler. Böylece Mart ayı 32 gün oldu.

Fakat Josiah Pooles isimli bir bürokrat Mart’ın 32 gün olmasıyla ilgili bir yanlışlık olduğunu düşünüyordu. Çünkü Şubat zaten 28 gün sürüyordu ve bu fazladan günü 28 Şubat’a eklemenin daha uygun olduğunu belirtti. Üstelik Josiah Pooles’un bir kızı doğdu ve doğduğu tarih 32 Mart’tı. Ancak kızının takvimler ile ilgili karışıklık olmasıydı doğum tarihinin 1 Nisan olacağını düşünüyordu. Ve kızına April adını verdi ve ismi April Pooles oldu. İnsanlar ünlü bürokratın kızının adını April Fools olarak telaffuz etti ve Dünya Şaka günü ortaya çıktı. Bu anlam önceden de kutlanan April Fools (dünya şaka günü) ile birleşti ve 1 Nisan Şaka Günü anlamı daha da güçlendi.

Bu son hikaye size ne kadar inandırıcı geldi? Fakat kayıtlara göre 1 Nisan’ın çıkışıyla ilgili hikayelerden bir diğerinin de bu olduğunu söyleyebiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:➡️Dünya Çay Günü Ne Zaman

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir