Bilimsel araştırmaların aç karnına kahve içmenin mide üzerindeki etkilerine dair söyleyecekleri var. Vücudunuzda herhangi bir yiyecek olmadan kahve içmek zararlı olabilir. Şimdi aç karna kahve içmek hakkında yapılan araştırmaya göz atalım.
Bir pazartesi sabahı uyanmak için bir fincan kahve yudumlamak gibisi yoktur. Çoğu zaman da su içmeden veya kahvaltı yapmadan önce doğrudan kahveye koşuyoruz. Ancak aç karnına kahve içmeyi alışkanlık haline getirenlerin bilmeleri gereken önemli detaylar var. En önemlisi de kafeinin vücudumuzdaki yiyecek yokken çok daha hızlı etki göstermesidir.
İçindekiler
Kafeinin Etkisini Göstermesi Ne Kadar Sürer?
Harvard School of Public Health araştırmasına göre vücudumuzun kafeini emmesi ortalama 45 dakika sürer. Bu süreç 15 ile 2 saat arasında kan dolaşımına girer. Kafeinin kan dolaşımındaki pik noktası -diğer deyişle kafein duyarlılığı- genetik çeşitlilikten etkilenir.
Aç Karnına Kahve İçmek Sağlığı Nasıl Etkiler?
Coffee&Health‘in bir raporuna göre, metabolize ettiğimiz kafeinin %95’i, iki farklı varyasyona ayrılan CYP1A2 isimli bir genin etkisi altındadır.
Herkes, CYP1A2 gen varyasyonuna bağlı olarak iki gruba ayrılır:
- ya kafeinin etkilerini kısa sürede emen hızlı metabolizörler
- ya da tükettikleri kafeinden kalıcı bir uyanıklık ve enerji alan yavaş metabolizatörler
Dolayısıyla kafeini alma hızı, vücudunuzun hangi metabolizatör grubuna girdiğinizle alakalıdır.
Sabah Aç Karnına Kahve İçmek Faydalı mı Zararlı mı?
Kafeinin etkilerini değiştiren bir diğer faktör de bağırsaklarınızdaki yiyeceklerdir. Harvard Health’e göre, kahve tükettiğinizde vücudunuzda lif içeriği yüksek bir gıda olması, kafeinin etkisini gösterme sürecini yavaşlatacaktır. Bu yüzden aç karnına içmek, kafeinin etkilerini çok daha hızlı hissetmenizi sağlayacaktır. Özetle bazı insanlar için aç karnına kahve içerler ve bu tamamen zararsızdır. Ancak diğerleri için, bu hızlı kafein sarsıntısı, endişe veya paniği tetikler.
✔️İlginizi Çekebilir:📢Kahve mi Uyku Kaçırır Elma mı?
Aç Karna Kahve İçilir Mi?
Kahve içtikten sonra huzursuzluk, sinirlilik veya endişe gibi şeyler yaşıyorsanız, yalnız değilsiniz. Frontiers in Psychiatry‘ye göre, yüksek kafein alımı ile anksiyete belirtileri arasında pozitif bir bağlantıyı destekleyen kanıtlar var.
Genel olarak endişeli hissediyorsanız veya panik atak geçirme eğilimindeyseniz daha da dikkat etmelisiniz. Çünkü aç karnına kahve içerken kafeinin kan dolaşımınızı olumsuz etkileyip sizi bazı semptomlarla baş başa bırakma ihtimali var.
Aç Karna Kahve İçmek Her Zaman Riskli Değil!
Basitçe söylemek gerekirse, kafein içtiğinizde endişe belirtileri yaşamıyorsanız, aç karnına kahve içmek iyi olabilir. Kan dolaşımınıza daha hızlı girdiği için aç karnına kahve, sabahları enerji artışı sağlamanın kolay bir yoludur. Fakat yine de farklı sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için kahvaltı yaptıktan sonra kahve için.
Harvard Health ise enerji artışının güzel bir etki olduğunu vurgulayarak şunu belirtir: Çoğu insan, zamanla sabah kahvesinin istenen enerji artırıcı etkilerini minimuma indiren bir kafein toleransı geliştirir.
Aç Karnına Kahve İçmek Zayıflatır Mı?
Pek çok insan kahvenin kilo vermeye yardımcı olduğunun farkında değil dersek yanlış olmaz. Dolayısıyla diyetinize kahveyi ekleyip bu içeceği kilo verme amacıyla tüketebilirsiniz.
Sabah aç karına içeceğiniz kahve, vücudunuzdaki yağ ve şekerleri yakarak formunuzu korumaya yardımcı olur. Kısaca belirtelim ki içtiğiniz her kahve, metabolizmanızın hızını arttırarak kilo verme konusundaki en iyi yardımcılarınızdan biridir. Endişeden ve stresten uzak durup gerektiğinde tıbbi yardım almanızın en iyi yol olduğunu da hatırlatalım.
Bu yazı eatthis.com sitesinden derlenmiştir. Kahve ile ilgili içerikler için Haftalık Günlük Kahve kategorisine göz atabilirsiniz.