Aşk kuşları, canlı renkleri, sosyal davranışları ve güçlü çift bağlarıyla tanınan büyüleyici bir papağan grubudur. Afrika kıtasına ve Hint Okyanusu adalarına özgü olan bu kuşlar, taksonomik olarak Agapornis cinsine aittir. Agapornis cinsi, Eski Dünya Papağan ailesi Psittaculidae’nin bir parçasıdır. Aşk kuşu toplamda 9 türü olan bir kuş cinsidir. Türlerin tümü ağırlıklı olarak yeşildir ancak vücutlarında turuncu, sarı, gri, siyah veya kırmızı gibi canlı renkler de sergileyerek büyüleyici görünümlerine katkıda bulunurlar.
Agapornis ve aşk kuşunun yanı sıra bu türün daha farklı isimleri de vardır. Örneğin cennet papağanı veya sevda papağanı isimleriyle de bilinirler. Aşk kuşları, öncelikle orta ve Güney Afrika ile Hint Okyanusu adalarında yaşar ve Madagaskar’a özgü gri başlı muhabbet kuşu gibi türler bulunur. Afrika’ya özgü olmalarına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona ve Teksas gibi bölgelerinde de yabani bir aşk kuşu popülasyonu tespit edilmiştir.
İçindekiler
Agapornis Aşk Kuşu Fiziksel Özellikleri
Aşk kuşları, boyutları yaklaşık olarak 13 cm ve 16 cm arası değişir. Diğer küçük papağanlarla karşılaştırıldığında daha tıknazdırlar ve kısa, küt kuyruk tüyleri vardır. Başları yuvarlaktır ve boyutlarına göre oldukça büyük gagaları vardır. Gözleri de genellikle vücutlarına göre büyüktür ve parlak renkli iri gözbebekleri bulunur. Bazı agapornis türlerinde cinsiyet farklarını belirlemek için dış görünüşte bazı farklılıklar vardır. Örneğin, bazı türlerde erkeklerin gagaları dişilere göre daha geniştir veya farklı renklerde tüyler bulunabilir.
Aşk Kuşu Davranışları
Aşk kuşlarının sosyal davranışları onların en tanımlayıcı özelliklerinden biridir. Güçlü çift bağları kurarlar ve bu özellikleri onlara aşk kuşu adını kazandırmıştır. Bu isme rağmen her zaman çift olarak tutulmaları gerekmez; yani kafeste çift olarak iki tane aşk kuşu olmasa da olur. Aslında birçok yetiştirici, aşk kuşlarını tek evcil hayvan olarak tutmayı savunur. Bu yaklaşım, kuş ile onun bakıcısı arasında güçlü bir bağ oluşmasını sağlar ve bu, her iki taraf için de oldukça faydalıdır. Dolayısıyla aşk kuşlarını eşleştirmek çift bağını garanti etmez. Hayal kırıklığına uğramış birçok sahip, ikinci aşk kuşu için ayrı bir kafes kurma ihtiyacı hisseder.
Aşk kuşları eğlenceli ve ilgi çekici kişilikleriyle ünlüdür. Canlı ve neşeli tavırları, sahiplerine büyük keyif verir ve bu da onları evcil hayvan olarak popüler bir seçim haline getirir. Aynı zamanda parlak ve çeşitli cıvıltıları ve harika kabarcıklı kişilikleriyle de tanınırlar. Örneğin bir aşk kuşunu bazen fincan karıştırırken bile görebilirsiniz. Kahve hazırlayan bir aşk kuşu videosu görmek için tıklayın.
Aşk Kuşu Türleri
Agapornisler (aşk kuşları) her biri kendine özgü özelliklere ve habitatlara sahip dokuz farklı tür içerir.
- Agapornis fischeri (Fischer ayrılmazı)
- Agapornis personatus (Maskeli cennet kuşu)
- Agapornis lilianae (Lilian cennet kuşu)
- Agapornis nigrigenis (Kara yanaklı cennet kuşu)
- Agapornis roseicollis (Gül başlı cennet kuşu)
- Agapornis taranta (Siyah kanatlı cennet kuşu)
- Agapornis canus (Gri başlı cennet kuşu)
- Agapornis swindernianus (Kara yakalı cennet kuşu)
- Agapornis pullarius (Kırmızı başlı cennet kuşu)
Aşk Kuşu Konuşur Mu?
Aşk kuşları bir papağan türü olmalarına rağmen genellikle insan konuşmasını taklit edemezler. Ancak oldukça zekidirler ve ihtiyaçlarını ve ruh hallerini çeşitli sesler ve beden dili aracılığıyla iletebilirler. Ödül ve etkileşimle motive edilen bireysel kuşlar, komutlara yanıt verme yoluyla kolayca eğitilebilir. Dolayısıyla uzun ve iyi bir eğitim ile birkaç kelime konuşmayı öğrenebilirler.
İlginizi Çekebilir➡️Kediler İnsanları Ne Olarak Görür?
Aşk Kuşu Ne Yer?
Aşk kuşları çoğunlukla yabani tohumlarla beslenirler. Ancak evcil bir aşk kuşu için dengeli bir beslenme aynı zamanda taze sebze ve meyveleri de içermelidir. Çok yönlü bir beslenme, kuşun optimum sağlık ve refah için gerekli tüm besinleri almasını sağlar. Aşk kuşları için iyi bir beslenme ihtiyaçları için özel olarak formüle edilmiş tohumlar, tahıllar ve pelet yemlerin bir karışımını içerir. Beslenmelerini yeşil yapraklı sebzeler, havuç ve elma gibi taze ürünlerle desteklemek, gerekli vitamin ve mineralleri almalarını sağlar. Temiz ve tatlı suları her zaman mevcut olmalıdır. Kilolarını düzenli olarak izlemek ve bir veterinere danışmak, onların korunmasına ve diyet yapılmasına yardımcı olabilir.
Aşk Kuşu Kafes ve Ortamı
Minimum kafes boyutu, uzunluk, genişlik ve yükseklik bakımından en az 45 cm olmalıdır. Bu boyut, aşk kuşunun kanatlarını uzatması, zıplaması ve doğal davranışlar sergilemesi için yeterli alan sağlar. Ancak, ne kadar fazla alan sağlarsanız kuşun fiziksel ve zihinsel sağlığı açısından o kadar iyi olacağını unutmamak önemlidir. Aşk kuşları aktif ve meraklıdırlar, bu nedenle mümkünse her zaman daha büyük bir kafes önerilir. Ayrıca kafeste aşk kuşunun tırmanabileceği yatay çubuklar bulunmalıdır. Farklı dokulara sahip çeşitli tünekler, parçalanabilen oyuncaklar, temiz ve hijyenik tutulan yiyecek ve su kapları bulunmalıdır.
Aşk Kuşu Yaşam Süresi
Aşk kuşları olarak bilinen Agapornis türlerinin yaşam süresi, iyi bakım ve uygun şartlar altında 10 ila 15 yıl arasında değişebilir. Ancak, bazı durumlarda daha uzun sürelerde yaşayabilirler, hatta 20 yıl veya daha fazlası da mümkündür.
Aşk Kuşu Kuluçka Süresi
Aşk kuşları, genellikle 21 ila 25 gün arasında değişen bir kuluçka süresine sahiptirler. Ancak bu süre, çeşitli faktörlere bağlı olarak biraz değişebilir. Örneğin, çiftin döllü yumurtaları dikkatli bir şekilde kuluçkaya yatırması ve yumurtaların uygun bir sıcaklıkta tutulması, kuluçka süresini etkiler.
Aşk kuşlarında kuluçka süreci dişinin yumurtaları kuluçkaya yatırmasıyla başlar. Dişi, genellikle erkek tarafından beslenirken, yumurtaları kuluçkaya yatar ve bunları düzenli olarak döner. Bu süreç boyunca, dişi ve erkek sık sık kuluçka yeri etrafında dönüşümlü olarak görev alırlar.
Yumurtaların kuluçka süresi boyunca düzenli olarak nemli ve sıcak bir ortamda tutulması önemlidir. Ayrıca, yumurtaların döllü olup olmadığını kontrol etmek ve gerekirse düzensizlikleri düzeltmek için yumurtalara düzenli olarak göz kulak olunması gerekir.