Avcı Takımyıldızı, Orion Yıldızları, Orion Takım Yıldızı
Coğrafya

Avcı Takımyıldızı Yıldızları

Orion kompleks bir takımyıldızdır ve farklı kültürlerde büyüleyici ve ikonik bir yeri vardır. Eski Mısırlılar, Orion ile Osiris arasında bir ilişkinin mümkün olabileceğini düşünüyordu. Firavunların Osiris’e dönüştüğüne inanıldığından, Giza’nın antik piramitleri Orion takım yıldızından bir modele benzemek için yapılmıştır. Araştırmacıların çoğu, avcı görünümlü takımyıldızı Orion’da sekiz (veya daha fazla) büyük yıldızı içerdiği hususunda hemfikir.

Avcı Takımyıldızı: Orion Takımyıldızındaki Ana Yıldızlar

Gökbilimciler tarafından avcıya benzetilmesi ile adının avcı takımyıldızı olan Orion’da muhtelif yıldızların varlığından haberdarız.

  • Alnilam/Epsilon Orionis
  • Mintaka/Delta Orionis
  • Alnitak/Zeta Orionis

Latinceleri ile birlikte yukarıda yer alan 3 dev yıldız, Orion Kemeri’ni oluşturur. Ancak bu yıldızların hiçbiri, Orion’daki en parlak yıldız unvanına kavuşamaz; bu unvan Rigel’e gidecektir.

Orion Yıldızları: Betelgeuse, Rigel, Bellatrix (Amazon Star) Saiph, Hatysa

Yukarıdaki 4 isim, Orion’daki diğer yıldızları tanımlayan adlarıdır. Akşamları en çok ışıldayan yıldızlardan ikisi avcı sisteminin zıt köşelerine konuşlanmıştır; kuzeydoğu köşesinde turuncu/kırmızı Betelgeuse ve güneybatıda Rigel.

İlginizi Çekebilir:📢Astronomik Fenomen Kuzey Işıkları

Orion Yıldızı Betelgeuse / Alpha Orionis

Betelgeuse, Güneş’ten 300 kat ve belki de daha da iridir; Güneş’in yaklaşık 100.000 misli kadar enerji yayar. Öldüğünde ise milyarlarca normal yıldızı gölgede bırakacak nitelikte bir ateş topu oluşturacağı tahmin edilmektedir. Al renkli bir supergiant/en büyük yıldız sınıfı) olan Betelgeuse’un yerçekimi çekirdeğini sıkıca sıkıştırarak onu milyarlarca dereceye kadar ısıtır. Orijinal hidrojen yakıtını aceleyle tüketir. Atomları helyum yapmak için kaynaştırır ve bu süreçte yüklü miktarda enerji üretir. Özündeki tepkimelerin dışa doğru itilmemesi durumunda, yerçekimi hızla çekirdeğin gömülmesine ve bir nötron yıldızı oluşturmasına sebebiyet verir.

Enerjisi bittikten sonra ışık hızının belli bir oranına denk gelen bir kuvvetle yıldızın dış yüzeyi büyük bir patlamayla uzaya fırlatılacaktır. Süpernova olarak bilinen bu fenomenin ne zaman olacağı bilinmemektedir; önümüzdeki 100 bin içinde olabilir.

Orion Takımyıldız Yıldızlar: Rigel

Rigel, mavi bir süpergiant olup Alpha Orionis gibi Güneş’ten çok daha büyük ve daha ağırdır. Ancak yüzeyi binlerce derece daha sıcaktır, bu nedenle mavi-beyaz parlar. Bu yüksek sıcaklık, Rigel’in çok miktarda ultraviyole enerji pompaladığı anlamına gelir. Rigel’in kesin mesafesine bağlı olarak, Güneş’ten 100.000 kat daha parlak olduğuna inanılmaktadır. Bu özellik Rigel’i avcı takımyıldızı içinde en parlak gök cismi haline getirir.

Bir gezegenin yaşam için güvenli bir yer olması için Rigel’den milyarlarca mil uzakta olması ve ultraviyole ışınlarını perdelemek için kalın bir ozonosfere gereksinim duyacaktır. Ancak böyle bir durumda bile o gezegenin uzun soluklu ve sağlıklı bir hayat sunacağı tartışmalıdır. Birkaç milyon içinde de Rigel’in enerji ve şok dalgaları ile süpernova olarak parçalanabilir. Böylece etrafındaki gezegenlerde yaşam hızla olgunlaşabilir. Haftalık Günlük blog adresimizdeki diğer içerikleri takip edebilirsiniz.

Daha farklı konular için Haftalık Günlük Twitter ve sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir