Coğrafya

Beşeri Coğrafya Nedir?

İnsanlar ve coğrafi çevre irtibatının mekânsal ve zamansal olarak ne gibi farklılıklar yarattığının analiz edilmesi, beşeri coğrafyanın kapsama alanına girer. Haftalık Günlük sitemizde beşeri coğrafya nedir sorusuna cevap verirken aşağıdaki gibi bir karşılaştırma yaparak ilerleyelim.

Beşeri Coğrafya Nedir?

Fiziki coğrafya, doğal dünyayı başkalaştıran mekansal ve çevresel süreçlere odaklanır. Verileri yorumlamak ve anlamlandırmak için doğa ve fizik gibi farklı kavramlara multidisipliner bakış atar.

Beşeri coğrafya ise yer ve doğa disiplinleri odağına alarak mekansal organizasyona ve insanların hayatlarını oluşturan süreçlere odaklanır. Aynı zamanda sosyal bilimler ve beşeri bilimler ile yakın bir temas halindedir. Bu bilimlerin yaklaşımlarını paylaşarak verilerinden faydalanır.

Beşeri Coğrafya Dalları

Beşeri coğrafyanın odaklandığı ve incelediği birçok kol vardır. Bu noktada kültür analizlerine yön veren kolu iktisadi coğrafya, incelediği en temel uzantıları arasındadır. Bunlara ek olarak tarihi ve siyasi gelişmeleri belli bir süreç içinde analiz eder. Nüfus coğrafyası, sosyal coğrafya gibi insan uygulamalarının ve organizasyonunun farklı unsurlarıyla ilgilenen bir dizi alt bölüm konularından da oluşmaktadır.

Beşeri Coğrafya Alt Dalları

Beşeri coğrafyada bazı çalışma alanları ve/veya konusal bütünlük içinde bazı alt dallar bulunmaktadır. Özetle beşeri coğrafyanın alt dalları arasında aşağıdaki konu başlıklarını belirtebiliriz:

  • İktisadi Coğrafya
  • Popülasyon Coğrafyası
  • Sanayi Coğrafyası
  • Sağlık Coğrafyası

Beşeri Coğrafya Örnekleri

Bazı konusal sınırların etki alanı altına aldığı uygulamalar da beşeri coğrafyanın örnekleri arasında gösterilmektedir. Aşağıdaki maddeleri de beşeri coğrafyanın örnekleri arasında gösterebiliriz:

  • Ulaşım sistemi
  • Yerleşim durumu
  • Ticari faaliyetler
  • Sanayi vb. faktörler

Beşeri coğrafyayı kalkınma, iktisat, politika ve toplum bilimi gibi diğer dallardan ayıran çeşitli göstergeler vardır. Bu göstergeler beşeri coğrafyayı yer, ölçek, manzara, hareketlilik ve doğa gibi bir dizi temel faktörlere göre değerlendirir.

İlginizi Çekebilir:📢Kanyon vadi nedir?

Beşeri Coğrafya Nedir Hangi Konuları İnceler?

Beşeri coğrafyanın araştırma konularını aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

  • Dünyanın mekansal veya zamansal varlığının etkileri
  • Sosyal ilişkilerin nelerden etkilendiği

Dolayısıyla beşeri coğrafyanın bölümleri, dünya tarihini ve sosyal ilişkileri bir bütün olarak kabul eder ve inceleme alanlarını bu doğrultuda genişletir.

Beşeri Coğrafyanın Kurucusu Kimdir?

Bu geniş kavramın literatürü kazandırıldığı tarihe baktığımızda 19. yüzyıl ile karşılaşırız. Carl Ritter isimli Alman araştırmacı, beşeri coğrafyanın temel ilkelerini belirleyerek bu konuyu hayatımıza kazandırmıştır.

Diğer coğrafya ders konuları hakkında bilgi almak için coğrafya bölümüne göz atabilirsiniz. Ayrıca diğer konularda bilgiler için Haftalık Günlük Pinterest ve sosyal medya adreslerimizi de takip edebilirsiniz.

beşeri coğrafya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir