Yaşam

Buğday Çimi Faydaları Nelerdir? Evde Yetiştirme Taktikleri

Gıda pazarları, meyve suyu barları, lokanta ve kafeler gıda maddeleriyle lezzetli karışımlara imza atıyor. Her biri kıymetli lezzetler, gastronomideki yerini korumakla birlikte unutulmaz lezzetlerin icadına neden oluyor. Son zamanlarda bu lezzetlerin arasına organik bir besinin giriş yaptığına şahit olduk. İşte karşımızda buğday çimi…

İlk bakışta sıradan bir çim gibi görünüyor. Ancak göründüğü gibi olmayıp tam anlamıyla etkileyici bir besin şahikası. Peki, buğday çiminizi nasıl tatmak isterdiniz? Bu besinimizi çoğunlukla sıvı şeklinde tadabiliriz ya da toz formunda… Mütevazi bir besin profili barındıran bu çimi, genelde sıvı olarak içebilirsiniz. Zira ürünün toz halindeki formu da sıklıkla tercih edilir.

Buğday Çimi Nedir?

İsminden de belli olduğu gibi, bu besin buğday familyasının bir ferdi… Buğdayın embriyonik bitkisi oluşmadan önce hasadı yapılan genç bir çim cinsinden bahsediyoruz. Bu ikonik bitkinin önemli yeteneklerinden biri hızlı ve kolay büyümesidir. Yani siz de herkes gibi yaşadığınız yerde kendi buğday çimi büyütebilirsiniz. Buğday çiminin kendine has karakteristiğini incelersek bir vegan yiyeceği olduğunu söyleyebiliriz. Fakat sadece vegan yiyeceği olarak yaftalamak yanlış olur zira faydaları hepimize hitap ediyor.

Buğday çimi, buğdaygilin genç çim türüdür. Bazı kültürlerdeki diğer adları köpek otu, şarlatan otu ve cadı otudur. Triticum aestivum cinsinden olan bitki, Avrupa ve ABD’nin ılıman coğrafyalarında yetişir. İnsanlar, buğdaygil tohumlarını suya koyarak ve büyümesi bekleyerek kendi buğday çimlerini kolayca yetiştirebilirler.

Enerji iksiriniz buğday bitki suyu tadımlamak istiyorsanız, ilk olarak sıvı görüntüsüne alışmanızı öneririz. Diğer yandan toz haline göz yummamanız iyi olur çünkü toz versiyonu da popülerdir. Toz hali ise bir tercihten ziyade ürünü sıvı formda içmek istemeyenler içindir.

Buğday Çimi: Mütevazi ve Mucizevi

Aslında buğday çimi, popülerliğini son zamanlardaki gurmelere borçlu olsa da geçmişi çok eskilere gider. Araştırmalar gösteriyor ki 5000 yıllık önce buğday çimi hayatımızın ve beslenme ritüellerimizin bir parçasıydı. Bu besin maddesinin günümüzdeki popülaritesini ise Charles Schnabel isimli bir tarım kimyagerine borçlu olduğunu söyleyebiliriz. 1895-1974 yılları arasında yaşayan Charles Schnabel, farklı besinleri karıştırarak sağlığa yararlı buluşlar ortaya çıkarmak istiyordu. Charles Schnabel, çiğ meyve sıvıları, toz güçlendirmeleri ve şifalı otlar gibi farklı besin ürünleri ile araştırmalar yapıyordu. Girişimci kimyagerin sonunda buğday çimi ile hedefini başardığını ifade edebiliriz.

Buğday Çimi Faydaları

Buğday çimi alkalidir ve antibakteriyel bir öz’e sahiptir. Ancak bu iki bilgi, buğdaygil çiminin mucizevi faydalarının sadece başlangıcıdır.

  • Şaşırtıcı bir şekilde, buğday çimi protein açısından yüksek bir değerdedir. Mütevazi ürün, proteinin yapı taşları olan 17 amino asit içerir.
  • Buğdaygillerden ürettiğimiz çimi suyu, mevcut en iyi ve verimli canlı klorofil kaynakları arasındadır. Tam etki göstermesi için klorofil pigmentinin canlı bir bitkiden taze gelmesi gerektiğini unutmayalım.
  • İnsanoğlunun bildiği tüm mineralleri ve ayrıca A, B, C, E ve K vitaminlerini içerdiğinden etkili bir şifacıdır.
  • Klorofil, olgun kırmızı kan hücrelerinde bulunan proteinler enzimler ve SOD maddesi içerir.
  • Biyomoleküller vücudumuzdaki süper oksit anyonlarını daha ideal bir forma ayrıştıran bir maddedir. Böylece buğday çimi ürünümüz yaşlılığı yavaşlatmak gibi kıymetli bir yeteneğe sahiptir.

Buğday Çimi Suyu Faydaları

  • Araştırmalar çimin içindeki klorofilin zararlı bakterilerin çoğalmasını durdurduğunu ispat etmiştir.
  • Çim bileşikleri, karaciğer için detoks işlevi üstlenerek karaciğeri korur.
  • Kan şekeri problemlerini iyileştirme konusunda oldukça başarılıdır.
  • Klorofil (buğdaygil çimi) merhemlerinin yumuşak yatıştırıcı etkisi, derinin dış ve alt katmanlarını içeren çeşitli cilt rahatsızlıklarının tedavisinde çok faydalıdır.
  • Araştırmalara göre kötü kokuları temizler, yaraları ve kronik sinüziti iyileştirir.

Buğday Çiminin Nelere Faydası Var?

  • Kronik iç kulak iltihabını rektal yaraları ve uterin serviks iltihabını tedavi eder.
  • Sivilceleri iyileştirir ve diş çürümesini önler.
  • Egzama ve psoriasis gibi rahatsızlıkların tedavisinde de başarılıdır.
  • Kılcal damarları rahatlatıp yüksek tansiyonun düşmesinde önemli bir rol üstlenir.

İşte harika buğday çimi ve faydaları…

Buğday Çimi Tedavisi

Dr. Brian Clement buğday çimini insanların hayatlarının sorumluluğunu almalarına destek vermek için kullanır. DR. Clement buğday otu tedavisini hızlı yaşlanma, hastalıklardan arınmış bir varoluşa ulaşmalarını sağlamak için kullandığını belirtir. Doğal şifa rehberi arıyorsanız, Clement’in programlarının kapsamlı, anlayışlı ve sağlık ve zindelik dünyasında saygı gördüğünü belirtelim.

İlginizi Çekebilir:📢Trüf Mantarı Rehberi

Buğday Çimi Nasıl İçilmelidir?

Buğday çiminin en faydalı hali tazeykendir. Eğer buğday çim karışımınız ortalama 25 dk beklerse tazeliğini kaydeder ve içinde mineraller ve bileşikler kaybolur. Dolayısıyla bu bitkinin vitaminlerini en iyi şekilde özümsemek için taze içmekte fayda var.

Buğday Çimi Ne Zaman İçilir?

Buğday çimi sıvı karışımınızı sabahları karnınız açken içmeniz ve bir şey yemeden tahmini 30 dakika beklemeniz en iyisidir. Bu şekilde tüketirseniz, içeceğin mide bulandırmasını önlersiniz. Çim suyunuzu diğer meyve ve sebze karışımlarına, smoothielere ve salata soslarına ekleyerek afiyetle tüketebilirsiniz. Eğer sabah boş mide ile içme durumunuz yoksa öğleden sonra yine karnınız açken tüketebilirsiniz.

Buğday Çimi Tozu Nedir?

Buğday ot suyunu taze ve çiğ tutamıyorsanız (ki bu gerçekten en iyisidir) toz veya tablet olarak da deneyebilirsiniz. Ürünün toz halindeki tadı biraz daha yumuşaktır ve kilerde saklamak – korumak çok daha kolaydır.

Buğday Çimi Nasıl Yapılır?

Buğday çimeninin suyunu çıkarıp içmek sadece bir trend değil aynı zamanda sıhhatinizi koruyan bir karışım. Tasarımcı ve bahçıvan Dan Faires, iç mekanda kendi buğday çiminizi yetiştirmenin ne kadar basit olduğunu bize gösteriyor.

  • Tohumları Geceden Islatın

Bir cam kavanozun yarısını suyla doldurun ve buğday çimi tohumlarınızı kavanozun içine koyun. Kavanozdaki su, tohumların tamamını kaplayacak ölçüde (1 inç veya 3 cm) olmalıdır. Çim tohumlarınızı (spermatozoit) bir gece önceden oda sıcaklığında ıslatmanız önemlidir. Bu işlem tohum kaplamasını yumuşatmanızı, tohumun su almasını ve filizlenmesini sağlar.

buğday çimi
  • Kabınızı Hazırlayın.

Büyüteceğiniz kabın yarısı kadarına organik saksı karışımı katmanı ekleyin. Saksı karışımını düzleştirmeye yardımcı olmak için kabı tezgaha birkaç kez hafifçe vurun.

  • Süzün ve Serpin.

Geceden ıslattığınız tohumların suyunu süzün ve saksı karışımının tüm yüzeyine eşit olarak serpin. Daha sonra tohumları toprağın yüzeyine hafifçe bastırın.

  • Tohumu Nemli Tutun.

Sprey şişesi vb. bir cisim aracılığıyla tohumları ve karışımı nemli, ancak doymamış olacak biçimde sulayın.

  • Gazete ile Örtün.

Tohumlarınızı tek bir gazete kağıdıyla örtün ve kağıdı ıslanana kadar sulayın. Gazete kağıdı, tohumun filizlenmesi için karanlık ve nemli bir ortam yaratır. Gazetenin kurumasını engellemek için günde 2-3 kez ıslatın.

  • Filizleri Güneşli Bir Yere Taşıyın.

Dördüncü gün sonunda gazeteyi kaldırabilirsiniz ve yaklaşık 3 cm uzunluğunda buğday çimi filizleriyle dolu bir kap görmelisiniz. Konteynerinizi (kabınızı) güneşli bir yerde tutun ve günde en az iki kez sprey şişenizle ıslatın. Ürünün kuruyup cılızlaşmasını engellemek için bunu yapmalısınız.

  • Buğday Çiminizi Hasat Edin.

Ortalama bir hafta içinde, suyunu sıkmaya hazır yemyeşil, güzel bir buğdaygil çimen kabına sahip olacaksınız. Makasınızla, çimlerin üstteki üçte ikisini küçük porsiyonlar halinde kesin. Eğer isterseniz makasla kesmek yerine meyve suyunuz için tüm kabı hasat edebilirsiniz.

Evde Buğday Çimi Nasıl Yetiştirilir?

Buğday çimini evde hem topraklı hem de topraksız olarak yetiştirebilirsiniz. Uyarı: Buğday çimini kesmenizden sonra, daha fazla buğday çim suyu için ikinci kez serpilmesine izin verebilirsiniz. Ancak bundan sonra, yeniden büyüdükçe sağlığa yararları zayıflayacağından yeni bir parti yetiştirin.

  • İlk olarak – tohumları filizleyin.

Bu ilk adımı hem toprak hem de topraksız versiyon için kullanabilirsiniz. Tohumları durulayıp filizlerin oluştuğu bir kaba koyun ve de üzerini örtün. Kabın içine 1 su bardağı su kattıktan sonra 8 saat bekletin.

  •  İyice süzün ve durulayın.

Filizlerin olduğu kabı suyla doldurun ve kabı ters çevirerek suyun kabın üzerindeki örtüden akmasını sağlayın.

Buğday çimeni tohumlarınızı art arda 2 – 3 gün, 2-3 defa durulamaya özen gösterin. 2 – 3 gün içinde minik filizlerin serpildiğine tanıklık edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:📢Okyanusların Afrodizyak’ı: Deniz Hıyarı

Saksıda Buğday Çimi Nasıl Yetiştirilir?

  • Filizler kendini gösterdiklerinde artık tohumları ekme vakti gelmiş demektir.
  • Altı delikli bir tepsiye 1 inç (ortalama 2,5 cm) organik kompost/dikim toprağı ilave edip sulayın.
  • Tohumlarınızı toprağın üstüne serptikten sonra tepsiyi gazete vb. materyalle örtün. Çünkü karanlık, bitkinizin büyümesini sağlayacaktır.
  • Çim yaklaşık 2,5-5 cm boyuta ulaştığında kapağı/gazeteyi çıkarın ve her gün sulamayı sürdürün.
  • Çim 12 cm ulaştığında sıra hasat işlemine gelir. Hasat sırasında çimi köküne yakın bir yerde kesin.

Topraksız Buğday Çimi Nasıl Yetiştirilir?

Şimdi de ucuz ve uygulanışı kolay bir yöntem olan topraksız buğday çimi büyütmekten bahsedelim. Bitkiye organik kompost tarafından verilen besinler olmadan, bitkinin kendisi daha az besine sahip olacak şekilde büyüyecektir. Ayrıca, bu yöntem bitkinin büyüme süreci açısından daha uygulamalıdır. Meyve suyu için bu yöntemin anlamsız olmadığını belirtelim. Bununla birlikte, maksimum sayıda besinden yararlanıp enfes bir çim kompozisyonu üretmek istiyorsanız, ideal bir yöntemdir.

Topraksız Buğday Çimi üretiminin ilk yöntemdeki aşamalara oldukça benzediğini belirtelim.

Topraksız Buğday Çimi Yetiştirme

  • İlk önce buğdayınızı filizlendirmek için saksıda yetiştirme yöntemini kullanmanız gerekir.
  • Şimdi yöntemin farklılaştığı noktaya gelerek şunu ifade edelim: Topraksız buğday çimi için tohumlarınızı kabın dibine yayın ve suyla doldurun.
  • Daha sonra, büyümeleri için daha sıcak, daha karanlık bir alan yaratmak için ilk gece kabı bir bezle örtebilirsiniz.
  • Ardından tohumları her gün birkaç kez durulamayı ve süzmeyi ihmal etmeyin. Durulayarak ve süzerek küflenmeyi önleyebilirsiniz.
  • Birkaç gün içinde büyümeye başlayan bitkiler 8 ve 9. günde hasat etmeye hazır olurlar.
  • Küf oluşumunu önlemek için kabı iyi havalandırın ve tohumları günde birkaç kez durulayıp süzmeyi unutmayın.

Buğday Çimi Suyu Yetiştirme (Alternatif Yöntem)

Çimlerin büyüme aşamasında ilk birkaç gün sera etkisi yaratan farklı bir metot daha var. Mutfak tabağına nemlendirdiğiniz bir havlu serin ardından tohumları tabağa koyun ve üstünü streç filmle çevreleyin. Ancak sera etkisi yaratan bu yöntemin küf riskini artırdığını ve denerken dikkatli olmanızı tavsiye ederiz. Küf riski yaratma ihtimali olan bu yöntemle başarılı olursanız yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyoruz.

buğday çimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir