Cennet Cehennem Mağarası Hikayesi, Cennet Cehennem Nerede
Coğrafya

Cennet Cehennem Mağarası Hikayesi

Doğal anıt deyince akla gelen ülkelerden biri de Türkiye. Ülkemizde doğal olayların etkisiyle oluşan ve değişime uğrayan birbirinden güzel yapılara hayranlıkla bakabiliyoruz. İnsan eli değmeden ortaya çıkan bu yapıları Türkiye’de görülmesi gereken doğal anıtlar isimli konu başlığına tıklayarak ayrıntılı bir şekilde görebilirsiniz. Türkiye’nin görülmeye değer doğal anıtları listesinde yer alan Cennet ve Cehennem Mağarası, ayrı bir yazının konusu olmayı hak ediyor. O halde adı itibariyle dikkat çekici olan bu mağara grubunu biraz daha yakından tanıyalım.

Cennet ve Cehennem Mağarası Nerede?

Her yıl birçok ziyaretçinin hayran gözlerle izlediği Cennet ve Cehennem Mağaraları’nın yer aldığı şehir Mersin. Cennet ve Cehennem Mağarası nerede sorusuna daha net bir cevap vermek gerekirse, bu doğal anıtlar Silifke ilçesine bağlı olan Narlıkuyu bölgesinde yer almaktadır.

Cennet ve Cehennem Mağaraları, tam bir doğal anıt olma özelliğini taşıyor. İnsan eli değmeden doğal yollardan oluşan bu mağaralar, aşınıma karşı direnç göstermeyen ve kolay eriyebilen kayaların oluşturduğu arazinin etkisiyle meydana gelmiş. Yeraltındaki küçük su kütlelerinin neden olduğu aşınmalar, yağmur ve diğer doğal olayların etkisiyle birleşerek bu çukurların teşekkülünü sağlamış. Yeryüzü aşınarak bir çökme gerçekleşmiş ve cennet cehennem mağaraları olarak bilinen bu doğal anıt oluşmuş.

Cennet ve Cehennem Mağaraları ismiyle anılan bu doğal yapı, yukarıdan bakıldığında çökmüş arazi gibi gözüküyor. Oluşumunda göçme ciddi bir rol oynadığı için bu mağaralar doğal kuyu veya konkav gibi ikincil adlar ile de lanse ediliyor.

cennet cehennem mağarası hikayesi

Zemini Yemyeşil Doğal Anıt: Mersin’deki Cennet Cehennem Mağarası

Cennet ve Cehennem Mağaralarını aynı arazi üzerinde görebiliyoruz. Aralarındaki mesafe oldukça kısa ve adımlarla katedilmesi son derece kolay. (70metre) İlk olarak Cennet Mağarası’ndan bahsedelim. Cennet Mağarası olarak isimlendirilen çukurun uçtan uca uzaklığı 250 metre; eni ise110 metre.

Dibe doğru giden mesafenin metrelerce olduğu mağaraya iniş, özel tasarımlı bir merdiven ile gerçekleşiyor. Bu özel tasarımlı iniş çıkış aracının kökeni Roma İmparatorluğu dönemine dayanıyor. Merdiven son derece uzun ve yüzlerce basamaktan oluşuyor. Şöyle ki bu ilginç mimari yapının ortasında ziyaretçileri karşılayan bir kilise göze çarpıyor. Bu Hristiyan tapınağı ise MS 400’lü yıllarda yapılmış.

↪️↪️Kanyon Vadi Nedir?↩️↩️

Tüm basamaklardan aşağıya inildiğinde ise görülmeye değer yeşil bir alan gözleri kamaştırıyor. Bu alan mağaraya cennet isminin armağan edilme sebebi. Bu olağanüstü müstesnalığa sahip olsa dahi Cennet mağarasının derinliği bu kadarla sınırlı değil. Dipte bir başka mağaracık daha bulunuyor.

Mitolojiye Konu Olan Cehennem Mağarası

Cennet Mağarası’nın hemen yanındaki diğer çukura ise Cehennem Mağarası ismi takılmış. Cehennem Mağarası’nın yer üstündeki giriş kısmı birçok şeyi yutacak kadar büyük. Ancak bu mağaranın içine inmek kolay değil. Konkav bir yapıya sahip olduğu için çukur içinden aşağıya inmek için özel materyallere ihtiyaç var. Bu çukurun içine Cennet Mağarası’ndaki gibi bir düzenekle erişilemiyor. İsteyenler çökük arazinin çevresinden mağara içine bakmakla yetinebiliyor. Mağaranın giriş kısmının tellerle çevrili olduğunu belirtelim. 

Cennet Cehennem Mağaraları İsmini Nereden Almıştır?

Şimdi gelelim cennet cehennem mağaraları ismini nereden almıştır sorusuna. Cennet Mağarası’nın adını zeminindeki yeşil alandan aldığını söylemiştik. Cehennem mağarasının isim öyküsü ise biraz daha farklı. Mağaranın cehennem olarak isimlendirilmesinde mit ve/veya efsaneler başrolü oynuyor.

Hikayeye göre Yunan Mitolojisinin en ölümcül canavarı olan Typhon, Tanrıların kralı Zeus’u yenerek bu mağaraya kapatmıştır. Daha sonra Pan ve Hermes gibi tanrıların yardımıyla mağaradan kurtulan Zeus, peşine düştüğü Typhon’u mağlup etmiştir. Zeus, Typhon’u bir süre Cehennem Mağarası’na kapatmış ve ilelebet Etna Yanardağındaki zindanda tutmuştur.

Cennet Cehennem Mağaraları Giriş Ücreti

Cennet Cehennem söylencesi kısa öyküsüyle mitolojiye konu olmuş ve çekiciliğini daha da arttırmıştır diyebiliriz. Cennet-Cehennem hakkında bilgi verdikten sonra mağaraya giriş ücretinden de bahsedelim. Cennet cehennem mağarası giriş ücreti 2024 itibariyle 420 TL olarak belirlenmiş.

Haftalık Günlük sitemizde Cennet Cehennem mağarası hangi şehirde sorusuna Mersin cevabı vermiştik. Bir de nasıl gidilir konusuna gelirsek; Silifke-Mersin kara taşıt yolunun 20. km’sinde karşınıza çıkan sapağı takip ederek mağaraya ulaşabilirsiniz.

Özetle bir doğal anıt olarak cennet cehennem nerede sorusu, bu iki eşsiz mağara ile cevabını buluyor. Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan bu iki doğal fenomen, müstesna bir Akdeniz gezisi vaat ediyor. Akdeniz’e yolunuz düşerse bu doğal anıtları ziyaret etmeyi unutmayın. Ülkemizdeki diğer doğal anıtlarda olduğu gibi bu asude mekanda dingin bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

↪️Türkiye’deki Milli Parklar↩️

One thought on “Cennet Cehennem Mağarası Hikayesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir