Cilveli Kahve Nedir Nasıl Yapılır, Cilveli Kahve Baharatları
Kahve

Cilveli Kahve Nedir Nasıl Yapılır?

Geçmişi yeniçeri geleneğine kadar uzanan cilveli kahve, hem lezzeti hem de hikayesi ile Türk Kahve kültürü içindeki yerini koruyor. Sadece içimi ile değil kız isteme adetlerinde de kendine yer bulan bir kahve türü olarak karşımıza çıkıyor. Şimdi bu özel kahvenin genel karakteristiğinden bahsedip hikayesine değinelim.

Orijinal Lezzet: Cilveli Kahve Nedir?

Cilveli kahveyi diğer Türk kahvesi çeşitlerinden farklı hale getiren en önemli özellik sunumudur. Cilveli kahve, iri dövülmüş ve çifte kavrulmuş badem ile servis edilir. Türk kahvesinin üzerine serpiştirilen bademler, Cilveli Kahve’nin en önemli karakteristik özelliğidir. Aynı zamanda bademlerin üzerine baharat karışımları da eklenir. Cilveli kahve baharatları lezzeti daha da çeşitlendirir.

Bu kahvenin içimi de farklı. Zira bunu kahve üzerindeki bademlerden anlayabiliriz. Cilveli Kahve, bir adet çay kaşığı ile birlikte geliyor. Önce çay kaşığı ile bu bademler yeniyor, daha sonra kahve içiliyor. İşte Cilveli Kahve’nin orijinal tadı… Bu arada kahve üzerindeki bademlerin fincanın dibine batmaması oldukça önemli. Bunun için bademlerin çifte kavrulmuş olması gerekli.

2009 Yılından Beri Patentli

Geçmişi Osmanlı Dönemi’ne kadar dayanan cilveli kahveyi, Akhisar ve Manisalılar tarafından sahiplenmişler. Akhisarlılar, bu kahvenin kendilerine ait olduğunu söylese de Manisalı bir işletmeci Cilveli Kahve’nin patentini almış.

2009 yılında bu kahvenin patentini alan cafe işletmecisi Tamer Çipiloğlu, Cilveli Kahve’nin sadece Manisa’da yapıldığını söylüyor. Türkiye’nin dört bir yanından herkesin Manisa’ya bu kahveyi içmeye geldiğini belirten Tamer Çipiloğlu, kahvenin nasıl yapıldığına dair genel bilgiler veriyor ancak ayrıntıları açıklamıyor.

İlginizi Çekebilir:📢Mırra Kahvesi Nedir?

Cilveli Kahvenin Hikayesi

Cilveli kahvemiz, anlatılanlara göre 16 ve 19. yüzyıllar arasında bir yeniçeri geleneğiymiş. Osmanlı Devleti’nin Yeniçeri zamanlarında kız istemeye gidilirken Cilveli Kahve’nin önemi büyükmüş. Kızlar, kendilerini istemeye gelen erkeklerle evlenmek isterse damada cilveli kahveyi ikram edermiş. Cilveli Kahve, kızların erkeklere “sende gönlüm var” deme şekliymiş. Dolayısıyla kızlarının bu kahveyi ikram ettiğini gören babalar da kızlarını görücülere hemen verirmiş. Ancak kızlar, Cilveli Kahve değil de normal bir kahve ikram ederse bu hayır anlamına geliyormuş. Cilveli Kahve ikram edilmemişse babalar görücüleri evden gönderiyormuş.

Bir Türk geleneği olan Cilveli Kahve, özel bir lezzeti ve hikayesi olan orijinal bir kahve türü. Cilveli Kahve’nin en güzel ve orijinal halini Manisa’da görmek mümkün. Yolunuz Manisa’ya düşerse bu kahveyi Ayn-i Ali ve Yeni Han gibi mekanlarda tadabilirsiniz. Bu arada Haftalık Günlük sitemizin kahve menüsünü ziyaret ederek diğer kültürel lezzetlerimiz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Aynı zamanda dünyadaki kahve kültürlerini de takip edebilirsiniz.

Cilveli Kahve Nasıl Yapılır?

Bir fincanlık cilveli kahve yapmak için iki çay kaşığı kahve kullanmanız tavsiye edilir. Kahvenin lezzetli olması için taze kahve kullanmanız gerektiğini hatırlatalım ve şimdi hazırlık aşamasına geçelim.

  • Cezveye eklediğiniz kahveyi ve suyu (keyfinize göre şekeri) yaklaşık 45 saniye karıştırın.
  • Daha sonra cezvenizi kısık ateşin üzerine koyun ve cilveli kahveniz köpürene kadar yavaşça karıştırmayı sürdürün.
  • Kahve köpürmeye başlayınca azar azar köpüklü kahveyi fincana boşaltın. Kahveyi fincanın ortasına doldurmayın ya da hızlı hızlı boşaltmayın çünkü böyle yaparsanız köpükler yok olur.
  • Artık cilveli kahveniz hazır ancak badem parçaları eksik… Çifte kavrulmuş lezzetli badem parçalarını da köpüren kahvenizin üstüne eklediğinizde cilveli kahvenizi yudumlamaya başlayabilirsiniz.

Cilveli Kahve Baharatları

Cilveli kahve, genellikle klasik kahve tariflerinde gördüğümüz baharatlarla zenginleştirilir. Bu baharatlar, kahvenin aromasını ve lezzetini artırır. Cilveli kahvede sıkça kullanılan bazı baharatlar şunlardır:

  • Karanfil: Baharatlı ve hafif acı bir lezzet verir. Aynı zamanda kahvenin içerisinde güzel bir aroma bırakır.
  • Tarçın: Kahveye hoş bir tat ve aroma katar ve sıklıkla cilveli kahve tariflerinde kullanılır.
  • Zencefil: Isıtıcı özelliği vardır ve kahvenin tadını zenginleştirir.
  • Hindistancevizi: Kahveye yumuşak bir tat ve kremamsı bir dokunuş katar. Aynı zamanda tropikal bir lezzet sunar.
  • Muskat: Hafif baharatlı ve tatlı bir lezzet katar. Ancak muskatın güçlü bir baharat olması kahvenin tadını baskılayabilir. Dozunu iyi ayarlayın.
  • Kakule: Hafif bir tatlı bir tat katar. Aynı zamanda kahvenin aroma profilini zenginleştirir.
  • Badem: Bu arada bademi de unutmamak gerekir. Cilveli kahveye karakteristik tadı verir.

Bu baharatlar, cilveli kahvenize ekleyeceğiniz bazı seçeneklerdir. Ancak baharat kullanımı kişisel tercihlere bağlıdır. Bu nedenle kendi damak zevkinize uygun miktarları denemeniz önemlidir.

Türk Kahvesi Geleneği

40 yıllık hatırı olan Türk Kahvesi’nin kökleri yüzyıllarca yıl öncesine dayanıyor. Kaynaklara göre cilveli kahve, 6. yüzyılda ortaya çıkmış. 1500’lü yıllarda ise Anadolu topraklarına gelmiş. Zaman içinde Türk kültüründe başrol oynayan önemli simgelerden biri haline gelmiş ve 2013 yılında da Unesco Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne dahil edilmiş.

Türk Kahvesi’nin etkisi öylesine büyük ki şöhreti sınırları aşıyor. Bununla birlikte Türk Kahvesi’nin en önemli özelliği de farklı çeşitlere ayrılması. Örneğin bazısı pişirme yöntemiyle fark yaratıyor, bazısı da sunum tekniğiyle. Her biri Türk Kahvesi olsa da hikayeleri ve köklü gelenekleri oldukça farklı…

Süvari Kahvesi, farklı bir hikayeye sahip olan Türk Kahvesi çeşitlerinden biri. Osmanlı döneminde efelerin tercihi olduğu söylenen Süvari Kahvesi, Türk kahvesi kültürünün lezzetli çeşitliliğinin bir göstergesi. Örneğin bu yazıya konu olan Cilveli Kahve, Türk Kahve kültüründe özel bir yere sahip olan bir başka tat. Bu harika kültürün içinde olmak ayrı bir mutluluk verirken, geleneksel çeşitlilikleri öğrenmek ise özel bir keyif…

İlginizi Çekebilir:📢Kahve Unu Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir