Son dönemin moda terimlerinden ghostlamak, bir kişinin beklenmedik şekilde ortadan kaybolması anlamına gelir. Herhangi bir açıklama yapmaz ve aniden ortadan kaybolarak iletişimi keser. Terimin kökeni İngilizce ghost kelimesinden gelir. Bir anda hayalet olmayı, hayalet gibi ortadan kaybolmak anlamında kullanılır. Hayatın her aşamasında yer alan bir eylemdir. Örneğin ilişkilerde, yakın arkadaşlarda, aile ile iletişimde ve iş dünyasında bu tarz davranışlar sık sık görülür.
İçindekiler
Ghost Edilmek Nedir?
Ortadan kaybolan kişi karşısındaki kişiyi veya kişileri ghostlamış olur. Yani ghostlamak bu davranışı yapan kişinin yaptığı eylemdir. Buna maruz kalan kişi ise ghostlanmış olur. Dolayısıyla ghost edilen kişi görüşmek istediği bir insanın umursamaz tavırları ile karşılaşmış demektir. Bunun sonucu da bir daha ya da bir süre görüşmemektir.
Ghostlamak Neden Yapılır?
En temel nedeni, kişinin iletişimde olduğu insanlar ile görüşmek istememesidir. İnsanlar neden ghostlamaya başvururlar sorusuna aşağıdaki cevapları verebiliriz:
- Kaçma Duygusu: Kişi, ilişkiden veya iletişimden kaçmak isteyebilir çünkü ilişkideki sorunlarla başa çıkmak zor veya rahatsız edici olabilir. Bazen, kişi bu sorunları doğrudan ele almak yerine kaçmayı tercih eder.
- Uzaklaşma İhtiyacı: Kişi, kendisine veya hayatına odaklanmak için ilişkiden veya kişiden uzaklaşma ihtiyacı hissedebilir. Bu durumda, diğer kişiye açıklama yapmak yerine sessizce uzaklaşmayı tercih eder.
- Çatışmaktan Kaçınma: Ghostlamanın nedenlerinden biri de çatışma ve tartışma gibi durumları önlemektir. Dolayısıyla ghostlamak zaman zaman bir savunma mekanizması gibidir.
- Hoşlanmama: Bazı kişiler, ilişkileri veya iletişimi sadece geçici bir keyif veya ilgi kaynağı olarak görürler. İlginin azalmasıyla birlikte, diğer kişiden sessizce uzaklaşırlar.
- Zaman ve Enerji Tasarrufu: Vakti olmayan kişiler de sık sık ghostlamaya başvurur. Yoğun olanlar işlerinden zaman ayıramazlar ve kendileri ile iletişime geçmek isteyen kişilerin mesajlarına cevap vermezler.
Buna da Bakınız:➡️Ghosting ile Başa Çıkma Yöntemleri
Ghostlamak Neden Olur?
Ghostlamanın temelinde insanlardan uzaklaşma ihtiyacı vardır. Ana nedeni görüşmek istememektir. Bu süreç bazen anlıktır bazen de kalıcıdır. İnsanlar uzaklaşmak, zaman ve enerji tasarrufu yapmak ve sevilmeyen insanlar ile konuşmamak ghostlamanın temel nedenleri arasındadır. Ancak ghostlamanın daha farklı nedenleri de vardır.
- Bir kişi zorlu bir durumla karşı karşıya kaldıysa ve sorunu çözemiyorsa ortadan kaybolmayı seçer böylece karşısındaki kişiyi ve grubu ghostlamış olur.
- Korku ve belirsizlik de ghostlamanın en önemli sebepleri arasındadır. Karşısındaki kişinin tepkisinden korkanlar durumu açıklamadan ortadan kaybolmayı seçer. Sonuç olarak bir durumun ne olacağını bilememe durumu da ghostlama davranışını doğurur.
- Manipülasyon ve kontrol de ghostlamanın bir nedenidir. Kişi diğer kişinin duygusal durumunu etkilemek veya kontrol altına almak amacıyla bilinçli bir şekilde “ghostlama” stratejisini kullanır. Bu, diğer kişinin kendisini daha fazla düşündürmek veya endişelendirmek için bir araçtır.
- Ghostlamayı, bir ruh hali bozukluğu olarak da ele alabiliriz. Kişi bunu sık sık tekrarlıyorsa topluma ayak uydurmakta zorlandığı anlamına da gelir.
Flört Ghostlamak Ne Demek?
Flört ghostlamak, flört aşamasındayken bir kişinin diğerine beklenmedik bir şekilde ve hiçbir açıklama yapmadan ortadan kaybolması veya iletişimi kesmesi anlamına gelir. Bu terim, flört etme sürecinde, bir ilişki olmadan önceki dönemde ortaya çıkan bir durumu ifade eder. Bir kişi, flört aşamasındayken sessizce uzaklaşırsa, diğer kişiye bir açıklama yapmadan ve herhangi bir iletişim olmadan ortadan kaybolursa, bu durumun adı flört ghostlamaktır. Bu davranış genellikle karşı tarafta şaşkınlık, endişe veya hayal kırıklığı yaratır.
İlginizi Çekebilir➡️Gaslighting Nedir?
Ghostlayan Kişi Geri Döner Mi?
Ghostlayan kişinin geri dönüp dönmeyeceği, durumun koşullarına ve ilişkinin dinamiklerine bağlıdır. Bazı durumlarda, ghostlayan kişi geri döner ve ilişkiyi yeniden kurmaya veya iletişimi yeniden başlatmaya çalışır. Bunun nedeni, kişinin ortadan kaybolmasının ardında yatan nedenlerin değişmiş olduğudur. Örneğin, kişi duygusal veya kişisel bir kriz yaşamıştır ve bu krizi çözdükten sonra eski ilişkisine geri dönmek istemez.
Ancak ghostlayan kişinin geri dönme olasılığı, ilişkinin önceden nasıl geliştiğine, karşılıklı duygusal bağlantının gücüne, ghostlama davranışının etkilerine ve diğer ilişki dinamiklerine bağlıdır. Örneğin, ghostlanan kişi güven kaybı yaşamış ise ghostlayan kişinin geri dönmek istemesi artık bir şey ifade etmez. Çünkü ghostlanan kişi artık güvenini kaybetmiştir. Dolayısıyla her durum farklıdır ve ghostlayan kişinin geri dönüp dönmeyeceğini belirlemek karmaşık bir süreçtir.
Fakat yeni tanışan kişilerden biri diğerini ghostluyorsa artık o kişi büyük ihtimalle geri dönmeyecektir. Aynı şekilde flörtlerde de ghostlayan kişi çoğunlukla geri dönmez. Geri dönüşler daha çok aile akraba ve uzun dostluk ilişkilerinde görülür.
Bu konu ilginizi çektiyse love bombing nedir yazısı da ilginizi çekebilir.