Lotus Çiçeği Nedir, Lotus Çiçeği Efsanesi, Nilüfer Çiçeği Anlamı
Yaşam

Lotus Çiçeği Anlamı: Lotus Çiçeği Neyi Simgeler?

İlk bakışta, lotus çiçeğinin birçok çiçek gibi manzarayı estetize eden hoş bir çiçek olduğunu düşünebilirsiniz. Kuşkusuz, bitkinin naif, simetrik formu ve renkleri büyüleyici bir görüntüye sahiptir. Buna ek olarak muteber anlamlarıyla güçlendirdiği sembolizm dokusu vardır. Lotus çiçeği birçok yerde -daha çok doğu kültüründe- değerli bir objedir. Nelumbonaceae ailesinden olan bu bitkiyi diğer çiçeklerden ayıran önemli özellikleri vardır. Bu yazıda size lotus çiçeğinin anlamını ve sembolizm, Budizm, Hinduizm, Hristiyanlık ve Eski Mısır’daki önemini anlatacağız.

Lotus Çiçeği Nedir?

Nelumbonaceae bitki ailesinin parçası olan Lotus, genellikle Avustralya ve Güney Asya’da suda yaşayan otsu bitkilerdir.

  • Kutsal Lotus (Nelumbo nucifera)
  • Amerikan Lotus (Nelumbo lutea)

şeklinde iki popüler türü bulunan bitki, ABD Tarım Bakanlığı (USDA) sertlik değeri 4-10 arasında olan bölgelerde yetişir. Indian Lotus veya Angel Lotus adıyla da lanse edilen Kutsal Lotus türü, 8 inçlik pembeden beyaza çalan çiçekleri ve mumsu yeşil yapraklarıyla bilinir. Çiçekler gündüzleri açık kalır ve geceleri üç gün kapanır. Öte yandan Amerikan Lotusu sarı bitkiler ürettiği için bu tür, Sarı Lotus ismini de taşır. Kutsal lotusun tersine, Amerikan lotusunun menşei Kuzey Amerika’nın Doğu Kıyısıdır.

Lotus Çiçeği Özelliği: Nasıl Bir Çiçek?

Bir lotus türü ile karşılaştığınızda bu çiçeği yiyebilirsiniz çünkü Asyalılar ve Kızılderili kabileleri bunu yapıyor. Örneğin çiçeğe yabancı olmayan yerel halk, rizom olarak bilinen bitkinin yer altı gövdesi, nişasta içerdiği için bu çiçeği afiyetle yiyor. Yaprakları sebze görevi görür ve organlarındaki bitkisel özleri lezzetlidir. Lotus özleri de insan tüketimine uygundur, isterseniz bunu fındık gibi kurutup un haline getirebilirsiniz. Yanı sıra bu bitki özlerinin tıbbi faydalar sunan tedavi edici bir etkisi de vardır.

İlginizi Çekebilir:📢12 Yılda Bir Açan Çiçek

Lotus Çiçeği Ne Anlama Gelir?

Fosil kayıtlarının bize sunduğu verilere baktığımızda, lotus çiçeklerinin yüz binlerce yıldır var olduklarını görürüz. İnanışa göre birçok lotusun nesli 2 milyon yıl önceye kadarki pleistosen dönemde tükense de lotuslar hayatta kalmayı başardı. Pek çok kültür, bu çiçekleri kabul eder ve nilüfer çiçeklerine çeşitli anlayışlar ve sembolizm yükler. Bazı inanışlarda bu çiçeğe

  • yaşam
  • ölüm
  • yeniden doğuş

olgularıyla olan ilişkisinden dolayı Yaşam Çiçeği denir. Dahası, bir lotus çiçeği -özellikle pembe olanı- Hindistan’ın milli çiçeğidir.

Lotus Çiçeği Hangi Din?

Lotus çiçeği, Budizm’de saf bir birleştirici/bütünleştirici bir etkiye sahiptir. Nelumbonaceae familyasına ait çiçeğin özümsediği kavramlar arasında saflık, tinsel uyanış, sağduyu ve bağlılık vardır. Bu inancın nedeni, lotusların çamurlu ve dingin sulardan ortaya çıkmasıdır. Bu oluş biçimi Budizm’de zor durumlarda dahi büyüklük ve ululuğun aydınlığına doğru yol alma anlayışı şeklinde yorumlanır.

Lotus Çiçeği Renkleri Anlamı

Budizm’de lotus çiçeklerinin ne anlama geldiği ve sembolizm derecesi, renkleri ile ilgilidir. Örneğin;

  • Mavi nilüfer, bir ruhun hikmet ve bilgiye karşı sahip olduğu bir başarıyı sembolize eder.
  • Beyaz nilüfer, safiyene bir temizlik kavramına işaret eder.
  • Kırmızı nilüfer, sevecen anlayışın ikonik tezahürüdür.
  • Mor nilüfer, Buda’nın bir öğretisine karşılık geldiği için daha ayrıntılı bir karaktere sahiptir.
  • Pembe nilüfer, Budizm’in zeminini tesis eder.

Lotus Çiçek Anlamları

Hıristiyanlıkta da derin anlamları olan lotus çiçekleri, saflık/temizlik ve evrenin yaratılışını temsil ederler. Hristiyanlar genellikle nilüfer çiçekleri gibi maddi şeylerin ilahi unsurlar taşıdığını kabul etmez. Ancak kutsal çiçekler ile İsa arasındaki çağrışımları kabul ederler. Bu çağrışımların nedenlerini aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

  • Lotuslar çiçeklenmeden önce çamurlu sudan üç gün önce yükselirler.
  • Lotusların kökleri 6 ft derinliğe (180 cm) kadar (bölgenin altına) ulaşırlar.
  • Ayrıca spermatozoitler uzun müddet yaşar ve hareketsiz bir şekilde kaldıktan sonra yeniden dirilirler.

Lotuslarda görülen bu niteliklerin hepsi bir şekilde İsa Mesih’in çarmıha gerilmesi ve dirilişiyle ilgilidir.

Lotus Çiçeği Faydaları Nelerdir?

Hinduizm’de müstesna bir konumu olan Nelumbo’lar (lotuslar) ruhsal aydınlık ve temizlik gibi kavramlarla eşdeğerdedir. Çiçek bireyin bir arzu, gusto veya kazançtan etkilenmeden vazifesini gerçekleştirme becerisini sembolize eder. Hinduizm inancında lotuslar, yaşamın kökeninin -başlangıç noktasının- su olduğunu sembolize eder. Hindu mitosu, Lord Brahma’ın bir Nelumbo’nun üstünde oturan Lord Vishnu’dan türediğini söyler. Saraswati ve Lakshmi gibi diğer Hindu tanrıları da bir lotus çiçeği ile ilişkilidir.

Lotus Neden Kutsaldır?

Lotus çiçeği, diğer inanışlarda olduğu gibi Antik Mısır’da da yeniden doğum ve de güneş ile ilişkilidir. Mısırlılara göre güneş ve lotus bitkisi, benzer bir ifadeye karşılık gelir. Geceleri kaybolan ve sabahları tekrar açan çiçek, yaratılışın da simgesel rumuzudur.

Şu ana kadar anlattıklarımızla ters bir yönde olsa da lotusların Eski Mısır’da ölüm kavramına karşılık geldiğini belirtelim. Ölülerin kutsandığı eski bir Mısır metninde -Ölüler Kitabı- bir kişiyi nilüfer çiçeğine dönüştüren büyüler vardır. Ayrıca eski Mısır’ın hiyerogliflerinde görülen lotuslar, Yukarı Mısır ve Al-Dilita bölgelerini birleştiren bir semboldür.

Lotus Çiçeği Neyi Simgeler?

Lotus çiçekleri, ayrıca diğer dinler ve kültürlerin de kodlamaları arasında yer alan bir kaynaktır. Örneğin, Batı coğrafyasında bu çiçekler, yaşamın gerçek özünü ve hayatta hakikatin aranmasını temsil eder. Reenkarnasyon ve doğum, bu çiçeğin Batı’da sembolize ettiği diğer anlamlardır.

Lotuslar Çin kültüründe kadınsılık ve mutlu evliliğin belirtisidir. Ancak Japonya’da ruhani niteliği daha ağır basan lotuslar, saf bir zihin ve arı bir beden temsili ile karşımıza çıkar. Jainizm’de de kutsal olan lotuslar, 21. Jina Neminatha’nin sembolüdür.

İlginizi Çekebilir:📢Pembe Kuvars Taşı

Lotus Çiçeği Dövme Anlamı

Mühim kavramların vücut bulan hali olan lotusları dövmeler de sıklıkla görürüz. Bunun nedeni, çiçeğin bazı çağrışım ve yansımalara açık olan tinsel ve otantik yönüdür. Dövmelerdeki nilüfer çiçekleri, genel olarak yeniden doğuşun veya baştan çıkarma anlamına gelir. Aynı zamanda lotusların dövmelerdeki diğer anlamlarını

  • Ruhsal uyanış
  • Güzellik
  • Saflık
  • Aydınlanma

gibi kavramlarla tanımlayabiliriz.

Lotus Çiçeği Ne işe Yarar?

Benzersiz niteliklerinden dolayı lotuslar, özel anlar için çiçek aranjmanlarında da yaygın bir tercihtir. Diğer çiçekler gibi lotuslar da yakınlarına armağan etmek isteyen ve an’ı benzersiz veya özel kılmak isteyenlerin seçimidir. Renk çemberinin geniş olması, çiçeğin özel bir hediye olmasındaki en önemli nedenlerin biridir.

Nilüfer Çiçeği ve Lotus Çiçeği Aynı Mı?

Hem nilüfer bitkisi hem de lotuslar, Nelumbonaceae familyasının fertleridir. Her ikisi de Nelumbo cinsi bitki türü olarak bitki evreninde yerlerini almışlardır. İkisi de aynı bitkiyi/çiçeği tariflemek için kullanılagelmiştir. Yalnızca boyları, her iki çiçeği ayırt etmeye yarar, nilüferler ortalama 20 cm’yi geçemezken, lotuslar 15 kat daha uzundur.

Daha farklı konular hakkında bilgi almak için Haftalık Günlük Blog içeriklerimize göz atın. Aynı zamanda Haftalık Günlük Twitter adresimizden de güncel paylaşımlara göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir