Kahve

Menengiç Kahvesi Nedir?

Anadolu coğrafyası, farklı isimlerle bilinen kahve türleriyle dolu. Süvari kahvesi, cilveli kahve ve diğerleri… Bu kahve türlerinden biri de Menengiç kahvesi. Ancak Menengiç kahvesi, diğer kahve cinslerinden biraz daha farklı. Çünkü bu kahve türü, bildiğimiz kahve çekirdeklerinden yapılmıyor. O halde nedir bu menengiç kahvesi?

Menengiç Kahvesi Nedir?

Menengiç ağacının mahsullerini kabuklu bir yemişe benzetebiliriz. (Aynı zamanda antep fıstığının bir cinsi olduğu da söylenir). Normal bir fıstığa göre ise çok daha küçüktür. Menengiç kahvesi, bu tohumların özel bir işleme tabi tutulması sonucu oluşur. Ekimi yapılmayan ve doğal olarak yetişen bu kahve, mercimek büyüklüğündeki küçük mor bir meyvenin kurutulup kavrulmasıyla elde edilir.

Buna da Bakınız: Menengiç Kahvesi Faydaları

Menengiç Kahvesi Nerenin? Ağaçtan Gelen Lezzet

Menengiç kahvesinin hammaddesini öğrenmek için bir ağaç türüne bakmamız gerekiyor. Bu ağacın adı Pistacia Terebinthus… Latince olan bu terimin Türkçe karşılığı menengiç ağacıdır. Sakızağacıgiller familyasından olan Menengiç bitkisi, Anadolu’nun kıyı, orta ve güneydoğu bölgeleri başta olmak üzere ülkemizdeki farklı coğrafyalarda yetişebiliyor. Bu guzide ağaç türü Menengiç olarak bilinse de farklı hitap şekilleriyle de hayatımızdaki yerini koruyor. Örneğin çitlembik ve çıtmık bu bitki türünün isimleri arasındadır. Hepsi bu kadar değil. Aynı zamanda sakızlak ve çedene de hitap şekilleri arasındadır.

Menengiç Kahvesinin Farkı Ne?

Menengiç kahvesinin en önemli özelliği, kahve çekirdeği yerine Menengiç ağacının tohumlarını taşıyan organdan yapılıyor olmasıdır. Yani klasik kahve çekirdeklerinden değil, menengiç ağacının meyvesinin çekirdeklerinden yapılır. Bu nedenle, kahve çekirdeklerinde bulunan kafein yerine menengiç kahvesi çekirdeklerinde doğal olarak farklı bileşikler bulunabilir. Menengiç Ağacı (Pistacia Terebinthus), boyu 10 metreye kadar uzayabilen çalı türünde yabani bir ağaçtır. Ağaç meyveleri lirik bir kırmızımsıdır fakat meyveler kıvama geldiğinde mavi ve yeşil tonuna karışır. 

 📢İlginizi Çekebilir: Cilveli Kahve Nedir?

Menengiç Kahvesi Nasıl Yapılır?

  • Menengiç ağaç mahsulleri elde edildikten sonra hassas ve özenle kurutma ve kavrulma işlemine sokulur.
  • Bu işlemlerin ardından ise öğütme kısmına geçilir. Finalde de Menengiç Kahvesi ortaya çıkar.
  • Kahvenin kendine has tadını etkileyen işlemlerden biri kavrulma süresidir. Tahmini 15 dakika ısıtma/kavurma işlemine tabi tutulması gerektiği söylenir.
  • Bu işlem sırasında çekirdeklerden yanık şeker kokusuna benzer karamelimsi bir koku geldiği ifade edilmektedir.

Bu lezzet, bahsettiğimiz gibi kahve çekirdekleri ile ortaya çıkmıyor. Ancak hazırlık aşaması klasik bir türk kahvesi yapılışı gibi. Hem su hem de sütle yapılabilen Menengiç Kahvesi’nin daha özel bir tat verdiği için süt ile pişirilmesi öneriliyor.

Menengiç Kahvesi’nde Kafein Var Mı?

Menengiç kahvesinin önemli özelliklerinden biri kafein içermemesidir. Diğer kahve türleri gibi kahve bitkilerinden elde edilmediği için kafein barındırmaz. Fakat kafein severleri üzüyor gibi olsa da normal bir kahveye benzemediği anlamına gelmesin. Çünkü bilim insanları, Menengiç ağacı ürünlerinin ağaçta büyüyüp de kafein bulunduran meyveler ile aynı kimyasal özelliklere sahip olduğunu belirtiyor. Bu durum da Menengiç kahvesinin lezzetine yansıyor. Üretilme şekli farklı olsa da bu kahvenin lezzeti, normal içtiğimiz kafeinli kahvelerden pek de farklı değil.

Ayrıca menengiçten sadece kahve gibi nefis bir içecek yapılmıyor. Bu gastronomik lezzet, yemeklere tat veren baharat olarak kullanılabiliyor ve çerez olarak tüketilebiliyor. Ayrıca bu ağaçta yetişen özel meyvelerden el ve vücut temizleme maddeleri yapılabilme gibi önemli bir durum da söz konusu.

📢İlginizi Çekebilir: Arabica Kahve🆚Robusta Kahve

menengiç kahvesi nedir

Menengiç kahvesine ek olarak diğer kahve kültürleri ve içerikleri için Haftalık Günlük sitemizi ziyaret edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir