overthinking nasıl yenilir
Sağlık

Overthinking Nasıl Geçer? 5 Adımda Kurtulun

Her şeyi gereğinden fazla düşünme sendromuna mı yakalandınız? Endişelenmeyin bundan kurtulmanın basit yolları var. Peki aşırı düşünmekten nasıl kurtulacağım? nasıl bırakabilirim? Eğer overtkinker olmayı istemiyorsanız aşırı düşünmekten bir an önce kurtulmanız şart. O halde overthinking nasıl geçer sorusuna 5 madde ile cevap vermeye başlayalım. Bu arada aşırı düşünme hakkında detaylı bilgi almak için overthinking nedir yazımıza göz atın.

İşte overthinking’den kurtulmanın 5 basit yolu:

1. Günlük Tutun ve Not Alın

Biraz farkındalık ve dikkat gerçekten işe yarayabilir. Aşırı düşünmeyi kontrol altına almak isterseniz ilk başta dikkat ve farkındalık ile işe başlayın. Peki bunu nasıl yapacaksınız? Günlük tutabilirsiniz. Aşırı düşünmenize neden olan olayları günlüğünüze yazın. Bir süre sonra overthinking yapmanıza neden olan durumları fark edersiniz. Böylece hangi durumlarda aşırı düşünüyorum sorusuna da cevap bulabilirsiniz. Dolayısıyla bir günlük tutmak bu problemle yüzleşip başa çıkmanızı sağlayacaktır.

2. Düşüncelerinize Objektif Olun

Zihninizin size söylediği her şeye inanmaya mecbur değilsiniz. Aşırı düşünmeyi ortadan kaldırmanın etkili bir yolu, bir adım geri çekilip onlara objektif bir şekilde bakmaya çalışmaktır. Nesnel bir bakış açısı ile doğruyu yanlışı ve de uzun uzun düşünmenizi gerektiren bir durum olup olmadığını tespit edebilirsiniz.

Nöropsikolog Sanam Hafeez, “Bir düşüncenin mantıklı veya yararlı olup olmadığını görmek için durumun kanıtlarına bakın” diyor. Aşırı düşündüğünüz düşünceleriniz mantıklı değilse veya yararlı değilse, onları dile getirmek onları yönetmeyi kolaylaştırabilir.

3. Arkadaşlarınızdan Yardım Alın

Arkadaşlarınız overthinking’i nesil yenerim sorununda size yardım edebilir. Güvendiğiniz bir arkadaşınıza başvurun ve ondan fikirlerinizi değerlendirmesini isteyin. Eğer aklınıza bir düşünce takılırsa bunu onlara açın ve onlardan sizi uyarmalarını talep edin. Böylece sizi rahatsız eden bir konu olursa farklı bir bakış açısı kazanırsınız.

Ancak bunu yapacak arkadaşınızı iyi seçmelisiniz. Aşırı düşünmeyi nasıl yöneteceğini bilen bir arkadaşınıza gitmelisiniz. Sizinle aynı düşünen arkadaşlar yerine farklı bakış açıları getirebilen arkadaşlarınıza öncelik verin. Zira her konuda sizinle hemfikir olan bir arkadaşınızdan yardım isterseniz kaygılarınız daha da tetiklenme ihtimali artar.

İlginizi Çekebilir: Dravet Sendromu

4. Egzersiz Yapın

Pek çok araştırma, egzersiz yapmanın depresyon ve kaygı gibi durumları hafifleteceğini açıklıyor. Egzersiz yapmanın overthinking nasıl geçer sorusuna iyi bir cevap olacağını ifade edebiliriz. Uzmanlara göre 5 dakikalık yürüyüş bile endorfin salgılamaya yeterlidir. Dolayısıyla hormonların akışını sağlamak için rahat bir yürüyüş en pratik yöntemdir. Fiziksel hareket aynı zamanda sinir sisteminizin iyi bir moda evrilmesine de yardımcı olur. Hareket veya egzersiz, yaşadığınız travmayla ilgili aşırı düşünmenizi hafifletmenize katkı sağlayabilir.

5. Bir Profesyonele Başvurun

Eğer aşırı düşünmeyi kontrol etmezseniz, yalnızca zihinsel sağlık sorunlarıyla uğraşmazsınız. Ne yazık ki aşağıdaki gibi fiziksel semptomlarla da mücadele etmeniz gerekebilir:

  • Baş ağrıları
  • Tükenmişlik hissi
  • Mide bulantısı
  • İshal
  • Uyuma zorluğu

Overthinking (aşırı düşünme) hayatınızı olumsuz etkilemeye devam ediyorsa, bir terapist veya danışmana başvurun. Böylece aşırı düşünme ile mücadele etme yöntemleri hakkında profesyonel destek alın. Ayrıca terapistiniz aşırı düşünmenize neden olacak diğer sorunları da tedavi edebilir.  Anksiyete veya depresyon gibi sorunlardan kaynaklanan bir durumsa profesyonel bir yardım ile bu soruna daha köklü bir çözüm bulabilirsiniz.

Son olarak overthinkig ilaç tedavisinden bahsedelim. Başvurduğunuz profesyonel, ilaç ile tedavi etme yöntemine de başvurabilir. Antidepresanlar, anksiyolitikler veya antipsikotikler uzmanların tedavi sürecinde önerdikleri ilaçlar arasındadır. Ancak yine de ilaç tedavisi öncesinde yukarıdaki 5 maddeyi denemenizi tavsiye ederiz. İlaç için her zaman bir uzmandan yardım almanız gerektiğini unutmamalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir