Süper güç seçmemiz gerekseydi, uçmayı ya da görünmez olmayı seçebilirdik. Ancak süper gücü seçmek için de iyi bir neden bulmamız gerekir. Örneğin Flash olmak eğlenceli olurdu ancak her şeyi neden koşarak yapasınız? Wolverine olmak da eğlenceli olurdu fakat neden hayvani hisleri biraz törpülemek gerekmez miydi? Batman’in de yarasa gibi giyinmesinde sorun yok fakat ultra zengin olmasının haricinde bir gücü yok. Ateşi kontrol etme yeteneği -yani pirokinezi- güzel bir süper güç gibi görünüyor.
Ama soğuk bir hava dışında, her yerde ateş yakabilmek gerçekten bu kadar harika mı? Ve alevleri kontrol etmeye yardımcı olmak için mütemadiyen her eve veya orman yangınına koşmak zorunda olduğunuzu hissetmek ne kadar yorucu olurdu? İşte bu nedenlerden ve daha fazlasından dolayı, pirokinezin tamamen kurgu olduğu için minnettar olalım.
Pyrokinezi Yapanlar
Peki, pirokinezi gibi bir kabiliyet gerçekten kurgu mu değil mi? Şehir efsanelerine bakarsak ve de birkaç müphem bilgiye dayanarak konuşursak kurgu değil. Bir habere göre Filipinler’de küçük bir kız, yangınları önceden tahmin edebiliyor ve bir yangın başlatabiliyordu. Bir başka kaynağa göre Vietnam’da yaşayan biri, muhtelif nesne ve özdekleri temas etmeden ateşe verdi. Sonunda ailesi bu kişiden bıktı ve yardım istedi.
Pirokinezi Nedir?
Haberlere dayanarak pirokinezinin gerçekten var olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü beynimiz herhangi bir nesneyi tutuşturmaya yetecek kadar enerji üretemiyor. Aslında pyrokinezi ile ilgili fikirlerin ortaya çıkmasına neden olan unsur yazarlardan başkası değil. Pirokinezinin mucidi Stephen King ve 1980’de yazdığı Firestarter romanında bu terimden bahsetti. Ardından da Charles Dickens Bleak House eserinde karakterinin durduk yere yandığını ima ederek insanları buna inandırdı.
Her ne kadar bilimkurgu evreninin müstesna bir parçası olsa da pirokinezinin gerçek olduğunu düşününler var. Bu kişiler, bir atom altı elementin kendiliğinden yanmanın müsebbibi olduğunu düşünüyor. Bu fikre göre küçük elementler atomlar arasında dolaşıyor ve bir kuarka çarparak büyük patlama zuhur ediyor.
Pyrokinezi Gerçek Mi?
Bilimkurgu senaryolarına aratmayan bu fikir doğru değil çünkü henüz hiç kimse bir kuark görmedi. Ancak var olduklarını biliyoruz çünkü Particle physics nosyonu onlarsız bir anlam ifade etmiyor. Dolayısıyla birbirleriyle çarpışmaları sonucunda yanmanın olduğunu iddia etmek epey güç.
Pirokinezi denen bir fenomenin neden gerçek olmadığını söyleyeceğimiz bir başka bulgu ise şu. Az yukarıda pyrokineziyi gerçek sananların atom altı elementin bu içten yanmanın nedeni olduğuna inandıklarını bahsetmiştik. Bu elementin adı – pyrotron – ancak böyle bir şey de yok. Çağdaş fiziğin insanların ateşi zihinleriyle nasıl kontrol ettiğini izah eden atom altı parçacık modeli yoktur.
Pyrokinezi Nasıl Yapılır?
Pirokinezi kişinin zihin gücü vasıtasıyla ateşi var etmesini ve denetim sağlamasını betimleyen psişik bir beceridir. Stephen King, Pyrokinesis mefhumunu (1980) Firestarter eserinde, akılla ateş yaratma ve muhafaza etme melekesini tanımlamak için icat etmiştir. King, mezkur nosyonun (pirokinezi) telekinezi ile paralel olmasını amaçlamıştır. ST Joshi ise telekinezi ile doğru analojinin pirokinez değil, telepyrosis (uzaktan ateş) olacağını söyler. King, bu fikre isim veren ilk kişidir ve bu nosyonun yaratıcısıdır. King’ten önce ne pyrokinesis’i kullanan ne de fikri tanımlayan başka bir kişi ve terim olmamıştır.
Parapsikologlar, pirokinezi, bir nesnenin içindeki atomları aleve patlayacak kadar enerji üretene kadar uyarma yeteneği olarak tanımlar. Bilim kurgu metotları ise, pirokinezi sıcaklığı yükseltmek için moleküllerin hareketini hızlandırmak olarak tanımlar.
Pyrokinezi Ateş Oluşturma
Pirokinezle ilgili gelişmeler her zaman ilgi çekici olmuştur ve bunlardan biri de 19. yüzyıldadır. Bu yüzyılda A.W. Underwood, ateş çıkarma gibi bir şovla gündeme gelmişti. Ancak bilim çevresi, bu müstesna melekede gizli fosfor parçalarının ön planda olduğunu öne sürdü. Fosfor, nefes veya ovalama ile tutuşma kabiliyetine haizdir. Araştırmacı Joe Nickell ise Underwood’un farklı bir metod ile ateş çıkarma ihtimali üzerinde durdu. Kesin yöntem ne olursa olsun yapılan bu şovun bir gizli güçten çok fosfor hilesinden ya da diğer aldatma yöntemlerinden kaynaklandığı daha ağır basıyor.
Pirokinezi iddiaları bu şekilde ancak bu fenomenin varlığını ispat etmek isteyenleri üzecek gelişme şu ki:
- Havadaki oksijenle etkileşime girdiğinde kendiliğinden yanan özdeklerin birkaçını serbest bırakan bir elektromekanik cihaz olmadan
- yangın patlamalarını kontrol eden bir zihni bilim insanları ya da bilimsel metotlar kanıtlayamadı.