Siberkondri Ne Demek, İnternetten Hastalık Araştırmak
Yaşam

Siberkondri Nedir Belirtileri Nelerdir?

Diyelim ki bir akşam yemek yedikten bir saat sonra göğsünüzde tuhaf bir kramp hissettiniz. Ardından arama motoruna göğüs ağrısı kramp vb. kelimeler yazıp arattınız. Karşınıza kalp krizi tehlikesi gibi sonuçlar çıktı. Daha sonra kalp krizi belirtileri gösterdiğinizi ifade eden internet sayfalarında tur attınız ve merakınız endişeye dönüştü. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız, kalp krizine değil de siberkondri fenomenine yakalanmış olma olasılığınız yüksektir.

Siberkondri Ne Demek?

Siberkondria, çeşitli sağlık sorunlarını kendi kendine tespit etmek için sürekli internetten araştırma yapan kişiler için kullanılan bir terimdir. Bazı internet adresleri, bilgi sağlamanın yanı sıra insanların kendileriyle eşleşen hastalıkların bir listesini almak için hissettikleri semptomları bilmelerini sağlar. Web’deki tıbbi bilgiler, insanların tıbbi sorunları erken bir aşamada keşfetmelerine yardımcı olabilse de nispeten küçük semptomlara aşırı tepki verme eğilimine de yol açabilir.

İnternetin yükselişi ve ücretsiz bilginin parmaklarımızın ucunda olması, siberkondria terimini doğurdu. Artık sağlığımız için endişelenmek bir tık ötede. Bir Google aramasıyla birlikte gelişen bu yeni kaygı… İşte buna siberkondri denir.

Siberkondria Nedir Kısaca?

Hipokondriye benzeyen bir sendrom olan siberkondri, internette tıbbi bilgi aramanın aşırı sağlık kaygısına yol açmasıdır. Tıbbi bilgi aramak için interneti kullanarak aşırı, yersiz kaygı geliştiren biri için verilen bir terimdir. Çevrimiçi bir aramadan kaynaklanan endişe, bilgisayardan uzaklaştıktan sonra bile uzun süre devam eder.

Siberkondri resmi bir teşhis değildir ve Ruhsal Bozuklukların Teşhisi ve İstatistikleri El Kitabında (DSM-5) yer almaz. Fakat yine de tıbbi bir durumunuz olduğu hissini üzerinizden atamayabilirsiniz. Terim, DSM-5’te listelenen hastalık anksiyete bozukluğu olarak da bilinen hipokondri kelimesinden hareketle ortaya çıkmıştır.

✔️İlginizi Çekebilir:📢Zevk Hissetmede Yetersizlik: Anhedoni

Siberkondri Nedenleri

Herkes için tek tek ayrı nedenlerden bahsedebiliriz ancak temel etken, tıbbi eğitime sahip olmamaktır. Tıbbi eğitimi olmayan kişiler, belirtileri arama motoruna yazdıktan sonra okuduklarını yanlış yorumlayabilirler.

Diğer yandan sosyal medya kullanımının artması da bu sendromu tetikleyen nedenler arasında gösteriliyor. Çünkü artık dünyanın bir ucundaki kişilerin hayatına anında dokunma kapasitesine sahibiz. O kişilerin gösterdiği hastalık belirtileri, bizim gösterdiğimiz belirtiler ile aynı anlama gelmiyor olabilir. Ancak kulaklara çalınan bilgiler hepimizi yanlış yönlendirebilir. Sosyal medya ile artan sağlıksız sosyalleşme de negatiflik önyargımızı ne yazık ki arttıran bir etken.

Siberkondrik Hastalığı Nedir?

Siberkondri üzerine çeşitli çalışmalar gösteriyor ki bu sendrom, sağlıkla ilgili aşırı endişe anlamına geliyor. Bu tanımla, siberkondri kavramının tam anlamıyla sağlıkla ilgili online endişe demek olduğunu belirtebiliriz. Ayrıca kişilerin uzmana danışmadan kendilerine teşhis koymaya çalışmaları da siberkondrik hastalığı olarak yorumlanır. Bu arada bu fenomenin halen net bir hastalık sınıflamasında yer almadığını belirtelim. Fakat net bir hastalık olmasa dahi ciddi bir rahatsızlığa veya hastalığa sebep olma potansiyeli taşımaktadır.

Siberkondri Belirtileri Nelerdir?

Siberkondri resmi bir tanı değildir, bu nedenle tanı kriterlerinin resmi belirtileri yoktur. Tanı belirtileri kişiden kişiye değişse de belirtilerini aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

  1. Hastalık tanısını bulmak için 1 saatten uzun bir süre internette araştırma yapmak
  2. İnternet araması sonucunda endişeli hissetmek
  3. Birden fazla hastalığa sahip olduğuna inanmak
  4. Semptomları günde defalarca araştırmak

Kaygının çalışma şekli ve düşünce kalıplarınızı etkilemesi nedeniyle kendi içinizdeki siberkondriyi tanımak zordur. Bir arkadaş, aile üyesi veya bir sağlık uzmanının bunu bir başkasında tanıması daha kolay olur.

Siberkondria Hastalığına Yakalananlar Neler Yapar?

  • Öncelikle bir doktora veya tıp uzmanına güvenmezler.
  • Doktordan aldığı cevaptansa internetteki bilgilere inanırlar.
  • Kapsamlı bilgileri biliyor olmalarına rağmen araştırmaya devam ederler.

Siberkondri fenomenine yakalanan birey, belirtiler fazlaysa yaşam kalitesinde düşüş yarar. Kaygı stres ve endişe günlük aktivitelerin önüne geçer ve iş hayatında başarısız olur. Yüksek tansiyon ve baş ağrıları dahil olmak üzere fiziksel semptomlarla da boğuşur. Bu derin kaygı, arkadaş ve aile ile olan ilişkilerini de etkiler.

Siberkondri Tedavisi

Siber bir hipokondri sendromu siberkondriden kurtulmak için ne yapmalı? Bu sendrom ile başa çıkmanın kökten çözümü şu:

  • Merak ettiğiniz konuları araştırmak için elbette ilk önce Google’a gidin. Ancak emin olmak için mutlaka bir hekimden, uzmandan bilgi alın.

Her şeyi bilmek ne yazık ki mümkün değil; özellikle söz konusu sağlık olduğunda daha hassas olmak gerekli. Bu nedenle bir bilene danışmak bu sendromun en iyi çözümü.

Siberhondrik Nasıl Geçer?

İnançlarınızı sorgulamak da bu fenomenden kurtulmanızı sağlar. Yaşadığımız çevre artık bizi korkutmak için tasarlandı. İlgi çekmek için sizin dikkatinize talip olan farklı kaynaklar var. Bu tarz kaynaklardan kaçınmayı öğrenme sürecini hızlandırın. Medya okuryazarlık eğitimi ve dijital medyayı kullanma becerisi, şimdinin ve geleceğin en temel ihtiyaçları arasında olduğunu söyleyebiliriz.

Çevrimiçi sağlık bilgileri arıyorsanız, kaynaklarınızı dikkatli bir şekilde seçin. Sağlık kaygısı ve tıbbi bilgiler hakkında online olarak birinci basamak doktorunuzla konuşmayı düşünün. Sağlık ve tıbbi bilgilerle ilgili ortaya çıkan endişeyi anlamanıza ve yönetmeniz için terapist veya danışman gibi bir ruh sağlığı uzmanıyla da konuşabilirsiniz.

✔️İlginizi Çekebilir:📢Sevimli Saldırganlık Nedir?

Siberkondri Haberleri

Siberkondri son zamanlarda popülerleşen bir terim haline geldi. Bu nedenle yazılı ve dijital basında kendisine yer bulmaya başladı. Fakat konuyla ilgili bilinç düzeyinin yeni yeni arttığını söyleyebiliriz. Birçok uzman yavaş yavaş belirti taşıyan kişilere siberkondri tanısı koymaya başladı. Konuyla ilgili popüler internet sitelerinde de köşe yazıları ile farkındalık oluşuyor. Ayrıca hakemli dergilerde de siberkondri konusuyla da karşılaşmaya başladık.

Siberkondri Yorumları

Mide ağrınız mı var ya da kronikleşen bir hastalıkla karşı karşıya olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Evet, bu durum, belki de ciddi rahatsızlığın bir işareti olabilir; fakat sadece endişelenmenize neden olacak önemsiz bir detay da olabilir. Dolayısıyla günümüzdeki bilgiye erişim çok hızlı olsa da, bu imkan bazen insanların gereksiz yere endişelenmelerine sebebiyet verebiliyor.

İnternet çağında karşımıza çıkan bu kavramın temel olarak ne anlama geldiğinden bahsettik. Şimdi bu kavram hakkında yapılan diğer yorumlara göz atalım:

  • İnternette yer alan tüm hastalıkları taşıdığımıza dair inanç
  • obsesif kompulsif odaklanma problemi
  • doktora gitme fobisi
  • siber bir hipokondrik durum

Siberkondri Ciddiyet Ölçeği

Siberkondri, çevrimiçi aramaların aşırıya kaçması sonucunda kişinin sağlığıyla ilgili kaygısının artması olarak tanımlanmaktadır. Eoin McElroy ve Mark Shevlin 2014’te bu yapının ilk çok boyutlu, öz bildirim ölçüsü olan Siberkondria Ciddiyet Ölçeği (CSS) tasarladı. Toplam 33 maddeden oluşan bu çalışmanın amacı güvensizlik alt ölçeğini ortadan kaldırarak CSS’nin kısa biçimli bir versiyonunu geliştirmekti. Çalışmanın katılımcıları, Sağlık Kaygısı Envanteri ve Genelleştirilmiş Anksiyete Bozukluğu Testini tamamladılar.

Ciddiyet ölçeği CSS, sonraki yıllarda farklı uzmanlar tercih ettiği bir metot olarak literatürdeki yerini korudu. Tıbbi anlamda net bir bilgi vermeyen bu ölçeğin amacı siberkondri ile ilgili farkındalık oluşturmaktır.

İnternetten Araştırma Yapmak Doğru Mu?

Son 10 yılda, çok sayıda sağlık bilgisi çevrimiçi olarak erişilebilir hale geldi ve çoğu insan sağlık araştırmaları için interneti kullandı. 2015 yılında yapılan bir araştırma, ABD’deki insanların %90’ının interneti sağlık bilgisine ulaşmak için kullandığını ortaya koydu. 2013’te yapılan bir araştırmada araştırmacılar ise her 3 yetişkinden 1’inin tıbbi bir durumu denemek ve teşhis etmek için interneti kullandığı sonucuna ulaştılar. İnsanlar COVID-19 pandemisi hakkında en son bilgileri aramaya başladıkça, bu rakamlar muhtemelen son yıllarda artmıştır.

Bazıları için sağlıkla ilgili çevrimiçi bilgilere erişim güçlendiricidir ve hatta bakımınızı savunmanıza yardımcı olur. Ancak Googling semptomu, bazılarını uzun, korkutucu bir tavşan deliğine iter. Ve ciddi ve hatta ölümcül bir sağlık durumunuz olduğuna inanmanıza neden olabilirler. Elbette bilgiye erişim olanağını sonuna kadar kullanmak harika bir yöntem. Fakat bilmediğimiz konularda bir uzmana başvurmak ise bazı konularda hayat kurtarıcıdır.

Bu yazımıza ek olarak diğer konularda bilgi almak için Haftalık Günlük sitemizi takip edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir