Türk kahvesi çay bardağında içilir mi? Eğer söz konusu süvari kahvesi ise bu soruya evet içilir cevabını verebiliriz. Fincan yoksa ya da temiz fincan kalmamışsa çay bardağı ile Türk kahvesi içebiliriz. Peki çay bardağıyla Türk kahvesi içmenin geçmişi olan bir gelenek olduğunu biliyor muydunuz? Şimdi gelin süvari kahvenin hikayesini birlikte inceleyelim.
İçindekiler
Süvari Kahvesi Nedir?
Çay bardağında Türk kahvesi içmek, Anadolu’da farklı isimlerle bilinen bir kahve çeşididir. Bu tarz bir kahve içimi, Ege Bölgesi’nde Süvari Kahve adıyla bilinmektedir. Akdeniz Bölgesi’nde ise bu kahve içiminin adı Tarsuzi veya Tarz-ı Hususi’dir. Aynı zamanda Antakya kahvesi ismiyle de ifade edilmektedir.
Süvari kahvesinin tadı, (diğer adlarıyla tarsuzi veya tarzı hususi) fincanda içilen bildiğimiz Türk kahvesinden farklı değildir. Türk kahvesinden en önemli farkı, sunum şeklidir. Türk kahvesi, çay bardağında servis edilir böylece Süvari Kahvesi isimli geleneksel bir lezzete dönüşür. Süvarinin Türk kahvesine kıyasla ufak farkları da vardır. Örneğin Süvari kahvesi daha az köpüklüdür. Aynı zamanda sade, şekersiz veya az şekerli olmak üzere farklı sunum teknikleri vardır.
Süvari Kahvesi İçinde Ne Var?
Süvari kahvenin içinde her Türk Kahvesi’nde olduğu Türk kahvesi, sıcak su ve şeker vardır. Anadolu’ya özgü süvari kahvesi ifadesi genellikle belli bir tarife veya belirli bir içeriğe sahip bir kahve çeşidi değildir. Bir kahve çeşidinden ziyade bir sunum biçimini ifade eder. Çay bardağında ikram edildiği için ve geçmişte bir hikayesi olduğu için süvari kahvesi ismiyle bilinir.
Eğer belirli bir marka veya kahve dükkanı, “bize özel” diye bir süvari kahvesi sunuyorsa, bu kendi tarifleridir. Genel olarak kabul gören bir süvari kahvesi içeriğinden bahsedemeyiz. Çünkü bu kahve çar bardağında servis edilen klasik bir Türk kahvesidir.
Süvari Kahve Acı Mı?
Süvari kahvesinin acılığı, genellikle kullanılan kahve çekirdeklerinin türüne, kavurma seviyesine ve hazırlanma yöntemine bağlı olarak değişir. Ancak, süvari kahvesi genellikle diğer kahve çeşitlerine kıyasla daha yoğun bir tat profiline sahiptir. Fakat yoğunluğu ve karakteri, koyu kavrulmuş çekirdeklerin kullanılması ve bazen özel işlemlerin uygulanmasıyla artabilir. Bu nedenle, süvari kahve bazı insanlar için acı iken, bazı insanlar için ise sadece güçlü ve dolgun bir lezzete sahiptir.
İlginizi Çekebilir:📢Cilveli Kahve Nedir?
Süvari Kahvesi Tarifi
Süvari kahve yapmak, klasik bir Türk kahvesi yapmak ile büyük ölçüde benzerlik taşır. Çifte kavrulmuş kahve, süvari kahvenin en önemli özelliğidir. Çifte kavrulmuş bir kahveniz varsa süvari kahve yapmak çok kolaydır. Tabi bir de çay bardağını unutmamak lazım, zira süvari kahveye en önemli özelliğini veren detay çay bardağıdır. Çay bardağında tüketilen bu kahve, şekersiz ikram edilir ve normal Türk kahvesine oranla daha az köpüklüdür. Çifte kavrulmuş kahvenin köpüğü kaybolana kadar kaynatılması da süvari kahvenin önemli lezzet farklarından biridir. Yani çay bardağına ek olarak uzunca bir süre kaynatmak da bu bu kahvenin püf noktasıdır.
O halde süvari kahvenizi yapmadan önce ilk olarak malzemelerden bahsedelim:
- 1 çay bardağı su
- 1 tatlı kaşığı Türk Kahvesi
- İsteğe bağlı 1 tatlı kaşığı şeker
Evde Süvari Kahve Yapımı
- Süvari kahvenizi yapmak için Türk kahvesi, su ve (isteğe bağlı) şekeri bakır cezveye koyun.
- Cezvenin içindeki malzemeleri karıştırarak iyi bir süvari içeceği yapmaya başlayabilirsiniz.
- Cezvenizi orta derecedeki ateşin yandığı ocağınızın üstüne koyup pişirin.
- Pişen kahvenizi karıştırın ancak köpürmeye başladığını gördüğünüz anda karıştırmayı bırakın.
- Daha sonra pişen kahveyi bir süre daha ocakta tutup pişirin –Türk Kahvesi yaparken pişirdiğiniz süreden biraz daha fazla pişirin.
- Son olarak pişen kahvenizi bu işin sırrı olan çay bardağına boşaltıp servis edin.
Süvari Kahvesinin Hikayesi
Çay bardağında içilen bu kahve türü, Süvari kahvesi adıyla ön planda olsa da Anadolu’da Tarsusi ismiyle de hafızalarda yer alır. Söylentilere göre çay bardağında servis edilen bu kahve, Osmanlı döneminde kişiye özel anlamına gelen Tarz-ı Hususi ismiyle biliniyormuş. Bu ifade şekli zaman içinde değişti ve Tarsusi olarak kısaldı. Tarsusi ismiyle anılması kahvenin Tarsus bölgesine ait olduğunu düşündürüyormuş. Ancak kaynaklar, bu kahvenin Tarsus’a özgü bir kahve türü olmadığını söylüyor.
Söylentilere göre süvari kahvesini Anadolu’da 17. ve 20. yüzyıl aralarında ortaya çıkan Ege’nin sembolleri olan efeler içermiş. Efelerin süvari kahve içmesinin nedeni, fincanda getirilen kahvenin çabuk bitmesiymiş. Ege efeleri, nargile içerken aynı anda kahve içemiyormuş. Çünkü fincanda içilen kahve, nargileden çok daha önce bitiyormuş. Buna çözüm olarak Türk kahvesi efelere çay bardağında servis edilirmiş. Böylece nargile keyfi yapan efeler, Türk kahvesini çay bardağında içerek kahvenin ömrünü daha da uzatabiliyormuş.
Antakya Kahvesi Hikayesi Nedir?
Antakya Süvari Kahvesi ile ilgili bir başka hikaye ise Bülent Ecevit’in 1970’li yıllardaki Türkiye’sine dayanıyor. Bülent Ecevit 70’li yıllarda başbakanken, Türkiye’de kıraathanelerde kahve satışını yasaklamış. Kolluk kuvvetleri de kıraathaneleri dolaşıp kahve satışı oluyor mu diye kontrole gelirlermiş. Dolayısıyla masada fincan varsa kahvenin satıldığı anlaşıldığı için fincan kullanmak da yasakmış.
Fincan yasak olduğu için kıraathane sahipleri kahveyi çay bardağına koyup satarlarmış. Eğer müşteri çay bardağında kahve içiyorsa baskına gelen güvenlik güçlerine bu kahveyi evden getirdim dermiş. Böylece kıraathane sahibi kahve satmadığı için ceza almazmış. Dolayısıyla evden getirilen kahveyi çay bardağında içmek serbestmiş. Hikayeye göre o günden beri çay bardağında kahve içme ritüeli devam etmiş.
Siz de efeler gibi süvari kahvesi içmek istiyorsanız yapmanız gereken normal bir Türk kahvesi pişirmek. Önerilen, taze çekilmiş Türk kahvesi kullanmak ve bu kahveyi daha fazla kaynatmak. Servis aşamasında ise yaptığınız kahveyi fincan yerine ince belli bir çay bardağına koymayı unutmayın.
İlginizi Çekebilir:📢Kahve unu nedir?
Süvari kahvenin ne demek olduğunu öğrendim. Yazı için çok teşekkür ederim.