Kahve

Yeşil Kahve Nedir Ne İşe Yarar?

Muz yeşil ise, yemek için yeterince olgun değildir. Et veya patates yeşil rengine dönerse bozulmaya başlamış demektir. Ekmeğin veya meyvenin üzerinde yeşil lekeler görürseniz, onları atmanın zamanı gelmiştir. Fakat yeşil rengi kahveye zarar vermez çünkü yeşil kahvede durum çok farklıdır. Yeşil kahvenin kilo verme ile ilgili bağlantılarını duymuş olabilirsiniz. Hemen belirtelim ki yeşil kahve özel yetiştiricilerden temin edilen egzotik bir ürün değil. Normalde her kahve çiftliğinde ve kahve tarlasında fazlasıyla yeşil kahve çekirdeği bulunur. Hatta bu kahve kendi evinizde bile yetişir.

Yeşil Kahve Nedir?

Öncelikle neden bu kahveye yeşil dediğimizden başlayalım: Çünkü yeşil kahvenin çekirdeği yeşil renklidir ve adını çekirdeğin renginden alır. Yeşil kahve, normal kahvenin henüz kavrulmamış türüdür ve ham, çiğ kahve çekirdekleridir. Aynı zamanda şunu da belirtelim ki toplanan ve işlenen kahve çekirdeklerinin hepsi yeşildir. Ham ve çiğ kahve çekirdekleri kavrulduğu için bildiğimiz koyu kahve rengini alır. Yani yeşil kahveden bahsediyorsak kahve çekirdeğinin ham halinden bahsediyoruz demektir. Dolayısıyla yeşil kahve nedir ve adı neden yeşildir sorusuna kavrulmamış kahvedir cevabını verebiliriz.

Yeşil Kahvenin Özü

Konumuza devam etmeden önce yeşil kahve özünden de bahsedelim. Bu kahvenin özü, çiğ kahve çekirdeklerinden çıkarılır ve kilo kaybı takviyesi için satılır. Bununla birlikte kahve endüstrisinde de önemli bir kullanıma sahiptir. Yeşil kahvedeki çekirdek özü, 1980’lerden beri ticari olarak kullanılmaktadır. Kahve özü, tamamen doğal bir yöntem olan Swiss Water Decaf Process isimli kahve çekirdeğini su ile kafeinsizleştirme işleminde tercih edilmektedir.

Yeşil Kahve Tadı Nasıl?

Yeşil kahve normal bir kahveye göre daha hafif bir tada sahiptir. Bazı kişiler, yeşil kahvenin tadını çimenli olarak tanımlar. Aynı zamanda yeşil kahveyi içen birisinin kahvenin tadının bitki çayına benziyor dediğine de şahit olabiliriz. Bu arada yeşil kahvenin kavrulmuş bir kahveye oranla daha asidik olduğunu da ifade edelim.

Yeşil kahvenin normal kahveden en önemli farklarından biri kafein miktarıdır. Kahveye kavrulma işlemi uygulanmadığı için daha az kafein içerir. Kavrulma işleminin kahvedeki kafein oranını artıran bir özellik olduğunu belirtelim.

İlginizi Çekebilir:📢Menengiç Kahvesi Nedir?

Yeşil Kahve Yağ Yakar Mı?

Çeşitli mecralarda yeşil kahvenin kilo vermeye yardımcı olduğuna dair bilgiler yer alıyor ancak kilo vermeye olan faydaları oldukça tartışmalı. Yeşil kahve, 2010’lı yılların başında mükemmel bir kilo kaybı takviyesi şeklinde lanse edildi. Amerikan talk show sunucusu Doctor Oz (Mehmet Öz) kendi programında yeşil kahveden üretilen hapların zayıflattığını duyurdu ve bazı şirketlerin promosyonlarını yaptı. Fakat çalışmalar yapan İngiliz bilim insanı Igho Onakpoya, yeşil kahve haplarının güvenilir olmadığını buldu. Daha sonra yapılan hiçbir araştırma, yeşil kahvenin kilo verme iddialarını desteklemedi. Dr. Oz’un tanıttığı yeşil kahvenin hapını piyasaya veren dağıtıcılara da çeşitli cezalar verildi. Konuyla ilgili Doktor Öz’ün haplarına ceza yazısına göz atabilirsiniz.

Buna rağmen sağlık uzmanları yeşil kahvedeki özün kilo vermeye yardımcı olma olasılığını göz ardı edebiliyor. Yine de yeşil kahvenin satışları yükselerek artmaya devam ediyor. Yeşil kahvenin kilo verme konusundaki faydası tartışmalı bir konudur. Ancak bu tartışma yeşil kahvenin yararlı olduğu gerçeğini ortadan kaldırmaz. Çünkü adı yeşil olan bu kahvenin sağlığa olan yararları bir gerçektir.

Yeşil Kahve Faydalı Mı?

Test ve araştırmalara göre yeşil kahvenin sağlık açısından birçok katkısı bulunmaktadır. Yeşil kahvenin ne gibi faydalar sunduğunu aşağıdaki gibi belirtebiliriz:

  • Kan Şekeri ve Diyabet: Bir dizi çalışma, yeşil kahvenin açlık kan şekeri seviyelerini, trigliserit seviyelerini ve genel lipit profillerini iyileştirebileceğini bildirmiştir. Bu da demek oluyor ki yeşil kahvedeki klorojenik asitler, insülin duyarlılığını artırıyor ve diyabet riskini önleyebiliyor.
  • Tansiyon: Araştırmalar, yeşil kahvenin, hipertansiyon hastalarında kan basıncını düşürdüğünü ortaya koymuştur. Aynı zamanda kan damarı fonksiyonlarını iyileştirme yeteneğini gösteren çok sayıda araştırma projesi vardır.
  • Yüksek kolesterol: Yeşil kahve çekirdeğinin kolesterol seviyesini tedavi ettiğine dair çeşitli araştırmalar güncelliğini korumaktadır. Araştırmaların analizine göre yüksek kolesterolü önleyici içeriklere sahiptir.

Bununla birlikte, klorojenik asitler veya yeşil kahvenin yapılan testlerde daha farklı hastalıkları iyileştirdiği de tespit edilmiştir. Araştırmalara göre, yeşil kahve

  • ruh halini ve bitkinliği,
  • parkinson ve alzheimer Hastalıkları gibi nörodejeneratif koşulları
  • bakteriyel enfeksiyonları

iyileştirme konusunda umut verici bazı çalışma sonuçları olmuştur.

Diğer yandan yeşil kahvedeki klorojenik asitlerin birçok kanserin tedavisine yardımcı olabileceğini gösteren ön hayvan veya test tüpü çalışmaları da vardır.

Klorojenik asitler güçlü antioksidanlardır, teorik olarak vücutta ciddi hasar bırakan serbest radikallerle savaşabilir. Bu nedenle çok sayıda hastalığın gelişmesini önlemede önemli bir faktördür.

Yeşil Kahve Bağırsakları Çalıştırır Mı?

Yeşil kahvedeki klorojenik asit, vücudumuzda biriken yağları eritme konusunda başarılıdır. Kahve özünün içindeki probiyotik bakteriler bağırsakların çalışmasını sağlayarak kabızlık problemine iyi bir çözüm sunar.

Yeşil Kahvenin Zararları

Tüm yiyecekler veya takviyeler iyi huylu değildir ve birçoğunun potansiyel dezavantajları da vardır. Yeşil kahvenin bir istisna olmadığını belirtelim ancak olası yan etkileri önemsizdir. Yeşil kahvenin en önemli zararlarından biri şüphesiz ki kafeindir. Elbette herkes ılımlı miktarda kafeinle başa çıkabilir ancak aşırı tüketimde kaygı ve uyku güçlükleri oluşur. Herkes kafeine farklı tepki verdiğinden ne kadar yeşil kahvenin fazla olduğuna dair bir kural yoktur. Ancak günde 3 veya 4 bardak içmek, ideal olandır.

Fazla kafein kan basıncında artışa neden olabilir ancak diğer yandan yeşil kahvedeki klorojenik asit kan basıncını azaltabilir. Bu çelişkili etkiler, hipertansiyon tedavisi için ilaç kullanan kişiler için bir sorun olabilir. Bu nedenle günlük rutinlerine yeşil kahveyi eklemek isteyenler, önce tıbbi yardım almalıdırlar.

Yeşil Kahve Kullanımı

Yeşil kahveyi standart olarak ve de özüt olarak dört farklı şekilde satın alabilirsiniz:

  • Tam Çekirdek
  • Öğütülmüş
  • Toz
  • Kapsül

Ayrıca bazı kahve dükkanlarında (Starbucks dahil) fincanla satın alabilirsiniz. Kahve dükkanından satın alıp içerseniz kahvenin kalitesi kullandıkları çekirdeklere ve onu yapan baristalara bağlı olacaktır.

İlginizi Çekebilir:📢Aç Karna Kahve Zararlı Mı?

Zayıflamak İçin Yeşil Kahve Nasıl Kullanılır?

Yeşil kahvenin toz formu ve kapsülleri, diyet takviyesi olarak kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Kapsülleri yutabilir ve su ile birlikte içebilirsiniz. Dolayısıyla zayıflama amacıyla kahve kapsüllerini ve özünü bu şekilde kullanabilirsiniz. Fakat yine de bir uzmana danışıp bilgi alarak hareket etmeniz daha doğru olacaktır.

Yeşil Kahve Nasıl Demlenir?

Öğütülmüş çiğ yeşil kahve çekirdeklerinden kahve yapmak basittir. Çok sıcak (kaynar olmayan) suda on dakika demleyin, süzün ve için. Orta-ince taneli bir çekirdekler en iyi sonuçları verir. Çiğ yeşil çekirdekleri öğütmeden kullanıyorsanız, işlem neredeyse aynı derecede kolaydır ancak biraz daha zaman gerektirir.

  • Kahve çekirdeklerini bir gece önceden suda dinlendirin.
  • Çekirdek su karışımını kaynamaya bırakın.
  • Daha sonra çekirdekleri 15 dakika pişirin ve sonra soğutun.
  • Çekirdekleri çıkarmak için süzün ve için. Kalan kahveyi buzdolabında birkaç gün saklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir