Oruç tutarken açlık hissinden daha önemli bir konu var ki o da susuzluk. Susuz kalmak oruç tutanları daha fazla zorluyor. Ancak sahurda yenen yemekler susuzluğu bastırabilir bu bakımdan sahur zamanı ne yediğimiz oruç tutarken su ihtiyacımıza direkt etki ediyor. Peki oruç tutarken susatmayan yiyecekler nelerdir?
Oruç Tutarken Susamamak İçin Sahurda Ne Yemeliyiz?
- Yumurta ve Peynir: İlk önce yumurta ve peynirden bahsedelim. Protein içerdikleri için uzun süre tok tutan bu yiyeceklerin susuzluğa destek olduklarını ifade edelim. Ağır ve yağlı yemekler yerine bu ikilinin ağırlıklı olduğu porsiyonları yemek oruç tutarken susuzluğa çare olacaktır.
- Su Oranı Yüksek Meyveler: Taze veya kuru meyve çeşitleri susuzluk konusunda en iyi yardımcılarımızdır. Yüksek lifli yapıları nedeniyle tok tutarlar ayrıca da vücudumuzun suya olan ihtiyacını da karşılayabilirler. Eğer mevsimi ise üzüm, karpuz ve şeftali tercih edebilirsiniz. Mevsimi değilse elma muz bu konuda fayda sağlayacaktır.
- Kuruyemişler: Gün boyu su desteği verebilecek gıdalar arasında kuruyemişler de var. Ceviz fındık ve badem tam da aradığınız su ihtiyacını verecek olan kuruyemişlerdir. Ancak bunları tüketirken tuzsuz veya az tuzlu olmalarına dikkat edin. Yoksa susamanıza neden olacaktır.
- Hoşaf/Komposto: Ev yapımı hoşaf veya kompostolar da oruç tutarken serinlik hissi vererek su ihtiyacınızı karşılayacaktır.
Oruç Tutarken Susuzluğu Ne Giderir?
- Oruç tutarken susatmayan yiyecekler arasında yeşillikler ve çiğ sebzeler de var. Yağsız söğüş salata ve yeşillikler su ihtiyacını karşılayan başarılı gıdalardır. Yüksek lifli yapılara sahip olmaları da uzun süre tok tutmaktadır.
- Yoğurt ve kefir de bu konuda destek alan faydalı besin maddeleridir. Yoğurt ve kefirin de yağ oranlarının düşük olmalarına özen gösterin.
- Son olarak salatalığı da ihmal etmeyin. Su oranı yüksek olduğu için oruç tutarken susuz kalmanızı engelleyecektir.
Buna da Bakınız:➡️Sahurda Tok Tutan Yiyecekler
Susamamak İçin Hangi Yiyeceklerden Kaçınmalıyız?
Bazı yiyecekler vücudun su ihtiyacını artırmaktadır. Dolayısıyla oruç tutarken bu yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durursanız iftara kadar susamadan daha rahat durabilirsiniz. İşte susatan yiyecekler:
- Kızartma
- Sucuk salam gibi işlenmiş etler
- Soda, çay, kahve
Bu arada iftarla sahur arasındaki zaman diliminde bol su tüketin. Böylece su ihtiyacınızı sadece susatmayan yiyeceklere bırakmamış olursunuz. İftardan sonra bol su tüketerek vücudunuzu oruca da hazırlamış olursunuz.
Konuyla ilgili reels için tıklayın