Kültür/Rehber

Çiçek Dürbünü Kaleydoskop Nedir? Nasıl Yapılır?

Birinin size parlak renkli bir karton tüp verdiğini ve bu tüpün içinden bakmaya davet ettiğini düşünün. Kulağa biraz ilginç gelse de bu tüpün içinden baktığınızda diğer uçtaki renk patlaması karşısında büyülenebilirsiniz. Büyük olasılıkla bir çiçek dürbünü aracılığıyla etrafa bakışlar atıyorsunuz üstelik aynı renk ve şekilleri iki kez görmeden…

Geçtiğimiz iki yüzyıl boyunca insan nesilleri bu deneyimi paylaştı ancak hiçbiri aynı görüntüleri görmedi. Böylesine düşük teknolojili bir cihazın nefes kesici desenler yaratmasını illüzyon olarak yorumlayabiliriz. Ancak bu görsel şölenlerin arasında yalnızca 2-3 dakikalık farklıklar olduğunu belirtelim. Çünkü görüntüler, sürekli olarak yeni bir görüntü ile değişmektedir.

Çiçek Dürbünü Nedir?

Rengarenk cam bölümlerinin görüntüleri simetrik bir dizayna ilettiği aynalardan oluşan küçük bir materyaldir. Çiçek dürbününün serbest parçalarını barındıran kısmını döndürebilir ve deseni sayısız defa farklılaştırabilirsiniz. Kaleydoskopun yaratmış olduğu görüntüler sihir değildir çünkü bu görüntüler ayna ve açıların birleşimidir. Haftalık Günlük sitemizdeki yazının devamında aynaların ve harika formların ardındaki gizemli dünyayı keşfedeceğiz.

En temel düzeyde bir çiçek dürbünü,

  • bir V şekli veya üçgen oluşturan ve
  • birbirlerine açılı tarzda konuşlandırılmış iki veya daha fazla aynadan veya yansıtıcı yüzeyden oluşur.

Çiçek Dürbünü Özellikleri Nelerdir?

Çiçek dürbünündeki ayna düzeneğini kapsayan gövde, çoğunlukla bir dürbüne benzeyen bir tüp veya kasadan oluşur. Aynaların bir ucunda dizgesel objeler, diğer ucunda ise bir göz yuvası/deliği vardır. O göz deliğinden baktığınızda gözlemlediğiniz optik imajları iki kez aynı göremezsiniz. Objeleri tutan kap çiçek dürbünü tüpü kadar veya ondan daha büyük olsa da, nesnelerin yalnızca nesne tutucusu (kulp) içindeki üçgenin boşluğuna düşen kısmı yansır.

Dilimler halinde kesilen ve tüm lezzetiyle duran bir pizza düşünün. Tek bir dilim, bir çiçek dürbününün üçgen bölgesinde görüntülenen materyalleri temsil eder. Lakin bu pizzayı iki açılı aynanın arasına koyarsanız, tek bir dilimin sayısız yansımasından oluşan tam bir pizzaya benzeyecektir.

Kaleydoskoptaki her bir dilim veya üçgen bölüm, bir çember çeperinin bir tanesi gibi işlev görür. Çiçek dürbünü parçalarını sabitlemek için kullanılan materyal, ne kadar kalınsa, açı o kadar geniş olur; ne kadar ince olursa da açı o kadar küçük olur. Açının yönü, bu dilimin kaç kez yansıtılacağını belirler. Özetle, diliminiz tüm pizzanın dörtte biri ise açı 90 derecedir. İki aynalı bir çiçekdürbünde ise dilim/kısım, görüntüde dört sefer görünür. Dilimli imaj bu boyutun yarısı ise yani 45 derece ise görüntüde sekiz defa açığa çıkar.

İlginizi Çekebilir:📢Optik Sanat (Op-Art) Nedir?

Çiçek Dürbünü Ne İşe Yarar?

Bir kaleydoskop işini doğru yaparsa, otantik imajlar kompleks ve orijinal bir tasarıma dönüşür. Bu durumun nedeni kısmen simetridir. Simetrik bir objenin ortasından aşağıya bir çizgi çizerseniz, hattın her iki tarafındaki kısımlar aynıdır. Bir çiçek dürbününde, yinelenen her görüntü, yanındaki görüntüye göre simetriktir. Aynalar veya yansıtıcı yüzeyler kesin bir şekilde birleştirilirse oluşan simetrik görüntüler netleşir.

İki aynalı bir kaleydoskopta, 30 derecelik bir kama 11 yansımaya sahiptir. Orijinal kama en üstteyse (saat 12 konumunda), sağ ve solundaki yansımalar (saat 11-saat 1) orijinal görüntünün ilk yansımalarıdır. Işığın aynaya çarpmasını ve aynı açıyla yansıtma şeklini göz önüne alırsak; orijinal kamanın sağ kenarına yerleştirilen mavi bir boncuk, ilk yansıma kümesinin sol kenarlarında aynı konumda görünür.

Kaleydoskop Çiçek Dürbünü Malzemeleri

  • Kenar uzunlukları 1/3 oranlı dikdörtgen olacak şeklinde 3 adet ayna
  • İnce saydam bir kağıt veya bunun yerine naylon parçası (şeffaf bir dosya klasör olabilir)
  • Bant makas karton ve kalem
  • Küçük parçalar halinde renkli kağıtlar boncuk veya tüy vb. malzemeler

Çiçek Dürbünü Nasıl Yapılır?

  • İlk önce üçgen bir prizma yapın. Yapacağınız bu prizmada aynaların yansıtmayan yüzeyleri dışa bakmalıdır, yansıtan yüzeyleri ise birbirine bakacak şekilde olmalıdır.
  • Yaptığınız prizmadaki aynaları bantla birbirine tutturun.
  • Buna uygun üçgen bir parça keserek üçgen prizma elde edin.
  • Kestiğiniz parçayı prizmanın üst kısmına yapıştırarak sabitleyin.
  • Kalem kullanarak bu üçgenin orta kısmından delik açın.
  • Prizmanın alt tarafını kapatmamaya özen gösterin.
  • Bu aşamada renkli kağıt ve boncuk gibi materyalleri şeffaf kağıt ve naylon parçalarının arasına yerleştirin.
  • Ardından buzlu cam görüntüsü verecek saydam/şeffaf dosya kağıdı vb. bir malzeme koyun.
  • Böylece çiçek dürbününü ışığa tutup üstteki delikten baktığınızda renkli görselleri ve desenleri görebilirsiniz.
çiçek dürbünü

Diğer içerikler için Haftalık Günlük Pinterest ve sosyal medya adreslerimizi de takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir