Beklediğiniz an geldi ve en sevdiğiniz Sauvignon Blanc’i bir kadehe doldurdunuz. Tam yudum almak üzereyken içine bir meyve sineği kondu. Bu durumda ne yapmalısınız? Meyve sinekleri nerede takılıyorlar ya da nasıl canlılar? Bu konuları pek bilmediğiniz için o şarabı içmenin güvenli olup olmadığını merak ediyorsunuz haliyle.
Beklenmeyen Misafir: Meyve Sineği
Meyve sinekleri (Drosophila türleri) kulağa hoş gelen isimlerine rağmen çürüyen yiyecekleri yerler. Çöp kutularında, kompost yığınlarında veya kanalizasyonlar da dahil olmak üzere yiyeceklerin bulunduğu herhangi bir yerde yaşarlar. Çürüyen yiyecekler mikroplar bakımından zengindir. Dolayısıyla bir sineğin bu mikroplardan herhangi birini vücuduna alıp bir sonraki konduğu yere aktarabilir.
Bu bakteriler arasında E coli, Listeria, Shigella ve Salmonella yer alır. Bunların herhangi biri sağlıklı insanlarda bile potansiyel olarak ciddi bir enfeksiyona neden olabilir. Meyve sineğinin, potansiyel olarak ölümcül mikropları şarabınıza bırakmış olabileceğini fark edersiniz. Bu yüzden onu lavaboya atarsınız ve kadehinize yeni bir şarap doldurursunuz.
Bilimsel Kanıtlar Ne Diyor?
Bilimsel kanıtlar, iyi bir kadeh şarabı boşa harcamış olabileceğinizi gösteriyor. Şarapta tipik olarak %8 ile %14 arasında etanol bulunur ve pH değeri 4 veya 5 civarındadır. 7’nin altındaki pH asidik olarak kabul edilir.
Alkolün mikroplara karşı önleyici olduğu iyi bilinmektedir ve şarabın bu kadar uzun süre saklanabilmesinin bir nedeni de budur. Çeşitli laboratuvar bulguları ayrıca şarap alkolü ve malik asit gibi organik asitlerin birleşik etkilerinin E coli ve Salmonella’nın büyümesini önleyebildiğini göstermiştir.
Meyve sineği tarafından şaraba aktarılan mikropların enfeksiyona neden olup olmayacağı, biriken bakteri sayısına (“bulaşıcı doz”) ve mikropların metabolik olarak ne kadar uygun olduğuna bağlıdır. Meyve sineğinin girdiği şarap da soğutulmuştur. Gıda zehirlenmesine yol açan bazı bakteriler, metabolizmalarını o kadar derinden sarsar ki, büyümelerini durdurur.
Tüm şarap türleri (kırmızı, beyaz veya pembe, soğuk ya da sıcak) doğal olarak antibakteriyeldir. Bu nedenle şaraptaki mikropların hasar görmesi muhtemeldir ve bu da enfeksiyona dayanıklılıklarını azaltır. Bu, sinekler tarafından şaraba bırakılan mikropların hastalığa neden olacak kadar yüksek bir dozda bulunabileceğini, ancak çok fazla hasar gördükleri için enfeksiyona neden olma ihtimalinin düşük olduğunu gösteriyor.
Yani, büyük olasılıkla, kirlenmiş şarap, soğutulmuş olsun ya da olmasın, kötü bir etki yaratmadan içilebilirdi. Dolayısıyla eğer sinek kondu diye şarabınızı döktüyseniz belki de ziyan etmiş olabilirsiniz.
Mücadeleye Devam!
Ve eğer doğrudan şaraptan zarar görmemişse, meyve sineği birikintisindeki hâlâ canlı olan mikroplar, insan midesindeki yüksek asitli sıvılarla karşılaşacaktır.
Gıda zehirlenmesine neden olan mikroplar, DNA’larına zarar veren asitlere karşı oldukça hassastır. Bu yüzden mide asidi onları öldürebilir. Mikropların midede sindirim enzimleri, mukus tutma ve sürekli tetikte olan bağışıklık sistemi savunması gibi diğer ölümcül engelleri de aşması gerekir. Sineklerin biriktirdiği şarap mikroplarının enfeksiyon oluşturması pek olası değildir.
Peki Ne Yapmalısınız?
Uzmanlar mikrop fobiniz yoksa sineği uzaklaştırıp şarabı içmenizi öneriyorlar. Fazladan protein istiyorsanız sineği bile yutabilirsiniz. Ancak bunu da biz önermiyoruz ☹
Meyve sineğinin, birkaç tane olsa bile şarabın tadını değiştirmesi pek mümkün değildir. Yani şarabın lezzetini de etkilemez. Bu arada sindirim sisteminiz sineği diğer proteinler gibi işleyecektir. Bu yüzden şarabınızın içine düşen bir sinek görürseniz afiyetle içmeye devam edebilirsiniz. Ya da gecenin gidişatına göre buna kendiniz karar verin. Şimdi buradan o kadar da empati yapmanın lüzumu yok sanki 😊
Kaynak: https://theconversation.com/a-fruit-fly-has-landed-in-your-wine-is-it-ok-to-drink-211847