Oruç tutarken vücutta bir dizi fizyolojik ve metabolik değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklikleri periyodik olarak anlamak için genellikle orucun başlangıcından sonuna kadar belirli zaman aralıklarına bölerek bakmak gerekir. Bu şekilde oruç tutarken vücutta neler oluyor sorusuna daha doğru cevap verebiliriz.
Oruç Tuttuğunuzda Vücudunuzda Neler Olur?
İşte oruç sırasında vücutta meydana gelen değişikliklerin ilk 3 gün, ilk hafta, ilk 15 gün ve 1 ay gibi periyotlar halinde bir özeti:
İlk 3 Gün
İnsan bedeni oruç tuttuğunu sahurdan 8 saat sonra anlamaya başlıyor. İlk gün en zor gündür çünkü vücut yeni bir durumla karşı karşıyadır. Bağırsaklar, son öğünü 8 saat içinde sindirir ve açlık hissi gelmeye başlar. Vücut hızla mevcut glikojen depolarını tüketmeye başlar. Glikojen, karaciğer ve kaslarda bulunan hızlı enerji kaynağıdır.
Bedenin enerjiye ihtiyacı vardır ve enerjiyi almak için karaciğer ve kaslardaki glikozdan beslenir. İlk günlerde kan şekeri seviyeleri düşer ve bu, insülinin salgılanmasını düzenler. Glikoz bittiği zaman vücudun enerji için bir sonraki adresi yağlardır. Vücut yağları enerjiye dönüşür ve bunun sonucu da genelde kilo vermedir. Açlık seviyesinin en üst düzeye çıktığı anlarda ise mide bulantısı ya da baş ağrısı oluşabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:➡️Oruç Tutmanın Faydaları
İlk 1 Hafta
Yaklaşık ilk hafta sonuna kadar yağlar tükenir ve kan şekerine dönüşür. Vücut glikojen depolarını tükettikten sonra yağ yakımına geçer. Yağ asitleri ve keton cisimciklerini enerji sağlamak için kullanır. Bu sürece ketozis denir. Metabolizma hızı değişebilir ve bazal metabolizma hızı (BMR) düşebilir. Kan şekerindeki dalgalanmaların neden olduğu açlık hissi azalabilir.
Oruç tutarken vücudun enerjik kalması için iftardan sahura kadar olan sürede iyi beslenme gerekir. Gerekli yağlar karbonhidratlar ve protein ile desteklenirse oruç boyunca vücut rahat olur. İlk hafta boyunca vücut, su dengesini korumak için elektrolitleri daha dikkatli bir şekilde düzenler. Bu bakımdan iftardan sahura kadar olan sürede bol bol su tüketmek de çok önemlidir.
İlk 15 Gün
Vücut, enerjiyi daha etkin kullanmaya başlar ve ketonlar üzerinden enerji sağlama sürecini optimize eder. İştah düzelir ve vücut alıştıkça açlık hissi azalır. Vücut, bu dönemde oruca alışmaya başlar, tabi ki bu durum sahurdan iftara kadarki beslenme alışkanlığı ile de ilgilidir.
Bazı insanlar kilo kaybı yaşar ancak bu kişiden kişiye değişir ve diğer faktörlere de bağlıdır. Sindirim sistemi dinlenir ve bazı insanlar sindirim sorunlarında iyileşme yaşayabilir.
1 Ay
Vücut, oruç süresince adaptasyon sürecini tamamlar ve genellikle artık daha rahat hisseder. Metabolizma daha istikrarlı hale gelir ve böylece bazal metabolizma hızı normale döner. Vücut, enerjiyi hem yağ depolarından hem de gıdalardan alırken daha dengeli hale gelir. İnsanlar genellikle oruç tutmanın ruhsal ve fiziksel faydalarını daha net hissederler.
Birinci ayda vücut, iftardan sahura kadarki beslenme sürecinde elde ettiği fazla enerjiyi kullanmayı bırakır. Bu enerjiyi dokuları hücreleri ve organları yenilemek için kullanır. Elbette yeterli beslenme ve sıvı alımı yine olmazsa olmaz kriterlerdir.
Oruç tutarken vücutta neler oluyor sorusunu bu periyotlar ile cevap verebiliriz. Özetle oruç tuttuğumuz zaman vücudumuz yukarıdaki gibi periyotlar ile mücadele eder. Beslenme alışkanlıklarımıza da dikkat ederek bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirebiliriz.
Youtube Shorts📹Tok Tutan Sahur Yemekleri