vastu shastra nedir
Kültür/Rehber

Vastu Shastra: Kadim Mimarlık Bilimi

Bazı şeyler kendi havamıza uymuyor veya yaşam alanlarımız istediğimiz bir ortama dönüşmüyor. Olumlu titreşimleri hissedemiyoruz. Bu nedenle birçok insan Vastu Shastra’yı seçiyor. Vastu’nun evlere iyi hisler getirdiğine inanılıyor. Basit değişiklikler enerjiyi yükseltiyor ve yaşam alanlarını iyi bir hale getiriyor. İşte Vastu Shastra bu konuda önemli bir rehberlik ediyor.

Vastu Shastra Nedir?

Vastu Shastra, Hindu kültüründe ve geleneksel Hint mimarisinde önemli bir rol oynayan bir kavramdır. Bir yapı veya yerleşim planının fiziksel düzenlemesini, yerleşimini ve konumunu belirlemek için kullanılan bir rehberlik sistemidir. Hindistan’da, evlerin, tapınakların, işyerlerinin ve diğer yapıların tasarımında ve inşasında Vastu prensiplerine uygunluk önemlidir.

Vastu Shastra’nın temel amacı, insanlar için en uygun yaşam koşullarını sağlamaktır. İnanışa göre evlerin, işyerlerinin veya diğer yapıların fiziksel konumları, iç düzenlemeleri ve yapısal özellikleri, insanlara sağlık, mutluluk, refah ve başarı getirir. Vastu da bu prensipler doğrultusunda insanlara ferahlık kazandırır.

Vastu Shasta doğa yasalarına, özellikle de 4 temel elemente (toprak, su, hava, ateş) uyum sağlamayı vurgular. Ancak vastu öğretisine göre doğada 5. element de vardır. Bu element uzay’dır. Dolayısıyla doğadaki enerjiyi birleştirirken beşinci lemente de vurgu yapar.

Vastu Shastra’nın Kökeni

Kökeni Hindistan’da Vedalar zamanlarında gelişti. Vastu sanatı, insan ve binalar arasındaki bağlantıyı içeren bir bilgi sistemi olarak ortaya çıkan Atharvaveda’nın bir parçası olan Sthapatya Veda’dan, diğer bir deyişle Vastu Shastra mimarisinden kaynaklanır.

Bu öğretide doğayla uyum içinde yaşama, tasarlama, inşa etme, pozitif enerjiyi teşvik etme sanatını öğretmek ortaya çıkar. Sthapatya Veda bir teori iken, Vaastu Shastra bu bilginin, yani “mimarlık biliminin” uygulanmasıdır.

İlginizi Çekebilir:➡️Evinize Pozitif Enerji Veren Bitkiler

Vastu Shastra Anlamı

Vastu Shastra’nın önemini anlamadan önce anlamını anlamak önemlidir. Kelime kökenine inersek Vastu ‘ev’, Shastra ise ‘bilim’ anlamına geliyor. Vastu’nun amacı evrendeki enerjileri dengelemekle ilgilidir. Bir yere uyum getirmek için ilk önce enerjileri dengelemek gerekir. Bu nedenle, mimari tasarımda Vastu Shastra’nın unsurları birleştirilir. Basitçe söylemek gerekirse, Vastu Shastra yalnızca bir mekana fiziksel rahatlık getirmek için değil aynı zamanda genel ruhsal refahı sağlamak için de faydalıdır.

Bu öğreti bir mimarlık bilimine dayanır. Vastu Shastra’nın bilimi, geliştiricilerin doğanın unsurlarına uyum sağlamasına yardımcı olur. Örneğin Vastu Shastra, oturma odasının sabah güneşini yakalamak için doğuya bakmasını önerir. Bunun gibi uyulması gereken daha birçok yönergeye sahiptir.

Buna da Bakınız:➡️Vastu ile Evin Enerjisini Yükseltme Yolları

Vastu Temel Prensipleri

Vastu, Hindu kültüründe ve inancında önemli bir yer tutar ve birçok insan, evlerini veya işyerlerini bu prensiplere göre planlar. Bu geleneğin planlama ve dekorasyonda aşağıdaki temel prensipleri içerir:

  • Doğal uyum: Vastu, evlerin, işyerlerinin ve diğer yapıların doğal çevreleriyle uyumlu olmasını önerir. Örneğin, güneş ışığının ve doğal havalandırmanın dikkate alınması gibi.
  • Yönlerin önemi: Vastu, yapıların konumlarını ve yönelimlerini belirlemek için yönlerin önemini vurgular. Farklı yönlerin farklı enerjilerle ilişkilendirildiği düşünülür.
  • İç Düzen ve Yerleşim: Vastu, bir evin iç düzeninin ve mobilyaların yerleşiminin, enerjinin serbest akışını teşvik edecek şekilde dikkatlice düzenlenmesini önerir.
  • Temizlik ve Düzen: Vastu, bir yapı veya mekanın temiz ve düzenli tutulmasını, bu durumun sağlık ve refah üzerinde olumlu bir etkisinin olduğunu vurgular.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir