Jeju Adası Nerede, Jeju Adası Hikayesi, Adanın Neyi Meşhur
Yaşam

Squid Game’deki Jeju Adası Gerçek Mi?

067 nolu oyuncu, Squid Game’de Jeju Adası’nı hayal ediyor fakat burası gerçek bir yer mi? Dünya çapında etki yaratan Netflix Squid Game dizisiyle birlikte merak edilen konulardan biri de Jeju Adası oldu. Bu yazımızda Jeju Adası’yla ilgili önemli noktalara değinip adanın özelliğinden bahsedeceğiz.

Netflix’s Squid Game

The Squid Game, 45.6 milyar won (yaklaşık 38 milyon $) karşılığında 456 kişinin oynadığı ölümcül bir oyundur. Ancak oyun bahisleri son derece yüksek çünkü kaybedenin ölmekten başka çaresi yok! Dizi, 90 ülkede Netflix en çok izlenenler arasında yer alarak global bir hit haline geldi. Ayrıca Squid Game, Netflix’te şimdiye kadarki en iyi performans gösteren yabancı dizi yapımıdır.

Oyuncu 067’nin Hayali: Jeju Adası’na Kaçmak

Squid Game‘in Gganbu başlıklı altıncı bölümünde, yarışmacıların dördüncü çocuk oyununu oynamak için toplandıklarını görüyoruz. Oyuncu 067 Kang Sae-Byeok, oyuncu 240 Ji Yeong ile ortak olur. İki oyuncu, son dakikalarını stresli bir ölüm kalım oyununda geçirmek istemezler. Bu nedenle hayatları ve gelecek hayalleri hakkında konuşup dertleşmeye başlarlar.

Oyuncu 240, tacizci babasını öldürdüğü için hapse girdiğini söyler ve hapisten çıktıktan sonra oyuna katıldığını anlatır. Kang Sae-byeok parayı kazanırsa annesini Kuzey Kore’den kurtaracağını ve erkek kardeşi için bir ev alacağını açıklar. Oyuncu 067, adanın televizyonda gördüğünde egzotik göründüğünü ve Kore’ye hiç benzemediğini söyler. Oyuncu 240 ise Hawaii veya Maldivler gibi gözünü daha yükseğe koyması gerektiğini belirterek şaka yapar.

Jeju Adası Nerede?

Öncelikle Squid Game’de yer alan 67 numaralı oyuncunun hayalini kurduğu Jeju Adası’nın gerçek olduğunu belirtelim. Güney Kore’de bulunan ve popüler bir turizm merkezi olan ada, 1.950 metrelik Hallasan yanardağına ev sahipliği yapar. Hallasan yanardağı, Güney Kore’nin en yüksek zirveli dağı olarak karşımıza çıkar.

Jeju adasındaki yanardağın bir UNESCO Biyosfer rezervi olduğunu da belirtelim. Ayrıca bölgede önceki bir patlamadan gelen Lavları soğutarak oluşan Majang mağarasında da yürüyebilirsiniz.

Ada, harika plajları ve berrak mavi sularının yanı sıra yürüyüş parkurları ve vahşi yaşam alanıyla da popülerdir. Ayrıca Koreliler, bu adayı Kore’nin Hawaii’si olarak ifade ederler. Dolayısıyla herkes, oyuncu 067 gibi Squid Game dehşetinden sonra Jeju Adası’na kaçıp kurtulmayı diler.

Jeju Adası Heykelleri

Jeju Adası, Dol Hareubang isimli ikonik heykelleriyle de ünlü turistik bir yerdir. Hareubang veya harubang olarak da bilinen heykeller, Jeju Adası’nda bulunan kaya heykelleridir. Bu heykel görüntülerini Güney Kore’nin her yerinde turistik biblolar ve eşyalar üzerinde görmek mümkündür.

Adanın en önemli simgelerinden olan Dol Hareubang, volkanik kayalardan oyularak inşa edilmişlerdir. Yaklaşık 3 metre yükseklikte olan taş heykel grubu, stilize biçimleri sayesinde hemen tanınır. Heykellerin hepsi şişkindir ve gözbebekleri yoktur. Kasvetli ve hafif gülümseyen yüzleri vardır. Elleri karınlarının üzerinde, biri diğerinden biraz daha yüksekte durur. Tüm heykeller mantara benzeyen -fallik bir obje gibi- şapkalar takar. Heykellerin kökenleri gizemlidir ve adanın şaman ritüellerini yansıttığı ifade edilir.

jeju adası

Jeju Adası Hakkında Bilgi

Yaklaşık 700.000 yıl önce oluşan Jeju Adası müzeler, macera noktaları ve keşfedilmemiş bölgelerle dolu bir yerdir. Jeju’nun ayrıca adayı anakaraya bağlayan uluslararası bir havaalanı da vardır. Her yaz binlerce Güney Koreli, Çinli ve Japon ziyaretçi, doğal güzelliğin tadını çıkarmak için bu gizemli adaya seyahat eder.

Kore’nin Hawaii’si olan bölge, çok sayıda şelalesi ve benzersiz doğa harikalarıyla herkesi büyüler. Birçok ziyaretçi sarı kanola çiçek tarlalarını ve okyanus suyunun parlak mavi berraklığında adeta mest olur.

Jeju Adası Tarihi

Bazı aktivistler, ziyaretçilerin adanın tarihini anlatan diğer alanları görmelerini sağlamaya çalışıyor. 1948 yılında Jeju, komünist destekçilerin Güney Kore’nin yeni hükümetine karşı şiddetli protestolar başlattığı yerdi. Protesto hareketi, Jeju adasında ayrılıkçı bir isyana dönüştü.

Komünizm yanlısı göstericiler, Jeju’da 10 Mayıs 1948’de yapılacak bir oylamaya karşı çıkmak için protestolar düzenlediler. Seçim sonuçları, Kore yarımadasının Kuzey’deki komünist güçler ile komünist olmayan Güney arasındaki bölünmüşlüğü teyit edecekti.

Eylemciler, 3 Nisan 1948’de Jeju’daki polis karakollarına saldırarak vahim olayların yaşanmasına neden oldular. Saldırıda birçok kişi hayatını kaybetti ve isyancılar oy merkezlerini de yaktılar. Seul Hükümeti, olayları durdurmak için sıkı yönetim ilan etti ve operasyonlar 1953 Kore Savaşının bitimine kadar sürdü. 50 yıl sonra, Güney Kore hükümeti raporu, bu olaylardan dönemin hükümet güçlerinin sorumlu olduğunu buldu. Yayınlanan rapora göre 30,000 kişi ölmüştü. Bu sayı ada nüfusunun %10’uydu.

Jeju’nun acıklı tarihi hakkında bilgi verdikten sonra şimdi günümüze dönelim. Jeju’da günümüzde ziyaretçilerin adanın üzücü tarihini anlamaları için Dark Tours adlı bir işletme faaliyet gösteriyor. Tur grubu, ziyaretçileri geçmişteki olayların yaşandığı yerlere götürüyor. Dark Tours rehberlerinin amacı yaşananları unutturmamak ve binlerce masum insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekmektir. Adanın geçmişine dair bilgiler, History of Jeju Island linkinden derlenmiştir.

Jeju Adası Hikayesi

Jeju adası’nın karanlık tarihine ek olarak deniz kızı geleneğini sürdüren bir hikayesi daha var. Deniz kızları olarak bilinen Haenyeo’lar adada dünyanın en ilginç mesleklerinden biri yapıyorlar. Üstelik bu deniz kızlarının çoğu 70 yaşın üzerinde ve nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Jeju adası deniz kızları hikayesi için Haenyeo’lardan Jeju Adası’na veda yazımıza tıklayabilirsiniz. Aynı zamanda Haftalık Günlük ana sayfasından diğer içeriklere de göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir