Yaşam

Neelakurinji: 12 Yılda Bir Açan Çiçek

Neelakurinji çiçeği nedir? Ne gibi özellikleri vardır? İşte dünyanın en ilginç çiçeklerinden Neelakurinji hakkında bilgiler:

Hindistan, kendine has özellikleri olan orijinal bir ülke. Ülkenin farklı özellikleri nedeniyle farklı kültürlere ait insanların ilgisini çeken bir yapısı var. Güney Asya’nın en kalabalık ülkelerinden olan Hindistan, doğunun bilge ülkesi olmanın yanı sıra fazlasıyla merak edilen bir kültüre sahip.

Ülkenin güneybatısında yer alan Karela eyaleti, Hindistan’ın en çok turist çeken bölgelerinden biri. Bu eyalet, plajları ve doğal dokusuyla insanları büyüleyen bir güzellikte. Karela eyaletinde deniz seviyesinden yaklaşık 1500 metre yukarı doğru çıktığımızda ise Munnar isimli bir kasaba ile karşılaşıyoruz. Munnar kasabası da fazlasıyla etkileyici. Kasabanın zeminini kaplayan yeşil bitki örtüsü, dağlar ile birleşerek harika bir manzara ortaya çıkarmış. Munnar kasabası baharat, çay ve kahve tarlaları ile ünlü ancak kasabanın ünlü olduğu başka bir konu daha var. Bu da dünyanın en nadir görülen çiçeklerinden birine ev sahipliği yapması.

Neelakurinji Çiçeği: Hem Var Hem Yok

Dünyanın en nadir çiçekleri arasında yer alan ve Munnar kasabasında görülen bu çiçeğin adı Neelakurinji. Çiçeğin özelliği sadece adının zor telaffuz edilmesi değil. Neelakurinji’yi orijinal hale getiren özelliği 12 yılda bir açan çiçek türü olması. Neelakurinji çiçeği, dünyanın başka hiçbir yerinde açmıyor. Sadece Hindistan’ın Mannur kasabasında kendisini gösteriyor.

✔️İlginizi Çekebilir:📢Lotus Çiçeği Rehberi

12 yılda bir açan Neelakurinji çiçeği, bu özelliğini monokarpik yapısından alıyor. Monokarpik bir bitki olan Neelakurinji, hayat devresi boyunca bir kez çiçek açıyor ve ölüyor. Bitkinin çiçeklenmesi ise Temmuz ve Ekim ayları arasında gerçekleşiyor. Bu aylar arasında Munnar kasabası, Neelakurinji çiçeğinin etkisiyle mavi ve mor renklerinden oluşan görüntüsüyle harika bir manzaraya bürünüyor.

Ekim ayında ölen çiçeğin yeniden tohumlanması için belli bir süre gerekiyor. Bu süre 12 yıl. Çiçek, 12 yılın ardından yine aynı dönemde kasabayı seyir zevki yüksek bir hale dönüştürüyor. Çiçek, açtığında o kadar devasa bir alana yayılıyor ki çiçeği kasabanın 45 km uzaklığındaki bölgelerde bile görmek mümkün.

neelakurinji

Sadece Renkli Bir Çiçek Değil

Hindistan’da görülen Neelakurinji çiçeği, sadece göze hoş gelen bir çiçek türü değil. Karela kasabasında yaşayanlar, bu çiçeğe farklı anlamlar yüklemiş. Örneğin bölgede yaşayan bazı kabilelerin bu çiçeğin açma zamanına göre yıl ve yaş hesaplaması yaptığı söyleniyor. Aynı zamanda çiçeğin aşk ve romantizm sembolü olduğu da ifade ediliyor.

12 yılda bir açan Neelakurinji çiçeğinin bir diğer özelliği, sağlık açısından yararlı olması. Çiçeğin şifalı olduğuna inanılıyor. Henüz bilimsel bir çalışma olmasa da çiçekten kalp ve damar tıkanıklığını önleyen bir bal üretildiği söyleniyor. Nadir olarak görülen arıların ortaya çıkardığı şifalı balları, sadece yerli kabilelerin toplamasına izin veriliyor. Söylenenlere göre bu balı kasabada bulunan birkaç satıcıdan temin etmek mümkün. Bunun dışında Hindistan’ın başka bir yerinde Neelakurinji çiçeği balı ile karşılaşmak hemen hemen imkansız.

Haftalık Günlük sitemizde bahsettiğimiz dünyanın en ilginç çiçeklerinden biri olan Neelakurinji, en son 2018 yılında açmış. Hindistan’ın Munnar kasabasında bu çiçeği tekrar görmek için 2030 yılını beklemek gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir