Peridot Taşı Özellikleri ve Faydaları, Peridot Taşı Hangi Burç Taşı
Kültür/Rehber

Peridot Taşı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Peridot taşı, doğal olarak yeşil renge sahip bir mineral olan olivin’in bir türüdür. Zebercet ismiyle de bilinen, parlak yeşil rengi ve parlaklığıyla dikkat çeken peridot taşı özellikleri nelerdir? Safsızlığı ile renklenir ve idiokromatik bir özellik taşır; yani orijinal rengini kendi kimyasal bileşiminden alır. Taşın adı bazı tarihçilere göre belirsiz anlamına gelen Fransızcadaki peritot kelimesinden gelir. Bazı tarihçiler de bu taşın adının Arapçadaki faridat kelimesinden türediğini öne sürer. Faridat değerli taş anlamına gelen bir kelimedir.

Antik çağlardan beri insanlar tarafından değer verilen peridotun 4000 yıllık bir geçmişi vardır. Meteorlarda, ayda ve hatta Mars’ta da bu taşa rastlanmıştır. Sembolik olarak bolluk, refah ve koruma ile ilişkilidir ve Mitolojide ruhani güçler taşıdığı söylenir. Kişinin zihinsel ve duygusal sağlığını güçlendirmeye yardımcı olduğu ifade edilen peridot ayrıca, Ağustos ayının doğum taşıdır. Doğal güzellik ve mistik anlamıyla peridot, takı ve dekorasyonda sıklıkla tercih edilen bir taştır.

Peridot Taşı Özellikleri

Peridot taşını renk, sertlik parlaklık ve diğer açılardan değerlendirdik. İşte bu özel taş ile ilgili özellikler:

  1. Renk: Peridot, genellikle canlı yeşil renge sahiptir, ancak bazen sarımsı veya zeytin yeşili tonlarda da olabilir.
  2. Sertlik: Mohs sertlik ölçeğine göre 6.5 – 7’lik bir değere sahip olması oldukça dayanıklı bir taş olduğunu gösterir.
  3. Parlaklık: Parlak bir camsı parlaklığa sahip olduğu için benzersiz özelliktedir.
  4. Oluşum: Peridot, volkanik aktiviteler sonucunda magmatik kayaçların içinde veya mantoda kristalleşerek oluşur.
  5. Kaynaklar: Ana peridot kaynakları Hawaii, Pakistan, Myanmar, Çin ve ABD’nin Arizona ve New Mexico eyaletleridir.
  6. Metafizik Özellikler: Peridot, enerjiyi dengeleme, stresi azaltma ve zihinsel netliği artırma gibi metafizik özelliklerle ilişkilendirilir.
  7. Doğum Taşı: Peridot, Ağustos ayının doğum taşıdır ve Ağustos doğumlular için özel bir anlam taşır.

Peridot Taşı Hangi Burcun Taşıdır?

Peridot taşı, Aslan burcuna aittir. Ancak bazı kaynaklarda, Başak burcuna da atanır. Başak burcunun doğum taşı olarak kabul edilmesi daha yaygın olsa da, bazı astrologlar Aslan burcuyla da peridotun ilişkilendirilebileceğini öne sürerler. Ayrıca aslan ile birlikte yengeç ve yay burcunun da ana taşı olarak peridotu kabul eden kaynaklar vardır.

Buna da Bakınız:➡️Opal Taşı Özellikleri

Peridot Taşı Hangi Çakra?

Peridot taşının genellikle kalp çakrası üzerinde etkisi olduğunu söylenir. Kalp çakrası, sevgi, şefkat, uyum ve bağışlama gibi duygusal ve ruhsal özelliklerle ilişkilendirilir. Peridotun bu çakra üzerindeki etkisi, kişinin duygusal dengeyi sağlamasına, ilişkilerde uyumu artırmasına ve sevgi dolu bir yaşam sürmesine yardımcı olabilir.

Peridot Taşı Neye Yarar?

Peridot taşı, çeşitli fiziksel, duygusal ve ruhsal faydalar sunabilir. Bu faydaları yazımızın devamında mercek altına aldık:

  • Duygusal Denge: Peridot, duygusal dengeyi sağlamaya ve iç huzuru artırır. Stresi azaltarak zihinsel rahatlığı sağlama konusunda etkili olduğu söylenir.
  • Sevgi ve İlişkiler: Kalp çakrasıyla ilişkili olduğu için sevgi, şefkat ve uyumu artırma gücü vardır.
  • Koruma: Eski zamanlardan beri, kötü ruhları ve negatif enerjileri uzaklaştırdığına inanılan bir taş olarak kabul edilir. Kişiyi olumsuz etkilerden korumaya yardımcı olacağı söylenir.
  • Fiziksel Sağlık: Bazılarına göre peridot, sindirim sistemini dengelemeye, detoksifikasyonu teşvik etmeye ve vücuttaki toksinleri atmayı desteklemeye yardımcı olur.
  • Ruhsal Gelişim: Peridotun ruhsal enerjiyi dengeleme ve kişinin ruhsal yolculuğunu destekleme potansiyeli vardır. Meditasyon sırasında derin bir bağlantı ve sezgi gücü potansiyeli taşır.

Tarihsel olarak, Peridot’un kötü ruhları uzaklaştırdığına dair açık bir inanç vardı. Eğer taş daha sonra Altın (ve diğer değerli metaller) ile kaplanırsa, taşıyıcısına iyi şans ve servet getirme kapasitesi daha da artacaktı. Yüzyıllar önce zengin ve güçlü toprak sahiplerinin ve aristokrasinin kadehleri ve kılıç sapları Peridotlarla kaplıydı. Bu kabuklu kadehlerden içtikleri her şeyin büyüklüğü teşvik eden bir iksir olacağına inanıyorlardı. Peridot’un savaş alanına güç ve taşıyıcı lejyonlara güç getireceği düşünüldüğünden aynı teori kılıçlar için de geçerliydi.

Son olarak Mısır Kraliçesi Kleopatra‘nın devasa bir Zümrüt koleksiyonuna sahip olduğunu ve zümrütün en sevdiği değerli taş olduğunu duymuşsunuzdur. Bazı modern tarihçiler zümrüt olarak bildiğimiz o taşın aslında peridot olabileceğini söylüyor.

Buna da Bakınız➡️Pembe Kuvars Taşı Faydaları

Peridot Taşı Nasıl Temizlenir?

Ilık sabunlu su ve yumuşak bir bez ile temizleyerek bu güzel taşın muhteşem görünmesini sağlayabilirsiniz. Su çok sıcak olmamalıdır çünkü Peridot ani sıcaklık değişikliklerinden hoşlanmaz. Bu nedenle asla buharla temizlememelisiniz. Peridot’a asla ultrasonik temizleyiciler de değdirmemelisiniz. Kirlerin çoğu hafif bir sürtünme hareketi ile gevşeyecektir. Ayrıca taşın altını da temizlemeyi unutmayın; bu, taşınızın parlaklığını ve parlaklığını etkiler.

Peridot Taşı Bakımı Nasıl Yapılır?

Peridot’unuzu diğer değerli taşlarınızdan uzakta saklayın. Peridot’tan daha sert olan bir taş (Zümrüt, Yakut, Safir, Elmas vb.) temas ederse taşı çizecektir. Bu nedenle her parçayı daima kendi kutusunda veya yumuşak çantasında saklamanızı öneririz. Peridot’unuzu aşırı ısı kaynaklarından da uzak tutun. Dolayısıyla onu güneş ısısının uzun süre ulaşabileceği pencere kenarında, radyatör veya ateşin yakınında bırakmayın.

Kaynak: https://www.gemporia.com/en-gb/gemology-hub/article/992/what-is-peridot–gemstone-facts-and-information/

Peridot özellikleri ilginizi çektiyse oniks taşı özelliklerine de tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir