Plastik sanatlar, sanatçı tarafından kalıplaştırılan, değiştirilebilen veya dönüştürülebilen materyal ve unsurların kullanıldığı sanat eserlerinin detaylandırma araçlarıdır. Bu unsurlar, sanatçıya kendi görüş açısını, hayal gücünü veya hakikate dair belirli vizyonunu terennüm etmek için bir hammadde işlevine sahiptir. Plastik kaynaklar ile sübvanse edilen bu sanat türü, izleyicinin bakış açısıyla algılanması gereken diğer sanatlardan (müzik, okunan metin) ayrılır.
Plastik Sanatlar Nedir? Resim, Heykel, Mimari, Seramik vb.
Safiyane bir plastik sanat nosyonun ilk imleri, sahne sanatlarından ayrılması adına 19. asırda kendini göstermiştir. 1900’lerde sanat mefhumu o kadar çok çatışmaya ve yeniden formüle edildi ki, plastik sanatlar grafiti ve kentsel sanat veya hazır pop-art mirası gibi etkileyici öneriler içeriyordu.
Plastik sanatların müzeye aktarılma ihtiyacı ile birlikte türün adının da tahvil edildiğine şahit oluruz. Bu türün evreni içinde hasıl edilen yaratı üslupları, başka bir nosyonla afişe edilmiştir. Bağlamından çıkarılması ile birlikte görsel sanatlar adı ile muteber konumunu muhafaza etmiştir.
Plastik Sanat Türleri
- Resim: Dejenere olmamış bir yüzeye (tuval) renk uygulamak için çeşitli mekanizmalarla temin edilen kromatik maddeleri kullanmak.
- Heykel: Farklı yapıdaki taşlar veya alçı gibi daha sonra sertleşen kalıplı materyaller gibi dayanıklı unsurları; kalıplamak, kesmek, cilalamak… İşin hülasası sanatkarlar belirli bir forma sokmak için ellerinin yanı sıra çeşitli araçları kullanırlar.
- Seramik: Heykel gibi derlenir veya dövülebilir bir element kütlesine form (ve renk) verilir. Daha sonra doğal olarak veya bir haznede su bileşenini çıkarırlar ve kuruturken katılaştırırlar; sert ve parlak hale getirir.
- El Sanatları: Esnek obje ve muhtelif özdekler aracılığıyla kullanım için kılgı nesneler veya kaplar hasıl etme maharetidir.
- Çizim: Teknik, çıplak gözle görülebilenin veya hayali olanın perspektiflerinin dışavurumu…
Plastik Sanatların Karakterini Belirleyen Özellikler
- Renk: Sanat eserlerine retinamız tarafından algılanan renkler, beyaz ışıktan etkilendiğinde alkımın (gökkuşağı) biri hariç tüm tonlarını emen pigmentlerle verme işlemidir.
- Şekil: Nesnelerin geometrisiyle, düzenlilikleriyle veya intizamsıklıklarıyla, sınırları çıplak gözle görülebilmesiyle ilgilidir.
- Doku: Temas veya görme ile sezmektir ve nesnelerin satıhıyla ilgilidir. Pürüzlülüğü veya pürüzsüzlüğü, kenarı veya dış tabakası tarafından iletilen hislerdir.
- Hareket: Arjantinli Julio LeParc’ın yaptığı gibi; izleyiciye hipnotik şekiller ve renkler iletmek için heykellerin elektrikle etkinleştirilmesiyle hareket elde etmektir.
