ABD Doları, on yıllardır küresel ticarete egemen olan çok güçlü bir para birimi olmayı başardı. Koronavirüs pandemisi her ülkeyi enflasyonist bir ortama götürdü ve dolar da bundan nasibini aldı. Ancak varlık alımlarını azaltma kararı alan FED, doların da gücünü artırmış oldu. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde daha da dolarize olacağımız bir dünyaya geçiş yapacağız. Dolarizasyon olgusu hakkında bilgi almak için dolarizasyon nedir yazımıza tıklayabilirsiniz. Peki, ters dolarizasyon kavramı tam olarak nedir ve ne anlama gelmektedir?
Ters Dolarizasyon Nedir?
Ters dolarizasyon, bir ülkede kullanılan yerel paranın değerinin dövize karşı artması demektir. Bir ülkenin kendi parası, değerini kaybedip dolar ya da diğer dövizler karşısında değersizleşirse dolarizasyon ortamı oluşur. Fakat aynı ülkenin para birimi dövize kaptırdığı üstünlüğünü geri alır ve değerli hale gelirse bu sürecin adı ters dolarizasyondur.
Ters Dolar İkamesi Nedir?
Ters dolar ikamesi, ters dolarizasyon ile aynı anlama sahiptir. Tersine çevrilen dolarizasyon sürecinin (de-dollarization) bir diğer adıdır. Ters dolar ikamesi, insanların artık dövize değil de ülkenin yerel/ulusal para birimine güvenmeye başlaması durumudur. Bu süreçte yerel para birimi, dövize karşı yenilmez. Eski gücünü artık yavaş yavaş toparlamıştır.
Başkasının Parasını Kullanmak Dolarizasyon Nedir?
Şimdi ters dolarizasyonu tersine çevirip normal dolarizasyonu bir kez daha tanımlayalım. Bir ülkede yaşayan vatandaşlar, kendi ülkelerinin parasına güvenmezlerse dövize yönelirler. Yasal işlemlerde ve günlük hayatta dövizin kullanılması dolarize olan bir toplumu işaret eder. Yani başkasının/yabancının parasını kullanmaktan başka bir çare kalmamış demektir.
İlginizi Çekebilir:📢Stagflasyon Nedir?
Tam ve Kısmi Dolarizasyon
Dolarizasyon teriminin tam ve kısmi olmak üzere iki ayrı basamağı vardır. Tam dolarizasyon, günlük hayatta artık dövizden başka paranın kullanılmadığı toplumlar için geçerli olan bir tabirdir. Fakat kısmi dolarizasyon, insanların kendi ülkelerinin parasına güvenmeyip enflasyondan korunmak için dövize yönelmeleri demektir. Dolayısıyla kısmi dolarizasyon insanların kazandıkları yerel paranın değerini korumak için dövize yatırım yapmaları anlamına gelir.
Haftalık Günlük adresindeki bu yazıda ters dolarizasyon nedir sorusuna cevap verdik. Doların küresel piyasalardaki hakimiyetini azaltmak yatırımcıların izlemesi gereken bir trend olduğunu ifade edebiliriz. Zira çok para birimli bir dünya piyasalar üzerinde daha olumlu bir etki bırakacaktır.
Daha farklı içerik ve konu başlıkları için HaftalıkGünlük Twitter adresimizi takip edebilirsiniz.