Bentonit, yaşlanan volkanik killeri tanımlayan bir maddedir. Bentonit terimi ilk olarak ABD Montana Fort Benton yakınlarındaki bir kil tabakasını anlatmak için kullanılmıştır. Montmorillonit grubuna ait olan madde, kohezyonlu toprak cinsi olan kilin niteliğinde belirleyici ana etkendir. Bentonit nedir sorusunu şu şekilde de cevaplayabiliriz: Volkan hareketinden dolayı yanık madde atığından imal edilen çok küçük cam parçacıklarının değişmesiyle oluşan bir maddedir.
İçindekiler
Bentonit Nedir? Ne İşe Yarar?
Bentonit, volkanik camın kil bileşiğine evrilmesini içeren bir süreci içerir. Bu işlem;
- orijinal volkanik camın dokularının korunmasını
- hidrasyon (su alma veya su ile kombinasyon)
- alkali, baz ve muhtemelen silis kaybını gerektirir.
Bentonit, esas olarak smektit ailesine ait kristal cinsinin kil elementlerinden imal edilir. Sodyum bentonitler devasa yoğunluktaki sıvıyı/suyu emer ve orijinal ölçeklerinin pek çok katı kadar genleşir. Bu hamlesi ile jel benzeri kütlelerin kalıcı süspansiyonlarının oluşmasına neden olur.
Bentonit Ne İçin Kullanılır?
Sodyum bentonitlerin muhtelif amaçları vardır ve kullanım amaçlarını aşağıdaki gibi örnekleyebiliriz:
- Barajlarda ve kağıt imalatında
- Dökümhane kumlarında
- Asbest ve mineral yünlerin yapıştırılmasında
- Sondaj çamurlarında
Bentonit Nerelerde Kullanılır?
Bentonite, hangi alanlarda değerlendirilir sorusuna aşağıdaki cevapları verebiliriz:
- çimento ve agrega ürününde
- seramiklerde
- emülsiyonlarda
- böcek ilaçlarında
- sabunlarda ve ilaçlarda
- renk kaplama/boya prosedürlerinde
Bir diğer bentonit türü olan kalsiyum bentonitleri ise sodyum bentonitlerde olduğu gibi genleşmezler. Bazen fuller toprağı olarak lanse edilen ve emici bir kil olarak kullanılan ince taneli agregaya dönüşürler.
İlginizi Çekebilir:📢Granit Nedir?
Bentonit Zararlı Mı?
Doğal olarak oluşan bir zemin kili karakterine sahip bentonit, inorganiktir ve toksik değildir. Bentoniteler cilt ile temas ettiğinde tahriş etmez ancak göze zararlıdır bu yüzden göze değdirmemek gerekir. Bentonitler, doğal bir kil ürünü oldukları için birçok element, bileşik ve kuvars barındırırlar. Bu sebeple bentonitin ortaya çıkaracağı en ciddi tehlike soluma güçlüğü problemidir. Alüminyum silikat bentonit parçacıkları, bilyeli kil veya kaolininkinden çok daha küçüklerdir. Buna rağmen bu problemin bentonitlerle ilişkili olacak kuvars parçacıkları için de geçerli olup olmadığını söylemek zordur.
Bentonitler Nerede Bulunur?
Bentonit, Ordovisiyen-Neojen dönemlerinde (yaklaşık 488,3 ila 2,6 milyon yıl önce) çökelmiş kayalarda bulunur. Amerika Birleşik Devletleri, bentonitin başlıca üreticisidir. Ek olarak içinde Türkiye’nin de olduğu çeşitli ülkeler de (Almanya, Japonya) önemli üreticiler arasındadır.
Türkiye’de Bentonit Nerede Var?
Türkiye, Bentonit yönünden verimli bir coğrafyadır. Ülkemizde daha çok İç Anadolu’da bulunan Bentonite’ler, yoğun olarak Ankara ve Eskişehir çevresinde karşımıza çıkar. Diğer yandan Tokat, Ordu, Edirne gibi illerimiz de bu özdeğin bulunduğu illerimizdir.
Medikil Bentonit İçeren Takviye Edici Gıda Ne İşe Yarar?
İnsanlar, binlerce yıldır pestilential (toksin) ciltteki maddeleri arındırmak için bentonite kili kullanırlar. Bu maddenin kil formu, cilt ürünlerinde tedavi edici bir etkiye sahiptir. Ancak hazım problemlerini giderme veya vücuttaki toksinleri uzaklaştırma amacıyla da yiyeceklere veya içeceklere eklenerek tüketilir.
Bentonit İçilir Mi?
Bentoniteler’in önemli özelliklerinden biri içilmesidir. Bentonitler, cilde sürülebilen ve/veya sıvı olarak tüketilebilen malzemelerdir. İçerek tüketip faydalarından yararlanmak için ürünün içilebilir olması son derece önemlidir. Ayrıca bentoniti sıvı olarak tüketmek için mutlaka bir uzmana danışmak gerekir.
Bentonit Sıvısı Nedir?
Bentonitin sıvı hali asidik ve bazik ölçeği (ph9) vücut sağlığını besleme/destekleme özelliğine sahiptir. Dolayısıyla vücutta toplanan sakıncalı ve patojenik maddeleri uzak tutarak sağlığın korunmasında yardımcıdır.
Bentonit Ne İşe Yarar?
Bentonit’lerden normal olarak sır/jöle ve kil gövdesi karışımlarda (% 3’ten az) çok küçük ölçeklerde faydalanabilirsiniz. Bunun sadece küçük bir bölümü serbest kuvarstır ve serbest kuvarslar potansiyel olarak daha zayıftır. Bu sebeple maddenin havada kalma olasılığı daha yüksektir.
HaftalıkGünlük Blog sitemizde bentonit kavramı hakkında bilgiler verdik. Daha farklı konular için HaftalıkGünlük Twitter ve sosyal medya adreslerimizi takip edebilirsiniz.