İdeogram nedir ve piktogram arasındaki fark nedir? İdeogramı tanımlarken sembollerin dünyasına giriş yapmamız gerekiyor. Günümüzdeki insanların günlük hayatlarında konuştuğu aktif ve yazılı bir dilde ideogramı görebiliriz. Bu semboller, bir idea veya bir mefhumu temsil eder ve kavramsallık tanzim eden soyut bir düşünceyi anlatır. Bunu yaparken harf kullanmaz.
Görüntülerin bir fikri/düşünceyi ifade etme gücü harflerden daha güçlüdür. Örneğin bir ideogramda gördüğümüz grafik, eylemden ziyade daha geniş bir anlamı tasvir edebilir. Bu tür görüntüler aynı zamanda piktogramın da alanına girebilir.
İdeografi Nedir?
İdeogramların tesis ettiği yazı ve metinsel kurgulara ideografi denir. İdeogramlar, tarih boyunca farklı dillerde kendilerine yer bulmuştur. Bu sistemi gördüğümüz metinlere rastladığımız figürlerden biri Mısır hiyeroglifleridir. Bu figürler, çeşitli mefhum, görüş ve fikirleri anlatmak için ideogram ve piktogramları kullanırlar. Bunları yorumlamak ise farklı bir maharet ister; inançlara ilgisizlik bu kavramları tanımlamayı güçleştirir. Zamanın geçişi ve düşüncelerdeki değişimler, bugün bakıldığında geçmişteki ideogramların anlamsız gelmesine yol açabilir.
İdeogram Nedir? İdeo-gram Örnekleri
İdeogram örneklerine baktığımızda mutlaka geçmişteki bir temsile yolculuk etmek zorunda değilizdir. Modern dünyada halen geçerliliğini koruyan ideogramlar da vardır. Bunun nedeni ideogramların dildeki engelleri rahatlıkla aşabilme yeteneğidir. İdeogramların günümüzde en çok kullanıldığı alanlar havaalanlarıdır. Diğer yandan wc sembolleri, telefon işaretleri ve kamu tesislerindeki diğer simgeler bu tarz ideogramlar ile işaretlidir.
İdeogram, insanların dil aşinalıklarından bağımsız olarak bir düşünceye ulaşma ve eyleme geçme fikrini gerçekleştirmeye yardımcı olur. Temel olarak bir bilgi sunar ve işimizi kolaylaştırır. Diğer yandan ideogram örnekleri arasına Arap rakamlarını ve matematiksel sembolleri de koyabiliriz. Çünkü bu sayı ve semboller, kendi sınırını aşıp evrensel boyutlara ulaşarak birçok dilde anlaşılır.
Piktogram ve İdeogram Arasındaki Fark
Genel olarak bu iki nosyon birbiriyle karıştırabiliriz, zira karıştırılması mantıklıdır çünkü her ikisi de birbirine çok yakın anlamlar ifade eder. Bir grup dilbilimci piktogramı ideogramın alt kümesi olarak görür. Başka kesimler ise bu iki kavrama aynı anlamlar atfeder.
Piktogram, bir fikrin dil ile değil de daha doğrudan bir temsil olan bir imge yoluyla görsel bir temsilidir. Bir ideogramın “ruh” veya “koşmak” gibi soyut bir temsili vardır; bir piktogram ise genellikle “insan”, “köpek” veya “kuş” gibi somutluğu temsil eder. Piktogram, insanı temsil etmek için bir adam imajını ve kuş’u temsil etmek için bir kuş imajı kullanırlar.
Dolayısıyla piktogramların binlerce yıl sonra bile tercüme edilmesi ve günlük yaşama uyarlanması kolaydır. Ancak ideogram için aynı durum söz konusu değildir. İdeogram ve piktogram arasındaki en önemli fark budur.
