Coğrafya

Kartograf Nedir? Kartograf Ne İş Yapar?

İlk haritalar, yüzyıllar öncesinde fırça ve parşömen gibi tekniklerle oluşturuldu. 15. asırdan 17. asra kadar, Coğrafi Keşifler Dönemi boyunca, kartograflar bu haritaları kullandılar. Ancak bir süre sonra yeni ölçme teknikleri ve kaşiflerin gözlemlerine dayanarak yeni haritalar yaratıldı. Böylece kartograf nedir konusu güncel ve periyodik unsurlardan etkilenerek farklı bir yöne yayıldı.

Kartograf Nedir?

Oxford Dictionary of English, bir kartografı harita çizen veya üreten kişi olarak tanımlar. Merriam-Webster çevrimiçi sözlük ise, bir haritacının haritaları yapan kişi olduğunu söylüyor. Ayrıca çevrimiçi olarak da bulunabilen Cambridge Sözlüğü, bir haritacının harita yapan veya çizen kişi olduğunu belirtir.

Bu tanımların tümü inşa etmeyi, çizmeyi ve resmetmeyi odağına alır. Bu, muhtemelen modası geçmiş kağıt harita oluşturma sürecinden kaynaklanmaktadır. Ancak bu üretim zinciri, her biri kendi becerilerine sahip bir dizi insanın da üretim sürecinde yer almasını gerektiriyordu. Örneğin haritacının yanında bir fotoğrafçı ve bir matbaa operatörü de bulunuyordu.

Kartograf Ne Demek?

Web tabanlı Dictionary.com, bir haritacının haritacılık veya harita üretimiyle uğraşan kişi olduğunu yazıyor. Bu kesinlikle kelimenin kapsamını genişletir ancak yine de biraz belirsizdir.

O halde kartograf nedir belirsizliğini ortadan kaldırmak için biraz daha düşünmeye devam edelim. Haritayı çizim odasındaki kişi mi çizer yoksa kavramsal olarak tartışan akademisyen mi? Aslında her ikisi de kartograf camiasının elemanlarıdır. Bu nedenle iki önemli misyonu gerçekleştirenlere de gerçek kartograf diyebiliriz.

Ancak 1990’larda pc inovasyonları, harita inşasına tamamen entegre olduğunda, farklı zanaatlardan beslenen kişilerin sayısı (örneğin fotoğrafçı ve matbaa operatörü) azaldı. Kartograflar tüm süreci teknolojinin de yardımıyla tek başına yapacak bilgi ve beceriye sahip olmaya başladılar.

Bilgisayarın neredeyse tüm iş süreçlerine entegrasyonunun haritacılık üzerinde birkaç noktada etkisi oldu. Kısa süre sonra, hiçbir kartografik beceriye sahip olmayan insanlar da harita yapmaya başladılar. Bu kişilerin geneli, verilerini haritalarda görüntüleştirmek maksadıyla CBS‘den yararlanan coğrafya orijinli araştırmacılardı. Bazı uzmanlara göre bu insanlar, profesyonel haritacılık eğitiminden yoksundular. Dolayısıyla bu kişileri haritacı değil, harita yapıcı diye lanse etmek daha doğru olur.

İlginizi Çekebilir📢Filolog Nedir?

Kartografik Görüş Nedir?

Günümüze yaklaştıkça tarih, naif bir şekilde bükülerek kendini tekrar etmiştir. İnternetin ve mobil cihazların yükselişi, haritaların oluşturulması ve kullanımında muazzam bir artışa neden olmuştur. Bu haritaların çoğu basit bir anlayışla yaratılsa da farklı unsurlardan yararlanarak harita yapanların sayısında da artış oldu.

Profesyonel kartografik topluluğun dünyada daha fazla haritanın varlığına karşı olmaması gerektiğine inanmalarını tartışabiliriz. Ancak tüm haritaların da harika bir çekiciliğe sahip olmalarını talep edemeyiz. Bunun başlıca nedeni, haritacıların becerilerinin eşit düzeyde olmamasıdır. İkinci nedeni ise her zaman en doğru sonuçları vermeyen yazılım varyasyonlarını kullanmalarıdır.

Peki kartograflar daha iyi harita yapmaları için nasıl eğitilebilir? Online ve açık kaynak eğitim modülleri iyi bir yöntem gibi görünmekte. Diğer yandan mevcut yazılımın varsayılan ayarlarının daha iyi tanımlanması da kartografların becerilerini artırır. Tıpkı harita yaratımında hangi harita türlerinin veya sembolojinin kullanılacağı hususunda öneriler sunmak gibi…

Ayrıca kartografların insanların haritalardan ne amaçla faydalandıklarını da hesaba katmaları gerekir. Harita yapımı sürecinin son zamanlarda büyük ölçüde değiştiğini düşünürsek, şimdi kartograf nedir sorusunu nasıl tanımlayabiliriz?

Kartograflar, siyasi, kültürel ve eğitim maksatlı haritalar ve çizelgeleri;

  • ölçmek
  • analiz etmek
  • oluşturmak

için jeodezik araştırmalar ve uzaktan algılama sistemlerini kullanırlar.

Kartograf Ne İş Yapar?

Haritacılar (kartograflar) genellikle harita yaratımında kullanılan verileri derlemek ve doğrulamak için çalışırlar. Haritaları en uygun biçimde kullanılmasını sağlayan bir kartografın çalışmalarını aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

  • Popülasyon biçimi, demografik nitelikler ve senelik yağış gibi coğrafi verileri toplar ve çözümleme yoluna gider.
  • İzleksel haritalar inşa etmek için yer araştırmaları, gökyüzü fotoğrafları ve uydudan gelen verileri ve olguları inceler.
  • Toplumsal, çevresel, siyasi, eğitim ve tasarım süreçlerinde kullanılmak için dijital veya grafik formda tematik haritalar hazırlar.
  • Mevcut haritaları revize eder ve güncele uyumlu düzeltmeler yapar.

Kartograflar lazer ile nesnelerin uzaklığını tespit eden Lidar teknolojisinden ve jeodezik araştırmalardan gelen bilgileri kullanırlar.

Kartografya Nedir?

Kartografya, haritaların inşası, yaratımı, yayılması ve gözden geçirilmesiyle ilgili perspektifler ağıdır. Haritacılığın tüm süreçleri ile ilgilenen disiplin sürekli değişir ve merkezine harita oluşturma aşamalarını alır. En geniş anlamıyla bakıldığında, bu süreç kaynak verilerin toplanması, değerlendirilmesi ve işlenmesini içerir.

Kartografik İletişim Nedir?

Kartografik iletişim, haritanın grafik tasarımına, nihai belgenin çizilmesi ve çoğaltılmasına kadar her şeyi kapsar. Bu nedenle kartografya bilim, sanat ve teknolojinin benzersiz bir karışımıdır ve haritacının derinlemesine bilgi ve becerilere sahip olmasını gerektirir.

Bazen sadece bir kişi bile kartografik faaliyetler dizisini yönetir ancak bu nispeten basit durumlarda gerçekleşir. Bir haritanın oluşturulmasında, çeşitli görevlerin birkaç kişi tarafından bölünmesi ve yerine getirilmesi daha yaygındır.

Kartografya Neyi İnceler?

Kartografya disiplini, harita inşasını, düşüncesini, bileşim ve uygulamalarını içerir. Bu disiplin, grafik yetenekleri özel derleme ve tasarım ilkelerini harita üretimi için mevcut tekniklerle birleştirir. Hem bilimsel hem de sanatsal ögelerin gerçekleştirilmesini içerir. Disiplindeki araştırma terimi, harita bilgilerinin biriktirilmesini veya haritalar hususunda yeni verilerin sistematik keşfini betimler. Haritacılıktaki ana nosyonlar arasında ölçek, projeksiyon, mekansal ilişki, genelleme ve simgeleştirme ve veri modelleme yer alır.

Kartografya Alt Dalları

Kartografya, hedefi doğrultusunda farklı yönlere eğilen kapsamlı bir kavramdır. Kendi içinde farklı açılara ayrılır.

  • Yıldız Haritacılığı: Uranografi veya astrografi olarak da bilinen bu alt disiplin, gökyüzündeki yıldızların, galaksilerin ve diğer astronomik nesnelerin haritalanması ile ilgilenir.
  • Gezegen Haritacılığı: Dünya dışındaki objelerin ve evren dışı yüzeylerin boşluk ve mekansal olarak haritalanması ile ilgilenir. Bu yöntemin diğer adı Cartography of extraterrestrial objects (Ceo) / dünya dışı nesnelerin haritacılığıdır.

Kartografya Yaklaşımları

  • Kartografik genelleme
  • Kartografik etiketleme
  • Eleştirel haritacılık
  • Arazi haritacılığı
kartograf nedir

Haftalık Günlük sitemizdeki bu yazıda kartograf ve kartografya terimlerinden bahsettik. Daha farklı içerikler ve konu başlıkları için Haftalık Günlük Twitter adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir