Reishi Mantarı Nedir, Reishi Mantarının Faydaları ve Zararları
Kültür/Rehber

Reishi Mantarı Nedir Faydaları Nelerdir?

Size mantarların kralından bahsedeceğiz. Bu nitelemeye sahip bir mantar her zaman ilgi çekicidir. O halde kendi türünde kral olarak tanımlanan reishi mantarı hakkında detaylara geçelim. Reishi mantarı, sizi Ajda Pekkan’a dönüştürmeyecek ancak hücre yenileyici ve bağışıklık güçlendirici özellikleriyle yaşam kalitenizi güçlendirmenize yardımcı olacak. Hazırsanız Haftalık Günlük ile lezzetli ve büyüleyici bir yolculuğa çıkalım.

Reishi Mantarı Nedir?

Reishi, yüzyıllardır alternatif tıpçıların en çok kullandıkları mantarlardan biridir. Asya coğrafyasının farklı yerlerinde yetişir ve Lingzhi ismiyle de bilinir. Çiğ olarak tüketilen bu mantar, su kahve veya çay ile de içilebilir. Aynı zamanda reishi mantarının toz hali de sıklıkla tercih edilir.

Gösterişli yapısıyla benzerlerinden ayrılan reishi mantarı, yelpaze biçimiyle dikkat çeker. Turuncu ve kırmızımsı kahverengi ile doğada nadir görülür. Ganoderma Lucidum ise bu mantarın bilimsel adıdır. Günümüzde ticari bir getirisi olan reishi mantarları, yiyecek ve içeceklere kattığı hoş lezzetleriyle akılda kalıcıdır. Çay, tentür, sıcak kakao, güzellik ürünleri ve enerji barlarında kullanılır. Bir reishi mantarını taze tüketmek en iyisidir ancak genel olarak odunsu dokuları ve adı tadı lezzetli değildir.

İlginizi Çekebilir:📢Domalan Mantarı (Keme Mantarı) Nedir?

Reishi Mantarının Faydaları

Nourishing Journey sağlık merkezinden sertifikalı beslenme danışmanı Rachel Gargiulo, reishi mantarının önemine vurgu yapar. Rachel Gargiulo, reishi mantarının bağışıklık sistemini ve karaciğer fonksiyonunu uyardığını ve de vücutta bir anti-inflamatuar etki yarattığını ifade eder. Reishi mantarları, stres yatıştırıcılardır ve yüksek antioksidan içerirler. Şimdi doğu tıbbının şifa kaynağı olan reishi mantarlarının yararlarını kısaca özetleyelim:

  • Asya kültürlerinde çeşitli hastalıklarda bir bağışıklık uyarıcı olarak kullanılmaktadırlar.
  • Etkili bir bağışıklık güçlendirici olduğunu ifade edebiliriz.
  • Vücudun stresle savaşmasını sağlayarak rahatlatıcı bir etki yaratır.
  • Vücudun enfeksiyon ve kanser hücreleriyle mücadele etmesi için gerekli ürettiği hücre aktivitesini artırır.
  • Mantarlardaki triterpenler (AKA uçucu yağlar) ayrıca tümörlerin gelişimini ve metastazını da engelleyebilir.
  • Reishi mantarındaki bileşikler yüksek tansiyonun korunmasına yardımcı olur.
  • Alerji ve kronik astım ile mücadele etme potansiyeline sahiptir.
  • Kolesterol problemini azaltan bileşikler içerir bu yüzden kolesterol ile savaşır.
  • Karaciğer fonksiyonlarını iyileştirebilir ve tip-2 diyabetliler için faydalı olabilir.

Reishi Mantarı Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Reishi mantarının sağlığa yararlı olduğu konusunda ortak bir inanış var. Zira yapılan bilimsel incelemeler de bu inanışı destekliyor. Aşağıda reishi mantarının hangi hastalıklara iyi geldiğini anlatan bazı araştırmalara ve bulgulara yer verdik.

  • Asya kültürlerinde HIV ve kanser hastaları için bir bağışıklık uyarıcı olarak kullanılmaktadırlar.
  • Mantardaki beta glukanların (kompleks şekerler), enfeksiyonu önlemek için bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanılmaktadır.
  • Nevrasteniden (fiziksel ve zihinsel yorgunlukla karakterize bir durum) muzdarip 132 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada hem ağrıları hem de sinirlilik duygularını iyileştirdiği gösterilmiştir.
  • Journal of Oncology’de yapılan araştırmada, reishi mantarı tüketen üç kanser hastasında tümörlerin küçüldüğü tespit edildi.
  • Bazı araştırmalar alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif bozukluklar için tedavi edici özelliğe sahip olduğunu gösteriyor.
  • Araştırmalar, reishi mantarlarının kronik ve alerjik astım sorunu yaşayanlar için oksijen kaynağı olacağını göstermiştir.
  • Ayrıca daha farklı çalışmalarda da kolesterol ve tip-2 diyabet hastalarını iyileştirme potansiyeli olduğu da görülmüştür.

Reishi Mantarı Zararları

Reishi mantarının olası yan etkileri veya alerjik reaksiyonları arasında aşağıdaki rahatsızlıklar görülebilir:

  • Ağız kuruluğu
  • Ağızda veya boğazda kaşıntı
  • Sindirim rahatsızlığı
  • Kanlı dışkı

Bu etkilerden herhangi birini yaşarsanız, gelecekte reishi mantarlarından uzak durmanız en iyisidir. Ayrıca herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, reishi mantarı tüketmeden önce doktorunuzla konuşun.

İlginizi Çekebilir:📢Trüf Mantarı Faydaları

Reishi Mantarını Kimler Kullanamaz?

Bazı kişilerin reishi mantarından uzak durması tavsiye edilir. Hamileler veya emzirme dönemindeki anneler, kan hastalığı olanlar, ameliyat olacak olanlar ve tansiyonu düşük olanlar reishi mantarından uzak durmalıdır. Aynı zamanda kan sulandırıcı kullananlara da reishi mantarı önerilmemektedir.

Reishi Mantarı Türkiye’de Nerede Yetişiyor?

Mantarların kralı reishi mantarı, Türkiye’de yetişen mantarlar arasındadır. Kastamonu şehrinin Bozkurt ilçesi, Reishi mantarının ülkemizde yetiştiği bölgedir.

Reishi Mantarı Kullanıcı Yorumları

Bu bölümde kullanıcıların online platformlarda ifade ettikleri görüşlerine dayanarak kullanıcı deneyimlerini derledik.

  • Kullanıcıların birçoğu, reishi mantarının ek bir tedavi olduğu konusunda birleşiyorlar. Ayrıca doktora danışmak gerektiğini de ifade ediyorlar.
  • Ülser hastası bazı kullanıcılar ise reishi mantarının olumlu etkisinden bahsediyor.
  • Yararlı olarak ifade edilmesine ek olarak reishi mantarının faydalı olduğuna inanmayan kullanıcı sayısı da oldukça fazla.
  • Diğer yandan sedef hastalığına karşı iyi geldiğini ifade eden kullanıcılara da denk gelmek mümkün.

Reishi Mantarı Kahvesi

Reishi mantarının lezzet kattığı farklı içeceklerden bahsedebiliriz. Bunlardan biri de kahvedir ve gano kahve adını taşıyan bu içecek, reishi mantarından elde edilir. Kahve çiftçileri reishi mantarından gano kahve imal ederler. Bu orijinal yapım sürecine sahip kahvenin kaygı ve depresyona iyi geldiği bilinmektedir. Aynı zamanda gano kahve, zayıflamayı isteyen kullanıcılara da fayda sağlayan bir içecektir. Bu arada reishi mantarından yapılan kahve hakkında bilgi almak için Gano Kahve yazımıza tıklayın.

Reishi Mantarı Çayı Nasıl Yapılır?

Reishi mantarının şifa olduğu içeceklerden biri de çay. Çayınıza reishi katabilir hem faydalı hem de lezzetli bir çay keyfi yapabilirsiniz. Reishi mantarı ile çay yapmanın iki seçeneği vardır:

  • Ya reishi mantarlarını öğütün ya da mantarları diklemesine şeritler halinde kesin.
  • Daha sonra birkaç küçük parça olarak belirlediğiniz mantarları suda kaynatın – 4 veya 5 dakika kaynatmak yeterlidir.
  • Ardından ısıyı biraz azaltın ve içine çay koyarak maksimum 2 saat demleyin.
  • Son olarak reishi mantarınızı kahve filtresi ile süzün. Kahve filtresine ek olarak peynir süzme bezi ile de süzebilirsiniz.

Reishi Mantarı Nerede Yetişir?

Yabani reishi mantarlarını çeşitli coğrafyalardaki birkaç farklı iklimde yetişirken bulabilirsiniz. Bazı türler daha soğuk sıcaklıkları tercih ederken, diğerleri tropikal iklimlerden hoşlanır. Çoğu reishi mantarı meşe, karaağaç, kayın ve akçaağaç gibi ölü veya ölmekte olan sert ağaçları sever. Doğal yetişme alanları genellikle bu tür ağaçlardır. Ancak bazı türler, özellikle baldıran otu olmak üzere kozalaklı ağaçları tercih eder.

Reishi mantarları, ağaçların veya kütüklerin tabanında yere daha yakın büyüme eğilimindedir. Ağaçlarda daha yüksekte bulduğunuz herhangi bir parantez mantarı muhtemelen reishi değildir. Yaz ayı sonları, vahşi doğada reishi bulmak için en iyi zamandır. Ancak tüm yıl boyunca ağaçlarda daha yaşlı reishi bulabilirsiniz.

Evde Reishi Mantarı Yetişir Mi?

Evet, evinizde reishi mantarı yetiştirebilirsiniz çünkü bunlar kolay yetişen bir mantar türüdür. Yetiştirme süreci karmaşık olmayıp bilgi veya deneyim gerektirmez. Reishi yetiştirmenin en kolay yolu bir reishi yetiştirme kiti kullanmaktır. Bunları bölgenizdeki bir tedarikçiden satın alabilirsiniz.

Yetiştirme kitleri, aşılanmış ve kolonize edilmiş bir substrat bloğu ile birlikte gelir. Bu, yetiştirme kitinizi alır almaz süreci başlatabileceğiniz anlamına gelir. Dolayısıyla çok geçmeden, kendi ev yapımı reishi mantarınızın sahibi olabilirsiniz.

Reishi Mantarı Yetiştiriciliği

Reishi mantarı yetiştirmenin aşamalarını pratik olarak aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

  • İlk olarak ıslak talaş ve pirinç kepeği karışımı ile yüzeyi hazırlayın.
  • Bir Kg ıslak alt tabakayı (%65 nem) Polipropilen torbalara doldurun ve emici olmayan pamukla tıkayın.
  • Yüzeyin/tabakanın sterilizasyonu için 121°C, otoklavda 60-90 dakika 15 lb basınç ayarlamasını yapın.
  • Torbaları oda sıcaklığına soğutun.
  • Yumurtlama (spawning) sürecini tamamlayın. (Aseptik olarak, ıslak substratın %5’i)
  • Karanlık odada (28-30°C, 25-35 gün) spawning running aşamasına geçin.

Spawning Running: Miselyumun mantar kompostunu tamamen büyüttüğü yumurtlama süresi

Spawning Running (Yumurtlama) Başlatma

  • Torbaları açın ve ekim odasına geçin (28-35°C, %80-85 R.H, hafif, çapraz havalandırma)
  • Pinhead başlatma (açıldıktan 10-15 gün sonra)

Pinhead: Mantarın başı ve gövdesinin filizlenmeye başladığı ancak henüz oluşmadığı ilk noktadır. İp düğümlerinden toplu iğne başı olarak da adlandırılan bebek mantarlara geçiş, çıplak gözle görülebilen bir süreçtir.

Pinhead Süreci

  • Meyve gövde genişlemesi (böbrek şeklinde, kırmızımsı ve/veya kahverengi renkte, 15-20 gün)
  • Hasat (Büyüyen kenarın beyaz rengi kaybolduktan sonra)

Reishi Mantarı Fiyatı

Reishi mantarının kilosu 5000 TL ve daha yüksek fiyatlara alıcı bulmaktadır. Nadir bir mantar türü olduğu için bu mantarı almak isterseniz yüksek rakamlara alışık olmalısınız. Fakat kapsül ve tablet şeklindeki reishi mantarları çok daha ucuzdur. E-ticaret sitelerinde kapsül ya da tablet halindeki reishi mantarlarını 800 TL’den itibaren satın alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir