Robusta Kahve Nedir, Robusta Kahve Nerede Yetişir? Robusta Coffee Ne Demek? Robusta Kahvesi Fiyat, Robusta Nedir
Kahve

Robusta Kahve Nedir?

Robusta kahve nasıl tanımlanabilir? Öncelikle en popüler ikinci kahve türü olduğunu belirtelim. Birincisi ise arabica kahvedir ve arabica kahve yazımıza tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Peki robusta kahvesi nasıl yetiştirilir, kafein oranı nedir ve merak edilen diğer özellikleri nelerdir? En çok içilen ikinci kahve türü tanımı yeterli gelmiyorsa Robusta ile ilgili ayrıntıları bilgileri yazının devamında bulabilirsiniz.

Kahve aşıkları iyi bilir ki 100’ün üzerinde kahve türü vardır. Rekabetin bu kadar fazla olduğu bir yarışta ikinci sırayı almak ciddi bir başarı. O halde Robusta kahvenin ne olduğuna ve nereden geldiğine göz atalım.

Robusta Coffee Ne Demek?

Bu kahve türü, Coffea Canephora isimli bitkinin çekirdeklerinden üretilir. Doğduğu yer Afrika’dır ve dünya kahve üretiminin neredeyse yarını oluşturur. Arabica kahve ile birleştiğinde dünyada içilen kahvenin %95 ila %99’una tekabül eder.

Robusta Kahve Nerede Yetişir?

Büyük ölçüde Afrika ve Güneydoğu Asya’da yetiştirilir. En büyük üreticisi ise Vietnam’dır. En büyük tedarikçileri arasında Brezilya da vardır. Kahvenin üretildiği bitki, yüksek sıcaklık ve bol sudan hoşlanır. 30 derece üzeri bir havaya ve yakıcı güneşe dayanabilir.

Doğal yetişme alanı arabica türüne göre daha düşük seviyededir. Maksimum 600 metre rakımlı bölgelerde çok daha iyi yetişme becerisine sahiptir. Aynı zamanda böcek ve parazitlere karşı dayanıklıdır. Vahşi doğada daha yüksek bölgelerde de yetişir.

Kendine Has Karakter: Nasıl Yetiştirilir?

Hasatın verimli olması için bitkilerin ana büyüme koşullarının yarısına kadar olan yükseklikte yetiştirilmesi önerilir. Örneğin normal şartlarda 10 metre gibi bir yükseklikte büyürken; ticari kullanım için yetiştirildiğinde ise ağaçların boyunu 5 metredeyken budarlar.

Çiçekleri beyazdır ve yasemin gibi tatlı kokar. Meyveler olgunlaştıklarında koyu kırmızı bir renge dönüşür. Bu süreç için yaklaşık 6 ile 8 ay gereklidir. Kiraz adı verilen meyvelerin her biri genellikle bitkinin tohumu olan iki çekirdek üretir. Bununla birlikte, bazı bölgelerde bitki meyvelerin olgunlaşması 1 yıl kadar süre ile düzensiz çiçek açar.

Kahve Robusta Lezzeti: Tadı Nasıl?

Bir fincan yudumlarken keyif alacağınız eşsiz bir lezzet profili vardır. Genellikle acı bir fıstık tadına sahip olduğu söylenir. Aynı zamanda damakta lastik gibi sentetik bir tat bıraktığı da bilinir. Ayrıca buğday gibi tahıllara benzerliği de dikkat çeker. Orijinal tadını alabilmek için ısıtma/kurutma vb. işlemler doğru bir şekilde yapılmalıdır. Eğer doğru yapılmazsa araba lastiği gibi kötü bir tat bırakır.

Bu kahvenin lezzetin en iyi yolu espresso ile çıkar. Çünkü espresso’nun daha koyu ve daha sert bir tat bırakan kreması vardır. Dolayısıyla bu kahvenin tadı, espresso ile daha uyumludur. Ancak espresso’nun sertliği bu kahve yanında sönük kalır.

✅İlginizi Çekebilir:👉Kahve mi uyku kaçırır elma mı?

Robusta’da Ne Kadar Kafein Var?

Kafein oranı, bu kahvenin en belirgin özelliklerinden biridir. Şimdi Robusta’yı Arabica ile karşılaştıralım. Aynı orandaki kahve çekirdeklerinin barındırdığı kafein miktarlarını göz önüne alırsak ortaya şöyle bir sonuç çıkar:

Robusto % 2 – % 2,7
Arabica % 1 / % 1,5

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki robusta, kafein bakımından diğer rakibine fark atıyor. Yukarıdaki oranlar, bir fincan kahvede bulunan oranlardır. Robusta’daki bu kafein oranı, lezzetinin şeker bakımından da yoksun olduğunu gösterir. Ekstra acı tat, şekerli kahve sevenleri biraz üzer. Fakat bu durumun sağlığa faydalı etkileri vardır. Bitki içindeki antimikrobiyal özelliklerin bazı hastalıkları azaltan bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir.

Robusta Kahvesi: Eşsiz Bir Profil

Robusta kahve ile rakibini (arabica) karşılaştırdığımızda robusta’nın imal edilmesi daha basittir. Bu nedenle verimi daha yüksektir; bu da fiyatlara yansır. Robusta kahve fiyat grafiğini arabica ile karşılaştırırsak daha düşük olduğunu görürüz; neredeyse yarısı kadardır diyebiliriz.

Lezzet açısından, Robusta’nın uzun süreli tiryakilerinin bile kendi başına tolere etmesi zordur. Krema yaratma eğilimleri için kafein profilini veya espressoları daha lezzetli hale getirmek için karışımlarda kullanıldığını görebilirsiniz. Robusta kahve yazımıza ek olarak diğer kahve kültürleri için Haftalık Günlük sitemizi takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir