Arabica Kahve Nedir, Arabica Kahvesi Nerede Yetişir
Kahve

Arabica Kahve Nedir? Arabica Çekirdek Kahve

İçtiğiniz kahvenin hangi tür olduğunun ne önemi var? Ne de olsa hepsi kahve… Tam olarak böyle değil. Çünkü benzersiz tat ve lezzetler üreten birbirinden çeşitli kahve bitkileri var. Arabica kahve de bu bitkilerden bir tanesi. Fakat önemli bir özelliğe sahip; hem de çok önemli bir özelliğe…

Arabica ismiyle bilinen bu lezzet, en popüler kahve çeşididir. Bu da arabica’nın dünyada en çok içilen kahve olduğunu gösterir. Dünya kahve üretiminde söz sahibi olan bu kahve, yaklaşık %75’lik payıyla 8 milyar insanın kahve keyfi yapıyor olmasının mimarıdır. Geri kalan üretimin büyük çoğunluğu ise robusta kahvesine aittir.

%100 Arabica Kahve Ne Demek?

Satın aldığınız kahve paketinde %100 arabica yazıyorsa tüm dünyanın en çok tükettiği kahveyi içiyorsunuz demektir. Peki, bu kahvenin genel özellikleri nedir, nasıl yetişir ve tadı nasıldır? Haftalık Günlük sitemizde bu soruya cevap verelim.

Arabica kahvesi, aynı adı taşıyan bir bitkinin mahsulüdür. Kahve bitkileri, dünyanın farklı yerlerinde yetişen ve yeşil bir çalı olan Coffea cinsi adı altında sınıflandırılır. Coffea Arabica bitkisinden imal edilen kahve türü ise dünyada en çok tüketilen kahveye hayat verir. Nasıl üretildiğine ve tadına geçmeden önce bu adın nereden geldiğinden bahsedelim.

Arabica Kahve Nedir? Neden Arabica Kahvesi?

Bu kahveye hayat veren bitkilerin ilk olarak Etiyopya’da yetiştiği biliniyor. Etiyopya’da yetiştiği bölgenin adı ise Arabica. Dolayısıyla yetiştiği bölgenin adını aldığı için bu isimle tanınıyor. Ancak kahvenin ortaya çıkışı ile ilgili şöyle bir hikaye söz konusu:

Kaynaklara göre kahve, bitkisinden çıkarılmış halde -yani çekirdek olarak- 7. yüzyılda Arabistan’a götürüldü. Bu dönemlerde Oromo isimli bir kabile kahvenin çekirdeklerini ezerek yağ ile karıştırıyordu. Bunu yiyen kabile mensupları, kendilerini daha dinç ve daha iyi hissediyordu.

Daha sonra ezilen çekirdekleri suda kaynatma fikri ortaya çıktı ve demlenerek içilmeye başlandı. Böylece Arabica kahve, dünyaya yayılarak benzersiz bir lezzet panoraması kattı. Kahvenin dünyaya yayılma hikayesinin özeti bu şekilde. Ancak bu hikayenin birçok kaynağa göre Arap akademisyenler tarafından yazıldığını da belirtmeden geçmeyelim.

 📢İlginizi Çekebilir:Robusta Coffee Özellikleri

Arabica Coffee Hangi Ülkenin?

Günümüzdeki merkezi, Etiyopya’dır. Kökeni ise Etiyopya ve Güney Sudan’a kadar dayanır. Dünya’da kahvenin ortaya çıkış hikayesinin de başrolünde Etiyopya’lı bir çoban olduğunu hatırlarsak; Arabica kahve hangi ülkenin sorusuna Etiyopya verebiliriz. Diğer yandan Brezilya’nın da bu türün en büyük üreticileri arasında yer aldığını belirtelim.

Arabica Kahvesi Nasıl Yetişir?

Sert iklimleri sevmez; dona karşı koyamaz. Nem ile arası iyidir. 15 ile 24 derece arasındaki sıcaklıklarda yetişir. Genellikle deniz seviyesinden yaklaşık 600 metre yükseklikte yetiştirilir.

  • Daha çok yamaçlarda 7 yaşındayken olgunlaşır.
  • Bitkinin normal boyu 5-12 metre aralığındadır.
  • Ticari kullanım için genelde 5 metreye kadar uzatılır. Ancak hasat işlemi kolay olsun diye bitki boyunu genelde 2 metre olarak tutarlar.

Çiçekleri küçük ve beyazdır; yasemin çiçekleri gibi tatlı ve güzel kokar. Tohumlar, bu çalı benzeri bitkide yetişen meyvelerin içinde bulunur. Meyveler kiraz rengi veya koyu kırmızı ve koyu mor gibi bir renge döndüğünde hasat işlemi gerçekleşir.  

Meyvelerin tam anlamıyla olgunlaşması son derece önemlidir. Eğer tam olgunlaşmamışsa kahvenin kalitesi daha düşük olur. Bu nedenle en iyi olgunlaşanları bulmak için çiftçiler, meyveleri elleriyle kontrol eder. Meyvelerden ayıklanan kahve çekirdekleri içinde çıkarılması gereken bir parşömen kaplaması ve gümüş bir cilt bulunur.

arabica kahve

Arabica Kahve Nerede Yetişir?

Anavatanı Etiyopya olsa da ekvator çevresindeki tropikal iklimlerde yetişir. En iyi hallerine Güney Amerika ve Afrika’da rastlamak mümkündür. En kaliteli Arabica kahve çekirdeği yetiştiren ülkeleri şu şekilde sıralayabiliriz: Kolombiya, Meksika, Ruanda, Guatemala, Gurundi… 

Bu ülkelere ek olarak arabica bitkisi yetişen diğer bölgeleri de şu şekilde sayabiliriz: Latin Amerika, Karayipler, Güneydoğu Asya… Brezilya’nın bu konudaki şöhreti ise dikkate değerdir. Güney Amerika ülkesi, bu türün en büyük ihracatçıları arasındadır.

Arabica Kahve Çekirdeği Özellikleri

Tohum, genellikle kiraz olarak adlandırılan küçük, kırmızı bir meyvenin içinde bulunur. Her meyve, parşömen isimli bir zar tarafından korunan iki çekirdek içerir. Bu bitki ile ilgili benzersiz olan, cinsinin 44 kromozom içeren tek bitkisidir. Daha yüksek rakımlar ve tropikal bölgeleri tercih ettiği için yağmur mevsimi geldiğinde bitki çiçek açar. Çiçekler güzel kokuludur; tüm bir koru çiçek açtığında çarpıcı bir sahne yaratır.

Arabica Kahvenin Tadı Nasıldır?

Genel olarak yüksek kaliteli bir arabica kahvesi, fındık, karamel ve çikolata gibi lezzetleri hissettirir. Bu tatlara ek olarak farklı meyve aromalarını da bünyesinde barından kahvenin biraz ekşi ve biraz da sert bir tadı vardır. Kahvenin soğuk olması ise bu tarz lezzetleri ortaya çıkarmasına yardımcı olmaktadır.

Kahvenin tadını etkileyen özelliklerden biri de seçilen kavurma yöntemidir. Aynı zamanda meyvenin yetiştirildiği coğrafyadaki toprak bileşimi de lezzeti etkiler. Güzel ve taze kalmaları için kahve çekirdeklerini düzgün bir şekilde saklamak, bu nefis lezzet notalarını korumaya yardımcı olmak için harika bir yoldur.

Son olarak günümüzdeki marketlerde ve kafelerde içtiğimiz kahvelerin çoğunun arabica çekirdeklerinden yapılan kahveler olduğunun altını çizelim. Dolayısıyla ağzınızı gün boyunca heyecanlı hissettirmek için pürüzsüz bir lezzet ve tutarlı bir profil sunan bu kahveye kolayca ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir