şelengo nedir
Yaşam

Şelengo Nedir Ne İşe Yarar?

Daha önce şelengoyla karşılaşmadıysanız ne olduğunu hemen söyleyelim. Şelengo yenen bir şey. 3 farklı sebze ve meyvenin özelliklerini bünyesinde barındırmasıyla popüler: karpuz, kavun ve salatalık… Sofraların olmazsa olmazı bu 3 ürünün etkisini şelengoda görmek mümkün.

Şelengo Nerede Yetişir?

Şelengonun anavatanının Şanlıurfa olması, bu ilginç sebzeyi bir parça daha özel kılıyor; yani bizden biri. Şanlıurfa Viranşehir’de yetişen şelengonun yaz sebzesi olduğunu anlamak zor değil; çünkü görünüşü itibariyle tam bir karpuz gibi.

Şelengo Nedir, Nasıl Tüketilir?

Şelengoyu yemek için elimizi çabuk tutmamız gerekiyor çünkü tarladan koparıldıktan sonra hemen yemek gerekiyor. Neyse ki 2-3 gün gibi bir zamanımız var. 2-3 gün içinde tüketmek gerek. Peki, bir diğer soru; Taze bir şelengoyu nasıl değerlendirirsiniz? Şelengoyla farklı şeyler yapılabiliyor; işte bir örnek; CACIK… Şelengodan güzel bir cacık oluyor; aynı zamanda dolması, turşusu ve salatası da sofraları şenlendirebiliyor. İsteyenler şelengoyu kabuğuyla da yiyebiliyor; bu ürün tam bir joker.

İlginizi Çekebilir:👉Kahve Unu Nedir?

Şelengo Faydaları

Şelengonun en büyük faydalarından birinin bölge turizmine olduğu ifade edebiliriz. Bu konuya az sonra değineceğiz. Şelengonun yararlı bir mahsul olduğunu belli eden önemli faydaları da var.

  • Kan şekerini düşürüyor.
  • Kandaki bakterileri temizliyor.
  • Acı olanları da isilik gibi cilt problemlerini iyileştiriyor.

Şelengo Fiyatı Ne Kadar?

Bir kaynağa göre 2012 yılında şelengonun kilosu 20 kuruştan satılıyormuş. 2020’ye geldiğimizde ise kilo fiyatı 7 TL’lik birimlerle satılıyordu. Artık ona ulaşmak biraz daha pahalı. Bu bakımdan yerel çiftçilerin lezzetli bir gelir kalemi olma unvanına da sahip.

Salatalığa Benzeyen Meyve: Viranşehir’in Gururu

Şu ana kadar şelengonun tanıtımı için fazla bir emeğe lüzum görülmemesi, üreticileri biraz üzmüş durumda. Çünkü bırakın Türkiye genelini Şanlıurfa’da yaşayanlar bile şelengonun ne olduğunu bilmiyor.

Ancak yetkililer, şelengonun tanıtımı için 2019 yılında birtakım çalışmalar yürüteceğini duyurdu. İlgili çalışmalardan biri de bu şelengonun patentini almak.

100 Yıllık Tarihi Var

Yeni yeni duyulmaya başlansa da şelengonun 100 yıllık geçmişi olduğu söyleniyor. Hatta Viranşehir’de kavun/karpuz mu yoksa şelengo mu diye sorarsanız, şelengo cevabını almanız yüksek ihtimalidir. Bu ürünün taliplileri gerçekten fazla… Yeteri kadar tanıtılmasa da yöre halkı için vazgeçilmez ve taliplisi fazla bir ürün.

Şelengo doğal bir ürün çünkü gübre-ilaç olmaksızın susuz bir toprakta geliştiriliyor. Lezzetli, sağlıklı ve insanların ilgisini çeken şelengo, iyi bir şekilde takdim edilmeyi hak ediyor. Şelengoya ek olarak daha farklı kültürel konularda bilgi almak için HaftalıkGünlük sitemizi takip edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir