violet jessop kimdir
Yaşam

Violet Jessop Kimdir?

Asla batmaz denilen Titanic bile battı ama o batmadı. Dönemin en lüks yolcu gemisi RMS Olympic battı, o batmadı. 1. Dünya Savaşı döneminde hastaneye çevrilen Britannic adlı gemi battı ancak o yine batmadı. Violet Jessop kimdir?

Tarihin en büyük deniz kazası dahil 3 farklı gemi faciasından sağ kurtulan bu kişi Violet Jossep isimli bir kadın. Tarihe batmayan kadın olarak geçmesinin nedeni bu. İşte batmayan kadın Violet Jessop ve ilginç hayat hikayesi…

Gemi Kazalarından Sağ Salim Kurtuldu

Aslen İrlandalı olan Violet Jessop, 1887 yılında Arjantin’de dünyaya geldi. Jessop, ilk ölüm tehlikesini küçükken yaşadı. 4-5 yaşlarındayken tüberküloz hastalığına yakalandı. 3 kardeşi bu hastalık nedeniyle öldüğü için Jossep’in de öleceği tahmin ediliyordu. Ancak beklenen olmadı ve hayatta kalmayı başardı. 20’li yaşlarında Britanya’ya geri döndü ve Royal Mail Line isimli ünlü bir şirkette iş bularak hosteslik yapmaya başladı.

Çalıştığı şirket onu dönemin en lüks yolcu gemisi RMS Olympic’te görevlendirdi. 20 Eylül 1911 yılında hayatındaki ilk gemi faciasını bu gemide atlattı. RMS Olympic, bir savaş gemisi olan HMS Hawke ile çarpıştı. Ağır hasar alan gemi, büyük bölümü sular altında kalmasına rağmen Southampton Limanı’na dönmeyi başardı. Bu çarpışma, gemideki diğer yolcular için ilk ve son gemi kazasıydı. Ancak Violet Jessop için her şey yeni başlıyordu.

…ve Titanik

Kazadan 1 yıl sonra -10 Nisan 1912- tarihin en büyük gemi kazası yaşandı. Asla batmaz denilen Titanik, buz dağı ile çarpıştığında geminin içindeki isimlerden biri de Violet Jessop’tı. Titanik’in batacağı anlaşıldıktan sonra Jossep’in görevi yolcuların güverteye ulaşmalarını sağlamak ve neler yapılacağı konusunda bilgi vermekti. Violet Jossep, o anları şu şekilde anlatıyor:

violet jessop kimdir

“Güvertede durmamız emredildi. Kadınlar, çocukları ile filikalara bindirilirken onların kocalarıyla vedalaşmalarını seyrediyordum. Bir süre sonra bir gemi subayı, filikaların güvenli olduğunu göstermek için filikaya binmemizi emretti. Ben de filikaya bindim. Filika okyanusa indirilirken bir subay, “bu bebeğe iyi bak” diyerek bebeği kucağıma bıraktı.”

Violet Jessop ve filikadaki diğer yolcular 8 saat okyanusun üzerinde donmak üzereyken Carpathia adlı bir gemi tarafından kurtarılır. Dolayısıyla Violet Jossep, ikinci gemi faciasını da atlatmıştır.

Batmayan Kadın ve Son Gemi Kazasından Kurtuluşu

2 tane gemi faciasından kurtulan Violet Jessop, halen gemilerde çalışmaya devam eder. Batmayan kadının üçüncü ve son kurtuluşu, 1. Dünya Savaşı’nın olduğu dönemde gerçekleşir. Violet Jossep, İngilizlere ait Britannic adlı gemide hemşire olarak çalışır. Bu gemi, 1916 yılında bir Alman denizaltısı tarafından vurulur ve sular altına gömülür. Gemideki 30’dan fazla kişi hayatını kaybeder, ancak Violet Jessop yine kurtulmayı başarır. Jessop, yıllar sonra bu kazadan kurtuluşunu kalın kumral saçlarına borçlu olduğunu ifade edecektir.

İlginç Bir Not

Son kazanın üzerinden yıllar geçtikten sonra bir gün Violet Jessop, bir telefon görüşmesi yapar. Telefonda görüştüğü kişi, Violet Jessop’ın Titanik’te kurtardığı bebeğin kendisi olduğunu söyler ve telefonu kapatır. Kayıtlara göre Jessop’in bulunduğu filikada kurtarılan yalnızca bir bebek vardır ve bu bebeğin adı Assad Thomas’tır. Dolayısıyla bu esrarengiz telefon aramasını yapan kişinin Assad Thomas olduğu tahmin ediliyor.

Violet Jessop Kimdir Sorusu Beyaz Perdede

Violet Jossep’in film gibi hikayesinin küçük bir kesiti, 1958 yılında gösterime giren A Night To Remember isimli filme konu olmuştu. Ancak bu film, Titanik gemisindeki mürettebat ve yolcuların hikayesine odaklanıyor. Şimdilerde ise Violet Jessop’ın hayat hikayesini anlatan daha kapsamlı bir film gündemde. NTV ve Posta’nın haberine göre ‘Batmayan Kadın’ olarak bilinen Violet Jessop’ın hayatını beyaz perdede izleyeceğiz.

Violet Jessop kadar mucizevi olarak ifade edebileceğimiz bir başka kurtuluş hikayesi için Phineas Gage Vakası yazımıza tıklayabilirsiniz. Ayrıca daha farklı hikayeler ve genel kültür içerikleri için Haftalık Günlük adresimizi takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir