Ova, hafif eğime sahip düz arazilerin geniş yüzölçümleri için kullanılan coğrafi bir isimdir. Dünya kara alanlarının üçte birinden fazlasını örttüğü için ova nedir sorusu popüler bir sorudur. Tıpkı Great Plains bölgelerindeki gibi her kıtada görülen ovaların çoğu otlak arazilerdir. Ovalar çayır ve çimin ana bitki örtüsü türü olduğu ve kıymetli ot türlerini barındırdığı bölgelerdir. Tüm ovalar otlak değildir bazıları ise ormanlık alanlardır. Bu alanlar çeşitli ağaçları, çalılıkları ve bitki örtüsüne sahip olan verimli yerlerdir.
Ova Nedir ve Nasıl Oluşur?
Ovaların biçimlenişinde farklı unsurlar etkilidir örneğin bazı ovalar buz ve suların aşınmasıyla oluşur. Yüksek karadaki kaya gibi değişken malzemelerin yıpranması da ova oluşumunun nedenlerinden biridir. Su ve buz, farklı bir zeminde biriktirmek üzere yamaç bölgelerinden zemine doğru kir, kaya ve diğer materyal parçalarını taşır. Bu parçaların katman üzerine serilmesi, ova dediğimiz doğal yapıları meydana getirir.
Ova oluşumunun bir başka nedeni lavlar ve fay hatları gibi tektonik faaliyetlerdir. Volkanik olaylar sebebiyle oluşan ovalardan biri lav ovalarıdır. Lav ovalarını yerin altından yukarıya itilen lavlar oluşturur. Bu lavlar karada akar. Bir lav ovasındaki toprak, kendisini çevreleyen etrafındaki topraktan çok daha koyudur. Bu durum lavların bir neticesidir, genelde bazalt -koyu renkli bir mineral- yüzyıllar boyunca küçük parçacıklara bölünmüştür.
İlginizi Çekebilir:📢Göl Nedir Çeşitleri Nelerdir?
Ova Nasıl Oluşur?
Ovaların biçimlenişinde etkisi olan faktörlerden biri de nehirlerdir. Pek çok nehir vadilerden geçer ve nehirler vadiyi aşındırarak geniş ovalar meydana getirir.
Bir nehir taşarsa nehir kenarı da (river bank/bir su kütlesine bitişik arazi eğimi) taşar. Sel, toprağın yüzeyinde balçık, granül kayaç ve diğer çökeltileri taşır. Su çekildikten sonra tortu kalır. Bir nehir tekrar tekrar taşarsa, zamanla bu tortu bir taşkın ovasına dönüşür. Taşkın yatağı (ovası) besin açısından zengindir ve üretken tarım arazileri oluşturur.
Ova Nedir Kısaca – Nasıl Oluşur?
Ovalar dağların tabanlarında da kendini var eder, böylece tortu taşıyan su, arazi istikametinde giderken yokuş aşağı akar. Bu bölgede tortular, birikerek yayılma özelliği gösterir ve ovaların oluşumu gerçekleşir. Birçok nehir, tortularını okyanusa bırakır ve tortu biriktikçe, deniz yüzeyini kaplayarak bir kıyı ovasını görünür hale getirir.
Okyanusun dibinde abisal bölgeler de bulunur. Abisal bölgeler su altı ovaları olarak da bilinir. Bu bölgeler deniz seviyesinin 5.000 ila 7.000 metre (16.400 ila 23.000 fit) altındadır. Abisal bölgeler (sualtı ovaları), konumları gereği incelenemez fakat bilim insanları bu yerleri dünyadaki en pürüzsüz yerler olduklarını söylüyor.
İlginizi Çekebilir:📢Akarsu Aşındırma Şekilleri